Lagertha Broch

norsk skribent

Lagertha Olea Sofie Broch (født 27. januar 1864 i Horten, død 2. mai 1952 i Horten) var en norsk barnebokforfatter, illustratør og kvinnesaksforkjemper.

Lagertha Broch
Lagertha Broch.jpg
Fotografi av Lagertha Broch, med hennes signatur. Fotograf: Emil Clausen, København. Bildet tilhører Nasjonalbiblioteket.
Født27. jan. 1864[1]Rediger på Wikidata
HortenRediger på Wikidata
Død2. mai 1952[1]Rediger på Wikidata (88 år)
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter, illustratørRediger på Wikidata
Søsken Nanna Broch, Olaf Broch, Hjalmar BrochRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

FamilieRediger

Hun var datter av kjøpmann Johan Anton Zincke Broch (av slekten Broch, født 31. desember 1827 i Moss, død 8. august 1923 i Horten) og Fanny Harriet Caroline Gamborg (født 31. oktober 1838 i Fredericia, død 8. februar 1926 i Horten). Hun var eldst i en søskenflokk på åtte, og søster av språkforsker Olaf Broch (1867-1961), boliginspektør Nanna Broch (1879-1971) og zoolog og professor Hjalmar Broch (1882-1969).[2]

Liv og virkeRediger

Broch fikk i 1886 tegneundervistning ved arkitekt Wilhelm von Hannos tegneskole. Under et studieopphold i København i årene 1892-1894 var hun elev ved Meldahls tegneskole. Med noen opphold var hun i perioden 1888-1902 tegnelærer ved middelskolen i Horten.

KvinnesaksforkjemperRediger

Broch var i 1896 med da Marie Høeg stiftet kvinnesaksforeningen Den Selskabelige Diskussionsforening i Horten. Hun var i perioden 1899-1909 foreningens sekretær. Dessuten var hun redaktør og illustratør i Kvindsjaa, foreningens håndskrevne blad.

Fra 3. til 7. juli 1902 ble det arrangert «Nordisk kvindesagsmøde» i Kristiania. Lagertha Broch var delegat fra Discussionsforeningen i Horten, sammen med Magdalene Vedeler.[3]

Broch satt i 1898-1910 i styret for den lokale avdelingen av Landskvinnestemmerettsforeningen, og fra oppstarten av Horten og Omegn Kvinneråd var hun også styremedlem der.

Forfatter og illustratørRediger

Broch utga i 1902 sin første barnebok, Ruths papirer I – billeder og smaaprat for barn. I alt utga hun 15 barnebøker, og flere av disse illustrerte hun selv. I 1920 utga hun Havebok for barn, som hun i forordet tilegnet Marie Jørstad «som den, der fra først av praktiserte idéen og derved vakte interessen for skolehavesaken utover hele vort land».

Broch var en ivrig bidragsyter til dagspresse, kvinneblader og barneblader, og skrev blant annet i bladene Husmoderen, Urd og Nylænde. Hun skrev også dikt og sangtekster, blant annet til komponisten Mon Schjelderups sanger Barnerim.[4]

Zinken Hopps dedikasjonRediger

Zinken Hopp tilegnet sin barnebok Da mor var liten (1945) til Lagertha Broch «hvis bøker gav oss så mange gode ideer».

BibliografiRediger

  • 1902: Ruths papirer I – billeder og smaaprat for barn
  • 1903: For længe, længe siden – eventyrkomedie for børn – i sels akter og seks tableauer
  • 1904: Haven paa lissom
  • 1904: Den lille baadbygger
  • 1905: Baadbygging 2: for gutter
  • 1909: Moro for barn
  • 1911: I Potetalien : en spøk-historie fra "Natskyggernes" land, illustrert av forfatteren selv[5]
  • 1912: Fix og hendes venner, illustrert av forfatteren selv[6]
  • 1913: Eventyr fra mark og skog, illustrert av Arnold Thornam[7]
  • 1915: Smaapikernes kalender
  • 1918-1920: Barnets bok I & II
  • 1920: Havebok for barn[8]
  • 1921: Hortens diskussionsforening gjennom 25 aar 1896-1921
  • 1947: Naturens eventyr : billedbok[9]

ReferanserRediger

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Lagertha Olea Sofie Broch, Norsk biografisk leksikon ID Lagertha_Broch, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Finne-Grønn, S.H. (1869-1953) (1927). Legatslegten Broch: fortegnelse over samtlige adgangsberettigede til professor Ole Jacob Brochs familielegat samt genealogiske oplysninger om slegten forøvrig. Oslo: (Cammermeyers bogh.). s. 102. 
  3. ^ Program: Nordisk kvindesagsmøde Kristiania : 3die-7de juli 1902. Kristiania: Norsk Kvindesagsforening. 1902. s. 6. 
  4. ^ Urd. Oslo: A/S Urd. 1902. s. 575. 
  5. ^ Broch, Lagertha (forfatter); Broch, Lagertha (illustratør) (1911). I Potetalien: en spøk-historie fra "Natskyggernes" land. Kristiania: Aschehoug. 
  6. ^ Broch, Lagertha (1912). Fix og hendes venner. Kristiania: Aschehoug. 
  7. ^ Broch, Lagertha; Thornam, Arnold 1877-1964 (illustratør) (1913). Eventyr fra mark og skog. Kristiania: Aschehoug. 
  8. ^ Broch, Lagertha (1920). Havebok for barn. Kristiania: Aschehoug. 
  9. ^ Broch, Lagertha (1947). Naturens eventyr: Billedbok. Trondheim: F. Bruns Bokhandel. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger