Åpne hovedmenyen
Kent Andersson
Kent Andersson.png
Kent Andersson som sykepleier i teaterstykket Hemmet, 1968.
Født2. desember 1933
Sverige Göteborg
Død3. november 2005 (71 år)
Sverige Göteborg
Beskjeftigelse Skuespiller, dramatiker
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelse ABFs litteratur- och konststipendium (1967), æresdoktor ved Göteborgs Universitet, Svenska Akademiens teaterpris (1970)

Kent Yngve Andersson (født 2. desember 1933 i Göteborg, død 3. november 2005 samme sted) var en svensk skuespiller, manusforfatter og dramatiker.

Innhold

Liv og virkeRediger

Kent Andersson vokste opp i en arbeiderfamilie med seks søsken som bodde i bydelen Rambergsstaden på Hisingen i Göteborg. Hans enkle bakgrunn preget mange av hans dikt, sangtekster og teaterstykker. I tenårene arbeidet han ved et papirbruk før han dro til sjøs. Tilbake i hjembyen kom han i kontakt med Atelierteatern hvor han gjorde sin skuespillerdebut. Han debuterte som filmskuespiller i Vildfåglar i 1955. Han kom inn ved Göteborgs stadsteaters elevskole i 1958, og på begynnelsen av 1960-tallet gjorde han sine første TV-roller. Han begynte tidlig å skrive teaterstykker og regissere.

TeaterRediger

  • Flotten 1967
  • Hemmet 1967
  • Sandlådan 1968
  • Tillståndet 1972

FilmografiRediger

  • 1955 – Vildfåglar
  • 1963 – Min kära är en ros
  • 1965 – Nattcafé
  • 1977 – Elvis! Elvis!
  • 1978 – Hedebyborna (TV-serie)
  • 1980 – Sverige åt svenskarna
  • 1981 – Göta kanal
  • 1984 – Sköna juveler
  • 1985 – Smugglarkungen
  • 1986 – Morrhår och ärtor
  • 1986 – Bödeln och skökan
  • 1986 – Jönssonligan dyker upp igen
  • 1988 – Råttornas vinter
  • 1989 – Hassel – Terrorns finger
  • 1989 – Jönssonligan på Mallorca
  • 1990 – Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv
  • 1991 – Duo Jag (TV-serie)
  • 1992 – Vennerman och Winge (TV-serie)
  • 1994 – Pillertrillaren
  • 1996 – Stengrunden
  • 1997 – Hitler och vi på Klamparegatan
  • 2001 – Jacobs frestelse
  • 2006 – Hem till byn (gjesterolle)

BibliografiRediger

  • Hemmet 1968
  • Flotten 1969
  • Flotten,; Sandlådan 1970
  • Tillståndet 1972
  • Agnes 1973
  • Sandlådan 1976
  • Chocken 1978
  • Chocken, Happyland & vingen 1984
  • Kent Andersson 2006

PriserRediger

Eksterne lenkerRediger