Løgumkloster er en by i Løgumkloster sogn i det sentrale Sønderjylland med 3 629 innbyggere (2013).[1] Første del av navnet er en avledning av stedsnavnet Løghar med betydningen «jord med vannløp» eller «sump», mens andre del skyldes klosteret på stedet.

Løgumkloster

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionSyddanmark
KommuneTønder
Høyde o.h.16 meter
Kart
Løgumkloster
55°03′30″N 8°57′19″Ø

Løgumkloster kirke
Løgumkloster

I byen ligger den store middelalderbygningen Løgumkloster kirke oppført fra 1225 og ca. frem til midten av 1300-tallet. Sammen med Sorø klosterkirkeSjælland regnes den for et enestående dansk stykke arkitekthistorie fra Middelalderen. Sydøst for kirkens område ligger Løgumkloster Refugium (se betydningen refugium) som blant annet tjener som rekreasjons-, fordypelses- og konsertsted, mens man i den nordlige del av Løgumkloster kan se Nørre Løgum kirke. I byen finner man også Løgumkloster Højskole fra 1960, opprettet som folkehøgskole med basis i N.F.S. Grundtvigs tanker og den skandinaviske klokkenistskolen (1979).

Klokkenistavdelingen, Løgumkloster

Tett ved Løgumkloster ligger skogen Åved Plantage og 5 kilometer nordvest for byen finner man den 62 meter høye bakke Vongshøj med vid utsikt over denne flate delen av Sønderjylland. Løgumkloster ligger i Tønder kommune og hører til Region Syddanmark. Der er 8 kilometer til Bredebro, 18 kilometer til Tønder, 33 kilometer til Aabenraa og 40 kilometer til domkirkebyen Ribe.

Referanser rediger

  1. ^ Danmarks Statistik: Tabel BEF44. (Besøkt 9. februar 2014)

Eksterne lenker rediger