Liste over Ludvig Nielsens verker

Under følger en liste over Ludvig Nielsens verker.

OpuslisteRediger

  • Op. 1 Fire Koralbearbeidelser for blandet kor (SSATB). Komponert 19401941.
    • Nr. 1 "Gjør døren høy"
    • Nr. 2 "Jeg ser dig, o Guds Lam"
    • Nr. 3 "Kyrkja helsar høgt sin Frelsar"
    • Nr. 4 "Eg veit i himmerik ei borg"
  • Op. 2 Variasjoner over den norske folketone "Ingen vinner frem til den evige ro" for orgel. Komponert 1941. Uroppført i Nidarosdomen 28. mars 1941.
  • Op. 3 "Herre, vår herre, hvor herlig er ditt navn over all jorden", motett for blandet kor (SSAATTBB), av Salmenes bok 8 og 98.[1] Komponert 1941.[2] Uroppført i Nidarosdomen 18. april 1943.
  • Op. 4 Fantasi over to gamle olsokmelodier (Olsokfantasi) for orgel. Komponert 1941. Uroppført i Nidarosdomen 29. juli 1941.
    • Nr. 1 "Ljoset yver landet dagna" (sekvens)
    • Nr. 2 "Dette er dagen som Herren har gjort" (antifon) Toccata – Antifoni – Koral
  • Op. 5 Orgelkoraler, hefte I for orgel. Komponert 1942.
  • Op. 5 Orgelkoraler, hefte II for orgel. Komponert 1942.
    • Nr. 1 "Jeg vil mig Herren love"
    • Nr. 2 "Hjerte, løft din gledes vinger"
    • Nr. 3 "Kirken den er et gammelt hus"
    • Nr. 4 "No koma Guds englar"
    • Nr. 5 "Korset vil jeg aldri svike"
  • Op. 6 Introduksjon og fuge i h-moll for orgel. Komponert 1943. Uroppført i Nidarosdomen 18. april 1943.
  • Op. 7 "Exultate Deo, adjutori nostro" (Pris Gud, vår hjelper. Halleluja! Lovsyng Gud!), dobbeltfuge for blandet kor (SSATTB). Komponert 1943. Uroppført i Nidarosdomen 4. februar 1996; 1. pris i Norges Sangerlags konkurranse 1943.
  • Op. 8 Guds rike, koralkantate for blandet kor, tenor og bass solo og orgel. Tekst av Asbjørn Hernes. Komponert 1943. Uroppført 1944.
  • Op. 9a Te Deum for blandet kor, SATB solo, 2222,4231, timp., org., str. Komponert 19441945.[3] Uroppført i Nidarosdomen 21. februar 1946.
  • Op. 9b Dignare Dominum fra Te Deum; nyinstrumentering av sats nr. 10 for blandet kor, SATB solo, str. og orgel. Uroppført 1990.
  • Op. 10 Fantasia Pastorale over tre julemelodier for orgel ("Fra fjord og fjære", "In dulci jubilo" og "Et lite barn så lystelig"). Komponert 1946. Uroppført i Reykjavík 8. juli 1952.
  • Op. 11a Messe på Olavsdagen for blandet kor, SATB solo, 2222,3230, timp. arp., org., str., rørklokker og cemb. ad lib. Komponert 19471948. Uroppført i Nidarosdomen 23. mars 1949.
  • Op. 11b Olsokmesse – forenklede og forkortede satser fra Mese på Olavsdagen, op. 11b for blandet kor og orgel, ev. SAB solo. Komponert 1965. Uroppført i Nidarosdomen 26. juni 1965
  • Op. 12 Julefantasi for orgel over "Glade jul, hellige jul!" og "No koma Guds englar". Komponert 1949. Uroppført i Nidarosdomen 9. desember 1951.
  • Op. 13 Pro Organo, hefte I-V, koralbearbeidelser for orgel utgitt sammen med Rolf Karlsen. Inneholder 139 kortere og lengre forspill. Komponert 19511958.
  • Op. 13 Koralfantasi for advent over "Konge er du visst" og "Folkefrelsar, til oss kom" for orgel. Komponert 19511958.
  • Op. 13 Påskefantasi over "Påskemorgen slukker sorgen" og "Krist stod opp av døde" for orgel. Komponert 19511958.
  • Op. 14a Intrata gotica over "Kirken den er et gammelt hus" og temaer fra den gamle olsokmusikk for orgel og blandet kor ad. lib. Komponert 1953. Uroppført i Nidarosdomen 29. juli 1953 og komponert til 800-årsjubileet for opprettelsen av erkebispesetet i Norge 1153. Finnes også i transponert utgave og arr. av Ola Kajanus for korps og blandet kor ad. lib. (arr. 1986, uroppført i Nidarosdomen 4. mai 1988).
  • Op. 14b "Kirken den er et gammelt hus"; korsatsen fra Intrata gotica, op. 14a, arr. for mannskor (TTBB) og orgel.
  • Op. 15 Hymnarium for kirke, skole og hjem, Hefte I-V; koralbearbeidelser for kor og div. instrumenter, utgitt med Rolf Karlsen. Komponert 19531964.
  • Op. 16a Fagnadsongar for blandet kor, SATB solo, 2222,3230, timp., arp., org., str. Komponert 19541957. Uroppført i Nidarosdomen 24. april 1959.
    • Nr. 1 "Advent"
    • Nr. 2 "Jol"
    • Nr. 3 "Epifania"
    • Nr. 4 "Pasjon"
    • Nr. 5 "Påske"
    • Nr. 6 "Heilag-torsdag" (passacaglia)
  • Op. 16b Fagnadsongar for blandet kor, SATB solo og orgel; forkortet og forenklet versjon av Fagnadsongar, op. 16a. Komponert 1968.
    • Nr. 1 "Advent"
    • Nr. 2 "Jol"
    • Nr. 3 "Epifania"
    • Nr. 4 "Heilag-torsdag", jfr. op. 16c
  • Op. 16c Heilag-torsdag, omarbeidelse av siste sats i op. 16b for blandet kor, orgel, ev. tenor solo. Komponert 1972.
  • Op. 17a Intrata Solemnis over "Norges folk og Norges kirke" og temaer fra olsokmusikken for orgel og blandet kor ad. lib. Komponert 1958. Uroppført i Nidarosdomen 22. juni 1958 under signingen av Kong Olav.
  • Op. 17b Norges folk og Norges kirke; korsatsen fra Intrata Solemnis, op. 17a, arr. for mannskor (TTBB) og orgel.
  • Op. 18 Fem motetter for blandet kor a capella. Komponert 1960.
    • Nr. 1 "For loven ble gitt ved Moses"
    • Nr. 2 "Ikke på våre rettferdige gjerninger"
    • Nr. 3 "Idag, om I hører hans røst"
    • Nr. 4 "Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør"
    • Nr. 5 "Se, vi går opp til Jerusalem" (SAB)
  • Op. 19 Suite for orgel. Komponert 1960. Uroppført i Nidarosdomen 21. februar 1961.
    • 1. sats Introduktion
    • 2. sats Meditation
    • 3. sats Arietta
    • 4. sats Melodi med variasjoner
    • 5. sats Alla Marcia
  • Op. 55 GJØR DØREN HØY Vesper for advent og jul. 1982

ReferanserRediger

  1. ^ Nielsen, Ludvig (1906-2001) (1941). Motett: for 8 st. bl. kor a capella : Herre, vår Herre, hvor herlig er ditt navn over all jorden : av Salmenes bok 8 og 98. [S.l.]: [S.n.] 
  2. ^ Cappelens musikkleksikon. Oslo: Cappelen. 1980. s. 123. ISBN 8202036909. 
  3. ^ Nekrolog i Aftenposten 27. april 2001