Åpne hovedmenyen
Josef von Báky
Født23. mars 1902[1][2][3][4]
Zombor
Død28. juli 1966[2][5][6] (64 år)
München[7]
Beskjeftigelse Filmregissør, filmprodusent
Nasjonalitet Ungarn, Østerrike-Ungarn
Utmerkelser Deutscher Filmpreis (1951)

Josef von Báky (født 23. mars 1902 i Zombor, død 28. juli 1966 i München) var en ungarsk filmregissør.

LivRediger

Josef von Báky studerte først ved den tekniske høyskole i Budapest. Senere begynte han som regiassistent for Géza von Bolváry. 1936 debuterte han som filmregissør. Med miljøstudier og samfunnskritiske dramaer (Die Frau am Scheidewege, Die kleine und die große Liebe) skapte han seg et navn og oppnådde med Annelie i 1941 sin første kommersielle suksess. Det førte til at han fikk i oppdrag å lage UFAs jubileumsfilm Münchhausen. For den stort anlagte fargefilmproduksjonen hadde Erich Kästner skrevet manuset, mens Hans Albers spilte tittelrollen og UFA-stjerner som Ilse Werner, Brigitte Horney og Leo Slezak ble engasjert som skuespillere.

Etter krigen laget Báky fortsatt samfunnskritiske filmer som ...und über uns der Himmel, Der Ruf og Die Frühreifen, Hotel Adlon og Die seltsame Gräfin. For sin Kästner-adapsjon Das doppelte Lottchen mottok han i 1950 den føderale tyske filmprisen for beste spillefilm.

Josef von Báky døde 64 år gammel i München.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1936: Intermezzo
  • 1938: Die kleine und die große Liebe
  • 1938: Asszony a válaszúton (Die Frau am Scheidewege)
  • 1941: Annelie
  • 1943: Münchhausen
  • 1947: ...und über uns der Himmel
  • 1949: Der Ruf
  • 1950: Das doppelte Lottchen
  • 1955: Hotel Adlon
  • 1957: Robinson skal ikke dø (Robinson soll nicht sterben)
  • 1957: Die Frühreifen
  • 1961: Die seltsame Gräfin

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 21. jul. 2015, 11604148X
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14007494p
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Josef Baky, baky-josef
  4. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Josef von Baky, 00000003823
  5. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Josef von Baky, 76c2f379e51243e9aa1a9ca497f83e79
  6. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Josef von Báky, w6gp2ftz
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenkerRediger