Åpne hovedmenyen
Karl-Gustaf Hildebrand
Født25. april 1911
Stockholm
Død30. januar 2005 (93 år)
Uppsala
Far Karl Hildebrand
Søsken Kerstin Hildebrand
Beskjeftigelse Skribent, samfunnsøkonom, historiker
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Utmerkelse Sten Hagliden-prisen (2000), Samfundet De Nios Särskilda pris (2000)

Karl-Gustaf Hildebrand (født 25. april 1911 i Stockholm, død 30. januar 2005) var en svensk professor i økonomisk histori i Uppsala, forfatter og salmedikter. Han var sønn av fil.dr. Karl Hildebrand og Elisabeth af Geijerstam.

Karl-Gustaf Hildebrand er representert i den svenske salmeboken 1986 års psalmbok med flere verker, både originaltekster, bearbeidelser og oversettelser. (nr 5, 83, 146, 316, 327, 373, 418, 447, 468, 488, 498, 514, 515, 594, 700:2). Han er også representert i Norsk Salmebok med en salme.

I sin ungdom viet Hildebrand seg til profan poesi, og blir husket som en av 30-tallets mest typisk dekadente Uppsala-poeter. Mest kjent er slutten av diktet «Valborgsnatt» fra diktsamlingen Nödvärn fra 1933:

Låtom oss fröjdas i ungdomens vår
Någon sköt sig här igår
Djupt i jorden skall han bo
Där de härliga lagrarna gro

Hildebrand var medlem av den konservative studentforeningen Heimdal og nærværende ved Bollhusmötet i Uppsala i februar 1939 som protesterte på at Sverige tok imot jødiske akademikere som flyktet fra Nazityskland. Herman Lindqvist utpekte feilaktig Hildebrand som flyktingemotstander, noe som ledet til at en del av Historien om Sverige ble dratt inn. I realiteten arbeidet Hildebrand for å ta imot flyktninger, i strid med det tyskvennlige flertallet av Heimdal. Hendelsene blir beskrevet i detalj i Ola Larsmos Djävulssonaten (2007).

SalmerRediger

  • «Behåll oss vid ditt rena ord»
  • «Det gamla år förgånget är»
  • «Ett, Jesus, än påminner jag»
  • «Evige, allsmäktige Gud»
  • «Giv folken fred, giv själen fridx
  • «Hav och stränder din allmakt formar»
  • «Hur snabbt, o Gud, vår tid förgår»
  • «Jesus, lär mig alltid tänka»
  • «Ljus av ljus, o morgonstjärna»
  • «Lovad vare Herren»
  • «Låt oss nu Jesus prisa»
  • «Nu tacka Gud, allt folk»
  • «Nu dagen är till ända»
  • «Som klaraste vattuflöden»
  • «Vad ljus över griften»

BibliografiRediger

  • Nödvärn, 1933
  • Kristna perspektiv, 1935
  • Vårdagjämning, 1937
  • Bibeln i nutida svensk lyrik, 1939
  • Medan natten varar, 1940
  • Djupt under ishöljet, 1950
  • Några dikter, 1968

Priser og utmerkelserRediger