Åpne hovedmenyen

Liste over Latvias statsministre

Latvias riksvåpen.

Latvias statsminister (latvisk: Latvijas Republikas Ministru prezidents) er det fremste medlemmet av Republikken Latvias regjering og presidrer over Ministerrådet. Statsministeren er utpekt av presidenten i Latvia, men må være i stand til å skaffe støtte fra et flertall i Saeima (parlamentet).

Tabellene nedenfor viser alle Latvias statsministre for både den første periode med selvstendighet (1918–1940) og den andre perioden med selvstendighet (1990-dags dato). Fra 1990 til 6. juli 1993 var stillingen kjent som formannen for ministerrådet, men er generelt ansett som den samme rollen.

Republikken Latvia (1918–1940)Rediger

██ Den latviske bondeunionen - Latviešu Zemnieku savienība

██ Det nye bondepartiet - Jaunsaimnieku partija

██ Det demokratiske senterpartiet - Demokrātiskā Centra partija

██ Latvias sosialdemokratiske arbeiderparti - Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku partija

██ Intet parti

Nr. Navn Bilde Tiltrådte Fratrådte Parti
1. Kārlis Ulmanis[a] 19. november 1918 18. juni 1921 Den latviske bondeunionen
2. Zigfrīds Anna Meierovics 19. juni 1921 26. januar 1923 Den latviske bondeunionen
3. Jānis Pauļuks 27. januar 1923 27. juni 1923 Den latviske bondeunionen
Zigfrīds Anna Meierovics
(2. periode)
28. juni 1923 26. januar 1924 Den latviske bondeunionen
4. Voldemārs Zāmuels 27. januar 1924 18. desember 1924 Det demokratiske senterpartiet
5. Hugo Celmiņš 19. desember 1924 23. desember 1925 Den latviske bondeunionen
Kārlis Ulmanis
(2. periode)
24. desember 1925 6. mai 1926 Den latviske bondeunionen
6. Arturs Alberings 7. mai 1926 18. desember 1926 Den latviske bondeunionen
7. Marģers Skujenieks 19. desember 1926 23. januar 1928 Latvias sosialdemokratiske arbeiderparti
8. Pēteris Juraševskis 24. januar 1928 30. november 1928 Det demokratiske senterpartiet
Hugo Celmiņš
(2. periode)
1. desember 1928 26. mars 1931 Den latviske bondeunionen
Kārlis Ulmanis
(3. periode)
27. mars 1931 5. desember 1931 Den latviske bondeunionen
Marģers Skujenieks
(2. periode)
6. desember 1931 23. mars 1933 Latvias sosialdemokratiske arbeiderparti
9. Ādolfs Bļodnieks
(3. periode)
  24. mars 1933 16. mars 1934 Det nye bondepartiet
Kārlis Ulmanis[b]
(4. periode)
17. mars 1934 20. juni 1940 Den latviske bondeunionen (inntil 15. mai 1934)
Intet parti (etter 15. mai 1934)

Republikken Latvia (1990–dags dato)Rediger

██ Latvias folkefront - Latvijas Tautas fronte

██ Latviske veien - Latvijas Ceļš

██ For fedrelandet og frihet - Tēvzemei un Brīvībai

██ Det latviske folkepartiet - Tautas partija

██ Ny æra - Jaunais laiks

██ Unionen av grønne og bønder - Zaļo un Zemnieku savienība

██ Latvias første parti/Latviske veien - LPP/LC

██ Intet parti

Nr. Navn Bilde Tiltrådte Fratrådte Parti
1. Ivars Godmanis 7. mai 1990 3. august 1993 Latvias folkefront
2. Valdis Birkavs 3. august 1993 15. september 1994 Latviske veien
3. Māris Gailis 15. september 1994 21. desember 1995 Latviske veien
4. Andris Šķēle
(1. og 2. periode)
21. desember 1995 13. februar 1997 Intet parti
13. februar 1997 7. august 1997
5. Guntars Krasts 7. august 1997 26. november 1998 For fedrelandet og frihet
6. Vilis Krištopans 26. november 1998 16. juli 1999 Latviske veien
Andris Šķēle
(3. periode)
16 juli 1999 5. mai 2000 Latviske folkepartiet
7. Andris Bērziņš 5. mai 2000 7. november 2002 Latviske veien
8. Einars Repše 7. november 2002 9. mars 2004 Ny era
9. Indulis Emsis 9. mars 2004 2 desember 2004 Unionen av grønne og bønder
10 Aigars Kalvītis
(1. og 2. periode)
2. desember 2004 7. november 2006 Latviske folkepartiet
7. november 2006 20. desember 2007
Ivars Godmanis
(2. periode)
11. desember 2007 12. mars 2009 Latvias første parti/Latviske veien
11. Valdis Dombrovskis 12. mars 2009 22. januar 2014 Ny era
Enhet
12. Laimdota Straujuma 22. januar 2014 11. februar 2016 Enhet
13. Māris Kučinskis 11. februar 2016 sittende Unionen av grønne og bønder

Kronologisk tidslinjeRediger

 

Se ogsåRediger

NoterRediger

  1. ^ Under den latviske uavhengighetskrigen mellom 1918 og 1921 var det to andre regjeringer som utfordret Ulmanis' regjering: den latviske sovjetregjeringen ledet av Pēteris Stučka, og Andrievs Niedras regjering støttet av balttyskerene. Noen kilder inkluderer Stučka og Niedra som statsministre i perioder hvor deres regjeringer kontrollerte størstedelen av Latvia.
  2. ^ Under et statskupp den 15. mai 1934 oppløste statsminister Ulmanis Saeima (parlamentet) og forbød alle politiske partier (inkludert sitt eget parti Den latviske bondeunionen), hvoretter han ble en autoritær diktator. Siden 1934 ble han også med den uoffisielle tittelen «Valdonis» (Leder).

Eksterne lenkerRediger