Juha Pentikäinen

Juha Yrjänä Pentikäinen (født 26. februar 1940 i Rantsila) er en finsk folklorist og religionshistoriker.

Juha Pentikäinen
Født26. februar 1940[1][2]Rediger på Wikidata (81 år)
RantsilaRediger på Wikidata
Far Veikko PentikäinenRediger på Wikidata
Barn Mikael Pentikäinen, Antti Pentikäinen, Mari LeppänenRediger på Wikidata
Utdannet ved Helsingfors universitet, Åbo universitet[3]Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Lauri HonkoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Universitetslærer (19702008), forskerRediger på Wikidata
Parti CenternRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
Medlem av Det finske vitenskapsakademiet (1995–)Rediger på Wikidata

Han ble fil.dr. i 1968, og har siden 1970 vært professor i religionshistorie ved Helsingfors universitet. Pentikäinen ble ordinært i 1977. Han har også vært gjesteprofessor ved flere utenlandske universitet, bl.a. i USA og i Norge.

Pentikäinen har utgitt flere religionshistoriske og folkloristiske arbeider hvor han bl.a. har behandlet synet på døden og ulike tema knyttet til sjamanismen.

Han er nok mest kjent for sin bok Kalevala Mythology, som gir en grundig gjennomgang av Elias Lönnrots epos, Kalevala. Her analyserer han både Lönnrots bakgrunn og eposet, og forskjellene mellom de to versjonene Lönnrot skrev. Han ser på eposet som et svar på den nasjonalromantiske stemningen som rådet i det finske samfunnet, og nettopp dette gjør eposet så betydningsfullt innenfor finsk kultur.[1][død lenke]

TriviaRediger

Juha Pentikäinens onkel, Vilho Pentikäinen, var en berømt kommunistisk hemmelig agent som spionerte mot finske interesser for Sovjetunionen.

BibliografiRediger

  • The Nordic dead-child tradition (1968)
  • Marina Takalon uskonto (1971)
  • Kalevala Mythology (1989)
  • Uralic Mythology and Folklore (1989)
  • Suomalaisen lähtö (1990)
  • Northern Religions and Shamanism (1992)
  • Shamanism and Culture (1997)
  • Samaanit: pohjoisten kansojen elämäntaistelu (1998)
  • Shamanhood: Symbolism and Epic (Budapest: 2000).
  • Pyhän merkkejä kivessä (2003)
  • Shamanhood – The Endangered Language of the Secret Knowing (Oslo: 2003)

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12182297h, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019
  2. ^ Babelio, oppført som Juha Pentikaïnen, Babelio forfatter-ID 101496
  3. ^ Mathematics Genealogy Project