Liste over Formel 1-baner

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over Formel 1-baner. Den omfatter alle baner hvor det har blitt arrangert løp i verdensmesterskapet i Formel 1 fra 1950 til 2016.

Verdenskart med vertsland og plassering av alle Formel 1-løp.

██ Vertsland for Formel 1 i den nåværende sesongen (Baner markert med Disc Plain black.svg)

██ Vertsland for Formel 1 i tidligere sesonger (Baner markert med Circularite.svg)

I alt er det blitt brukt 71 forskjellige baner i Formel 1-mesterskapet, og bane nummer 71 var Baku City Circuit i Baku, Aserbajdsjan, som først ble brukt til Europas Grand Prix 2016. Den første banen som ble brukt var Silverstone, hvor det første løpet i verdensmesterskapet, Storbritannias Grand Prix 1950, ble arrangert. De lengste banene som har blitt brukt er Circuito di Pescara, som var 25 kilometer lang, og den 22 kilometer lange Nordschleife på Nürburgring, hvor Tysklands Grand Prix ble arrangert fra 1951 til 1976.

Gjennom tidene er ulike former for baner blitt brukt til Formel 1-løp. Dedikerte racerbaner som Suzuka og Monza, landeveisbaner som Ain-Diab og Reims-Gueux og gatebaner som Monaco, samt flere varianter og blandingstyper av disse.

Liste over banerRediger

Fet skrift betegner de 23 banene som vil bli benyttet i 2022-sesongen. «Antall løp» inkluderer hele 2021-sesongen.

Bane Type Sted Løp Sesonger Antall løp Kart
Adelaide Street Circuit Gatebane Adelaide Australias Grand Prix 1985–1995 11  
Ain-Diab Veibane Casablanca Marokkos Grand Prix 1958 1  
Aintree Veibane Liverpool Storbritannias Grand Prix 1955, 1957, 1959, 1961–1962 5  
Albert Park Gatebasert bane Melbourne Australias Grand Prix 1996–2019, 2022- 24  
Autódromo Internacional do Algarve Racerbane Portimão Portugals Grand Prix 2020–2021 2  
Autódromo do Estoril Racerbane Estoril Portugals Grand Prix 1984–1996 13  
Autódromo Hermanos Rodríguez Racerbane Mexico by Mexicos Grand Prix
Mexico Citys Grand Prix
1963–1970, 1986–1992, 2015–2019, 2021– 21  
Autódromo Internacional Nelson Piquet Racerbane Rio de Janeiro Brasils Grand Prix 1978, 1981–1989 10  
Autodromo Internazionale del Mugello Racerbane Scarperia e San Piero Toscana Grand Prix 2020 1  
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Racerbane Imola San Marinos Grand Prix
Italias Grand Prix
Emilia Romagna Grand Prix
1980–2006 , 2020- 29  
Autódromo José Carlos Pace Racerbane São Paulo Brasils Grand Prix 1973–1977, 1979–1980, 1990–2019, 2021- 38  
Autodromo Nazionale di Monza Racerbane Monza Italias Grand Prix 1950–1979, 1981– 71  
Autódromo Juan y Oscar Gálvez Racerbane Buenos Aires Argentinas Grand Prix 1953–1958, 1960, 1972–1975, 1977–1981, 1995–1998 20  
AVUS Gatebane Berlin Tysklands Grand Prix 1959 1  
Bahrain International Circuit Racerbane Sakhir Bahrains Grand Prix
Sakhirs Grand Prix
2004–2010, 2012– 18  
Baku City Circuit Gatebane Baku, Aserbajdsjan Europas Grand Prix
Aserbajdsjans Grand Prix
2016–2019, 2021– 5  
Brands Hatch Racerbane Kent Storbritannias Grand Prix
Europas Grand Prix
1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 1982–1986 14  
Buddh International Circuit Racerbane Greater Noida, Uttar Pradesh, India Indias Grand Prix 2011–2013 3  
Bugatti Circuit Racerbane Le Mans Frankrikes Grand Prix 1967 1  
Caesars Palace Circuit Gatebane Las Vegas Caesars Palace Grand Prix 1981–1982 2  
Circuit Bremgarten Veibane Bremgarten Sveits Grand Prix 1950–1954 5  
Circuit Charade Veibane Clermont-Ferrand Frankrikes Grand Prix 1965, 1969–1970, 1972 4  
Circuit de Catalunya Racerbane Barcelona Spanias Grand Prix 1991– 31  
Circuit de Monaco Gatebane Monaco Monacos Grand Prix 1950, 1955–2019, 2021– 67  
Circuit de Nevers Magny-Cours Racerbane Nevers Frankrikes Grand Prix 1991–2008 18  
Circuit de Spa-Francorchamps Vei/racerbane Spa Belgias Grand Prix 1950–1956, 1958, 1960–1968, 1970, 1983, 1985–2002, 2004–2005, 2007– 54  
Circuit Gilles Villeneuve Vei/racerbane Montréal Canadas Grand Prix 1978–1986, 1988–2008, 2010–2019, 2022 40  
Circuit Mont-Tremblant Racerbane Saint-Jovite Canadas Grand Prix 1968, 1970 2  
Circuit of the Americas Racerbane Austin USAs Grand Prix 2012–2019, 2021- 9  
Circuit Paul Ricard Racerbane Castellet Frankrikes Grand Prix 1971, 1973, 1975–1976, 1978, 1980, 1982–1983, 1985–1990, 2018-2019, 2021– 17  
Circuit Park Zandvoort Racerbane Zandvoort Nederlands Grand Prix 1952–1953, 1955, 1958–1971, 1973–1985, 2021– 31  
Circuit Zolder Racerbane Heusden-Zolder Belgias Grand Prix 1973, 1975–1982, 1984 10  
Circuito da Boavista Gatebane Porto Portugals Grand Prix 1958, 1960 2  
Circuito de Jerez Racerbane Jerez de la Frontera Spanias Grand Prix
Europas Grand Prix
1986–1990, 1994, 1997 7  
Circuito de Monsanto Gatebane Lisboa Portugals Grand Prix 1959 1  
Circuito del Jarama Racerbane Jarama Spanias Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 1976–1979, 1981 9  
Fair Park Gatebane Dallas USAs Grand Prix 1984 1  
Detroit street circuit Gatebane Detroit Detroits Grand Prix 1982–1988 7  
Dijon-Prenois Racerbane Dijon Frankrikes Grand Prix
Sveits Grand Prix
1974, 1977, 1979, 1981–1982, 1984 6  
Donington Park Racerbane Leicestershire Europas Grand Prix 1993 1  
Fuji Speedway Racerbane Shizuoka Japans Grand Prix 1976–1977, 2007–2008 4  
Hockenheimring Vei/racerbane Hockenheim Tysklands Grand Prix 1970, 1977–2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018-2019 37  
Hungaroring Racerbane Mogyoród Ungarns Grand Prix 1986– 36  
Igora Drive Racerbane Sosnovo Russlands Grand Prix 2023 0  
Indianapolis Motor Speedway Racerbane Indianapolis Indianapolis 500
USAs Grand Prix
1950–1960
2000–2007
19  
Istanbul Park Racerbane Istanbul Tyrkias Grand Prix 2005–2011, 2020-2021 9  
Jeddah Corniche Circuit Gatebane Jidda Saudi-Arabias Grand Prix 2021 1  
Korea International Circuit Racerbane Yeongam, Sør-Jeolla Koreas Grand Prix 2010–2013 4  
Kyalami Circuit Racerbane Kyalami Sør-Afrikas Grand Prix 1967–1980, 1982–1985, 1992–1993 20  
Long Beach street circuit Gatebane Long Beach USAs Grand Prix Vest 1976–1983 8  
Losail International Circuit Gatebane Lusail Qatars Grand Prix 2021 1  
Marina Bay Street Circuit Gatebane Singapore Singapores Grand Prix 2008–2019, 2022- 12  
Miami International Autodrome Gatebane Miami Miamis Grand Prix 2022 0  
Montjuïc circuit Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4  
Mosport Park Racerbane Bowmanville Canadas Grand Prix 1967, 1969, 1971–1977 8  
Nivelles-Baulers Circuit Racerbane Nivelles Belgias Grand Prix 1972, 1974 2  
Nürburgring Vei/racerbane Nürburg Tysklands Grand Prix
Europas Grand Prix
Luxembourgs Grand Prix
Eifel Grand Prix
1951–1958, 1961–1969, 1971–1976, 1984–1985, 1995–2007, 2009, 2011, 2013, 2020 41  
Circuit de Pedralbes Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1951, 1954 2  
Circuito di Pescara Veibane Pescara Pescaras Grand Prix 1957 1  
Phoenix street circuit Gatebane Phoenix USAs Grand Prix 1989–1991 3  
Prince George Circuit Racerbane East London Sør-Afrikas Grand Prix 1962–1963, 1965 3  
Red Bull Ring
(tidligere kalt Österreichring og A1-Ring)
Racerbane Spielberg Østerrikes Grand Prix
Steiermarks Grand Prix
1970–1987, 1997–2003, 2014– 35  
Reims-Gueux Veibane Reims Frankrikes Grand Prix 1950–1951, 1953–1954, 1956, 1958–1961, 1963, 1966 11  
Riverside International Raceway Racerbane Riverside USAs Grand Prix 1960 1  
Rouen-Les-Essarts Veibane Rouen Frankrikes Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5  
Scandinavian Raceway Racerbane Anderstorp Sveriges Grand Prix 1973–1978 6  
Sebring Raceway Veibane Sebring USAs Grand Prix 1959 1  
Sepang International Circuit Racerbane Kuala Lumpur Malaysias Grand Prix 1999– 19  
Shanghai International Circuit Racerbane Shanghai Kinas Grand Prix 2004–2019 16  
Silverstone Circuit Racerbane Silverstone Storbritannias Grand Prix
70th Anniversary Grand Prix
1950–1954, 1956, 1958, 1960, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987– 56  
Sotsji Autodrom Racerbane Sotsji, Russland Russlands Grand Prix 2014– 8  
Suzuka Circuit Racerbane Suzuka Japans Grand Prix 1987–2006, 2009–2019 31  
Tanaka International Circuit Racerbane Aida Stillehavets Grand Prix 1994–1995 2  
Valencia Street Circuit Gatebane Valencia Europas Grand Prix 2008–2012 5  
Watkins Glen Veibane Watkins Glen USAs Grand Prix 1961–1980 20  
Yas Marina Racerbane Abu Dhabi Abu Dhabis Grand Prix 2009– 13  
Zeltweg Airfield Veibane Zeltweg Østerrikes Grand Prix 1964 1  
Kilde:[1]

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Circuits». FORIX: Formula One Results, Information, Statistics. Haymarket Publications. Besøkt 1. september 2016.  (Krever abonnement)