Åpne hovedmenyen

Liste over Brasils presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Den gamle republikken (1889-1930)Rediger

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
1 Marskalk Manuel Deodoro da Fonseca   - 15. nov 1889 23. nov 1891 Floriano Peixoto Angivende for deklarasjonen av republikken
2 Marskalk Floriano Peixoto   - 15. nov 1891 15. nov 1894 Tatt i ed etter Deodoros avskjed
3 Prudente de Morais   - 15. nov 1894 15. nov 1898 Manuel Vitorino Første valgte president av Brasil
4 Campos Sales   - 15. nov 1898 15. nov 1902 Rosa e Silva
5 Rodrigues Alves   - 15. nov 1902 15. nov 1906 Silviano Brandão
Afonso Pena
6 Afonso Pena   - 15. nov 1906 14. juni 1909 Nilo Peçanha Døde mens han var president
7 Nilo Peçanha   - 14. jun 1909 15. nov 1910 Tatt i ed etter Pena sin død
8 Marskalk Hermes da Fonseca   - 15. nov 1910 15. nov 1914 Venceslau Braz
9 Venceslau Braz   - 15. nov 1914 15. nov 1918 Urbano Santos
10 Rodrigues Alves   - - - Delfim Moreira da Costa Ribeiro Døde før han ble tatt i ed
11 Delfim Moreira   - 15. nov 1918 28. juli 1919 Tatt i ed etter Rodrigues Alves sin død.
12 Epitacio Pessoa   - 28. juli 1919 15. nov 1922 Delfim Moreira
Bueno de Paiva
13 Artur Bernardes   - 15. nov 1922 15. nov 1926 Estacio Coimbra
14 Washington Luís   - 15. nov 1926 24. okt 1930 Melo Viana Overstyrtet tre uker før slutten på perioden
15 Julio Prestes   - - - Vital Soares Valgt president men overstyrtet av 1930-revolusjonen før han ble tatt i ed.

VargasæraenRediger

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
16 General Augusto Tasso Fragoso   - 24. okt 1930 3. nov 1930 Provisorisk militærjunta etter 1930-revolusjonen
João de Deus Mena Barreto  
Isaías de Noronha  
17 Getúlio Vargas   - 3. nov 1930 29. okt 1945 Stillingen avskaffet i 1934 President av den midlertidige regjeringen fra 1930 til 1934, Konstinusjonelt valgt president av parlamentet fra 1934 til 1937. Diktator av den nye staten fra 1937 til 1945
18 José Linhares   - 29. okt 1945 31. jan 1946 Midlertidig president etter et kupp mot Getúlio Vargas

Den andre republikkenRediger

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
19 Marskalk Gaspar Dutra   - 31. jan 1946 31. jan 1951 Nereu Ramos
20 Getúlio Vargas   - 31. jan 1951 24. aug 1954 Café Filho Demokratisk valgt president. Begikk selvmord i løpet av perioden.
21 Café Filho   - 24. aug 1954 9. nov 1955 Tatt i ed etter Vargas' selvmord. Erklærte seg selv ute av stand til å utøve som president på grunn av helseproblemer. Prøvde å gjenoppta perioden etter Carlos Luz sin avgang, men ble forhindret av lederne av kontrakupp-gruppen som avsatte Luz.
22 Carlos Luz   - 9. nov 1955 11. nov 1955 Tatt i ed etter Café Filho sin avskjed. Avsatt etter et kontrakupp.
23 Nereu Ramos   - 11. nov 1955 31. jan 1956 President av senatet.
24 Juscelino Kubitschek   - 31. jan 1956 31. jan 1961 João Goulart
25 Jânio Quadros   - 31. jan 1961 25. aug 1961 João Goulart Gikk av etter syv måneder
26 Ranieri Mazzilli   - 25. aug 1961 7. sep 1961 President av senatet, provisorisk president før Goulart ble tatt i ed.
27 João Goulart   - 7. sep 1961 1. apr 1964 Etter Jânios avskjed ble han tatt i ed som president med begrensede fullmakter i et parlamentært system. En folkeavstemning i 1963 gjeninnsatte presidentskapet. Avsatt i et militærkupp.

MilitærdiktaturetRediger

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
28 Ranieri Mazzilli - 2. apr 1964 15. apr 1964 Provisorisk president etter et militært kupp
29 Marskalk Castelo Branco   - 15. apr 1964 15. mar 1967 José Maria Alckmin Første militærdiktator
30 Marskalk Costa e Silva   - 15. mar 1967 31. aug 1969 Pedro Aleixo Militærdiktator, forlot stillingen etter et slag
General Aurélio Lyra - 31. aug 1969 30. okt 1969 Brasiliansk militærjunta, tatt i ed etter Costa e Silva sin sykdom.
Admiral Augusto Rademaker
Brigader Márcio de Souza e Mello
31 General Garrastazu Medici   - 30. okt 1969 15. mar 1974 Augusto Rademaker Militærdiktator
32 General Ernesto Geisel   - 15. mar 1974 15. mar 1979 Adalberto Pereira dos Santos Militærdiktator
33 General João Figueiredo   ARENA 15. mar 1979 15. mar 1985 Aureliano Chaves Siste militærdiktator

Den nye republikkenRediger

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
34 Tancredo Neves   PMDB José Sarney Første sivile president etter militærkuppet. Valgt av parlamentet men ble alvorlig syk kvelden før han skulle bli tatt i ed. Døde få uker senere uten å ha blitt tatt i ed.
35 José Sarney PMDB 15. mar 1985 15. mar 1990 Var fungerende president under Tancredos sykdom og ble tatt i ed etter hans død.
36 Fernando Collor 15. mar 1990 2. okt 1992 Itamar Franco Første folkevalgte president etter militærkuppet. Anklaget for korrupsjon av parlamentet.
37 Itamar Franco PMDB 2. okt 1992 1. jan 1995 Tatt i ed etter anklagelsene mot Collor.
38 Fernando Henrique Cardoso   PSDB 1. jan 1995 1. jan 2003 Marco Maciel Første president som ble gjenvalgt til en påfølgende periode.
39 Luiz Inácio Lula da Silva   PT 1. jan 2003 1. jan 2011 José Alencar Valgt for to perioder.
40 Dilma Rousseff   PT 1. jan 2011 Suspendert 12. mai 2016, avsatt 31. august 2016 Michel Temer Gjenvalgt. Suspendert 12. mai 2016, avsatt etter riksrettssak 31. august 2016.[1][2]
41 Michel Temer   PMDB 12. mai 2016 1. jan 2019 Rykket opp fra visepresident da Dilma Rouseff ble suspendert og senere avsatt.
42 Jair Bolsonaro   PSL 1. jan 2019 Sittende president Hamilton Mourão

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Brazil's Dilma Rousseff to face impeachment trial», BBC News, 12. mai 2016. Lest 12. mai 2016.
  2. ^ «Rousseff avsatt i Brasil». NRK. 31. august 2016. Besøkt 31. august 2016. 

Eksterne lenkerRediger