Liste over Formel 1-baner

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over Formel 1-baner. Den omfatter alle baner hvor det har blitt arrangert løp i verdensmesterskapet i Formel 1 fra 1950 til 2016.

Verdenskart med vertsland og plassering av alle Formel 1-løp.

██ Vertsland for Formel 1 i den nåværende sesongen (Baner markert med Disc Plain black.svg)

██ Vertsland for Formel 1 i tidligere sesonger (Baner markert med Circularite.svg)

I alt er det blitt brukt 71 forskjellige baner i Formel 1-mesterskapet, og bane nummer 71 var Baku City Circuit i Baku, Aserbajdsjan, som først ble brukt til Europas Grand Prix 2016. Den første banen som ble brukt var Silverstone, hvor det første løpet i verdensmesterskapet, Storbritannias Grand Prix 1950, ble arrangert. De lengste banene som har blitt brukt er Circuito di Pescara, som var 25 kilometer lang, og den 22 kilometer lange Nordschleife på Nürburgring, hvor Tysklands Grand Prix ble arrangert fra 1951 til 1976.

Gjennom tidene er ulike former for baner blitt brukt til Formel 1-løp. Dedikerte racerbaner som Suzuka og Monza, landeveisbaner som Ain-Diab og Reims-Gueux og gatebaner som Monaco, samt flere varianter og blandingstyper av disse.

Liste over banerRediger

Fet skrift betegner de 21 banene som ble benyttet i 2019-sesongen. «Antall løp» inkluderer hele 2016-sesongen.

Bane Type Sted Løp Sesonger Antall løp Kart
Adelaide Street Circuit Gatebane Adelaide Australias Grand Prix 1985–1995 11  
Ain-Diab Veibane Casablanca Marokkos Grand Prix 1958 1  
Aintree Veibane Liverpool Storbritannias Grand Prix 1955, 1957, 1959, 1961–1962 5  
Albert Park Gatebasert bane Melbourne Australias Grand Prix 1996– 24  
Circuit of the Americas Racerbane Austin USAs Grand Prix 2012– 7  
AVUS Gatebane Berlin Tysklands Grand Prix 1959 1  
Bahrain International Circuit Racerbane Sakhir Bahrains Grand Prix 2004–2010, 2012– 15  
Baku City Circuit Gatebane Baku, Aserbajdsjan 2016 4  
Circuito da Boavista Gatebane Porto Portugals Grand Prix 1958, 1960 2  
Brands Hatch Racerbane Kent Storbritannias Grand Prix
Europas Grand Prix
1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 1982–1986 14  
Circuit Bremgarten Veibane Bremgarten Sveits Grand Prix 1950–1954 5  
Buddh International Circuit Racerbane Greater Noida, Uttar Pradesh, India Indias Grand Prix 2011–2013 3  
Bugatti Circuit Racerbane Le Mans Frankrikes Grand Prix 1967 1  
Caesars Palace Circuit Gatebane Las Vegas Caesars Palace Grand Prix 1981–1982 2  
Circuit de Catalunya Racerbane Barcelona Spanias Grand Prix 1991– 29  
Circuit Charade Veibane Clermont-Ferrand Frankrikes Grand Prix 1965, 1969–1970, 1972 4  
Detroit street circuit Gatebane Detroit Detroits Grand Prix 1982–1988 7  
Dijon-Prenois Racerbane Dijon Frankrikes Grand Prix
Sveits Grand Prix
1974, 1977, 1979, 1981–1982, 1984 6  
Donington Park Racerbane Leicestershire Europas Grand Prix 1993 1  
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Racerbane Imola San Marinos Grand Prix
Italias Grand Prix
1980–2006 27  
Autódromo do Estoril Racerbane Estoril Portugals Grand Prix 1984–1996 13  
Fair Park Gatebane Dallas USAs Grand Prix 1984 1  
Fuji Speedway Racerbane Shizuoka Japans Grand Prix 1976–1977, 2007–2008 4  
Circuit Gilles Villeneuve Vei/racerbane Montréal Canadas Grand Prix 1978–1986, 1988–2008, 2010– 39  
Autódromo Hermanos Rodríguez Racerbane Mexico by Mexicos Grand Prix 1963–1970, 1986–1992, 2015– 19  
Hockenheimring Vei/racerbane Hockenheim Tysklands Grand Prix 1970, 1977–2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 36  
Hungaroring Racerbane Budapest Ungarns Grand Prix 1986– 33  
Indianapolis Motor Speedway Racerbane Indianapolis Indianapolis 500
USAs Grand Prix
1950–1960
2000–2007
19  
Istanbul Park Racerbane Istanbul Tyrkias Grand Prix 2005–2011 7  
Autódromo Internacional Nelson Piquet Racerbane Rio de Janeiro Brasils Grand Prix 1978, 1981–1989 10  
Circuito Permanente Del Jarama Racerbane Jarama Spanias Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 1976–1979, 1981 9  
Circuito Permanente de Jerez Racerbane Jerez de la Frontera Spanias Grand Prix
Europas Grand Prix
1986–1990, 1994, 1997 7  
Autódromo José Carlos Pace Racerbane São Paulo Brasils Grand Prix 1973–1977, 1979–1980, 1990– 36  
Korea International Circuit Racerbane Yeongam, Sør-Jeolla Koreas Grand Prix 2010–2013 4  
Kyalami Circuit Racerbane Kyalami Sør-Afrikas Grand Prix 1967–1980, 1982–1985, 1992–1993 20  
Long Beach street circuit Gatebane Long Beach USAs Grand Prix Vest 1976–1983 8  
Magny-Cours Circuit Racerbane Nevers Frankrikes Grand Prix 1991–2008 18  
Marina Bay Street Circuit Gatebane Singapore Singapores Grand Prix 2008– 11  
Monsanto Park Gatebane Lisboa Portugals Grand Prix 1959 1  
Circuit de Monaco Gatebane Monaco Monacos Grand Prix 1950, 1955– 65  
Montjuïc circuit Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4  
Circuit Mont-Tremblant Racerbane Saint-Jovite Canadas Grand Prix 1968, 1970 2  
Autodromo Nazionale di Monza Racerbane Monza Italias Grand Prix 1950–1979, 1981– 68  
Mosport Park Racerbane Bowmanville Canadas Grand Prix 1967, 1969, 1971–1977 8  
Nivelles-Baulers Circuit Racerbane Nivelles Belgias Grand Prix 1972, 1974 2  
Nürburgring Vei/racerbane Nürburg Tysklands Grand Prix
Europas Grand Prix
Luxembourgs Grand Prix
1951–1958, 1961–1969, 1971–1976, 1984–1985, 1995–2007, 2009, 2011, 2013 40  
Autódromo Juan y Oscar Gálvez Racerbane Buenos Aires Argentinas Grand Prix 1953–1958, 1960, 1972–1975, 1977–1981, 1995–1998 20  
Circuit Paul Ricard Racerbane Castellet Frankrikes Grand Prix 1971, 1973, 1975–1976, 1978, 1980, 1982–1983, 1985–1990 15  
Circuit de Pedralbes Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1951, 1954 2  
Circuito di Pescara Veibane Pescara Pescaras Grand Prix 1957 1  
Phoenix street circuit Gatebane Phoenix USAs Grand Prix 1989–1991 3  
Prince George Circuit Racerbane East London Sør-Afrikas Grand Prix 1962–1963, 1965 3  
Red Bull Ring
(tidligere kalt Österreichring og A1-Ring)
Racerbane Spielberg Østerrikes Grand Prix 1970–1987, 1997–2003, 2014– 30  
Reims-Gueux Veibane Reims Frankrikes Grand Prix 1950–1951, 1953–1954, 1956, 1958–1961, 1963, 1966 11  
Riverside International Raceway Racerbane Riverside USAs Grand Prix 1960 1  
Rouen-Les-Essarts Veibane Rouen Frankrikes Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5  
Scandinavian Raceway Racerbane Anderstorp Sveriges Grand Prix 1973–1978 6  
Sebring Raceway Veibane Sebring USAs Grand Prix 1959 1  
Sepang International Circuit Racerbane Kuala Lumpur Malaysias Grand Prix 1999– 19  
Shanghai International Circuit Racerbane Shanghai Kinas Grand Prix 2004– 16  
Silverstone Circuit Racerbane Silverstone Storbritannias Grand Prix 1950–1954, 1956, 1958, 1960, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987– 52  
Sotsji Autodrom Racerbane Sotsji, Russland Russlands Grand Prix 2014– 5  
Spa-Francorchamps Vei/racerbane Spa Belgias Grand Prix 1950–1956, 1958, 1960–1968, 1970, 1983, 1985–2002, 2004–2005, 2007– 51  
Suzuka Circuit Racerbane Suzuka Japans Grand Prix 1987–2006, 2009– 30  
Tanaka International Circuit Racerbane Aida Stillehavets Grand Prix 1994–1995 2  
Valencia Street Circuit Gatebane Valencia Europas Grand Prix 2008–2012 5  
Watkins Glen Veibane Watkins Glen USAs Grand Prix 1961–1980 20  
Yas Marina Racerbane Abu Dhabi Abu Dhabis Grand Prix 2009– 10  
Circuit Park Zandvoort Racerbane Zandvoort Nederlands Grand Prix 1952–1953, 1955, 1958–1971, 1973–1985 30  
Zeltweg Airfield Veibane Zeltweg Østerrikes Grand Prix 1964 1  
Circuit Zolder Racerbane Heusden-Zolder Belgias Grand Prix 1973, 1975–1982, 1984 10  
Kilde:[1]

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Circuits». FORIX: Formula One Results, Information, Statistics. Haymarket Publications. Besøkt 1. september 2016.  (Krever abonnement)