Åpne hovedmenyen
Julian Barnes
Født19. januar 1946 (73 år)
Leicester
Ektefelle Pat Kavanagh (19792008)
Utdannet ved Magdalen College, City of London School
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
SpråkEngelsk
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
10 oppføringer
Geoffrey Fabers minnepris, Prix Médicis essai, Prix Femina étranger (1992), E. M. Forster Award (1986), Shakespeare Prize (1993), Bookerprisen (2011), Siegfried Lenz-prisen (2016), Europese Literatuurprijs (2012), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur (2004)
PseudonymDan Kavanagh (krim), Edward Pygge
PeriodePostmodernisme
SjangerRomaner, noveller, essayer
DebutMetroland (1980)
Debuterte1977
Aktive år1977
Påvirket avJohn Updike, Frank O'Connor, Jules Renard, Igor Stravinskij, Gustave Flaubert, Ford Madox Ford, Saul Bellow
Nettstedwww.julianbarnes.com

Julian Barnes (født 19. januar 1946 i Leicester) er en britisk forfatter. Han er bosatt i London.

Barnes fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Flauberts papegøye i 1984. Denne romanen innbrakte ham den franske prisen Prix Médicis, og den første nominasjonen til Bookerprisen. Ytterligere to nominasjoner til Bookerprisen fulgte i henholdsvis 1998 for England, England og i 2005 for Arthur & George, før Barnes omsider ble tildelt prisen i 2011 for The Sense of an Ending.

Innhold

Liv og virkeRediger

Oppvekst og yngre årRediger

Barnes vokste opp i London, og gikk på City of London School fra 1957 til 1964. Begge foreldrene var fransk-lærere. Han dro til University of Oxford for å studere språk ved Magdalen College. Etter avlagt eksamen jobbet han først som leksikograf for Oxford English Dictionary i tre år. Deretter var han anmelder og litteraturredaktør for New Statesman og New Review. Fra 1979 til 1986 var Barnes TV-anmelder, først for New Statesman og deretter for The Observer.

Hans bror er Jonathan Barnes er filosof som har spesialisert seg på antikkens filosofi. Hans hustru Pat Kavanagh, som var litteraturagent, døde den 20. oktober 2008 av hjernekreft. Barnes skrev om sin sorg i et essay i boken Levels of Life. Han er ateist.[1]

«The French Connection»Rediger

Barnes er en erklært frankofil, og er blant de mest populære engelske forfatterne i Frankrike. I tillegg til Prix Medicis for Flauberts papegøye har han også fått Prix Femina for Talking It Over, og blitt tildelt Ordre des Arts et des Lettres, med graden offiser. Cross Channel er en samling fortellinger som omhandler forholdet mellom Storbritannia og Frankrike, og i essay-samlingen Something to Declare tar han for seg diverse franske emner.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • Metroland (1980)
  • Before She Met Me (1982)
  • Flaubert's Parrot (1984) (Flauberts papegøye) – nominert til Bookerprisen
  • Staring at the Sun (1986) (Se solen)
  • A History of the World in 10½ Chapters (1989)
  • Talking it Over (1991) (En trekanthistorie)
  • The Porcupine (1992) (Pinnsvinet)
  • England, England (1998) – nominert til Bookerprisen
  • Love, etc (2000) (Kjærlighet etc.) – oppfølger til Talking it Over
  • Arthur & George (2005) – nominert til Bookerprisen
  • The Sense of an Ending (2011) (Fornemmelsen for slutten) – vinner av Bookerprisen, oversatt av John Erik Bøe Lindgren

Kortprosa og sakprosaRediger

  • Letters from London (1995) – journalistikk fra The New Yorker
  • Cross Channel (1996) – fortellinger
  • Something to Declare (2002) – essay
  • The Pedant in the Kitchen (2003) – mat-journalistikk
  • The Lemon Table (2004) – fortellinger
  • Nothing to Be Frightened Of (2008) – memoarer
  • Pulse (2011) – fortellinger

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Maclean's interview: Julian Barnes» Arkivert 6. november 2012 hos Wayback Machine.. Maclean. 29. oktober 2008. Sitat: «Writer Julian Barnes talks to Kenneth Whyte about his atheism and saints, his parents and what makes for a best death.»

Eksterne lenkerRediger