Joris-Karl Huysmans

Joris-Karl Huysmans, J.-K. Huysmans (opprinnelig Charles Marie Georges Huysmans, født 5. februar 1848 i Paris i Frankrike, 12. mai 1907 i Paris) var en fransk forfatter og kunstkritiker.

Joris-Karl Huysmans
(Charles Marie Georges)
FødtCharles Marie Georges Huysmans
5. februar 1848
Paris
Død12. mai 1907 (59 år)
Paris
BeskjeftigelseForfatter, kunstkritiker
Utdannet vedLycée Saint-Louis
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
GravlagtCimetière du Montparnasse
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem avAcadémie Goncourt
UtmerkelserOffiser av Æreslegionen (1907)[1]
Ridder av Æreslegionen (1893)[1]
Notable verkMot strømmen
Signatur
Joris-Karl Huysmansʼ signatur

Liv og virke

rediger

Bakgrunn

rediger

Huysmans var sønn av litografen Godfried Huysmans († 1856) og lærerinnen Malvina Badin. Etter farens død giftet moren seg med bokbinderen Jules Og i 1857. På grunn av motvilje mot stefaren havnet Huysmans på et internat, og han hadde en lite lykkelig skoletid.

Joris-Karl Huysmans (disse fornavnene tok han selv, han het opprinnelig Charles Marie Georges) stammet fra en gammel hollandsk malerslekt, med Cornelius Huysmans som den mest berømte slektningen.

Statstjenestemann

rediger

I 1866 ble Huysmans ansatt i innenriksministeriet. Der arbeidet han helt til 1898, da han takket være inntektene fra boken La cathédrale kunne si opp og vie seg helt og holdent til skrivingen.

Forfatter

rediger

Huysmans debuterte som forfatter i 1874 med en liten samling prosadikt, Le drageoir aux épices, i Baudelaires og Aloysius Bertrands stil. På denne tiden var naturalismen i ferd med å bli den toneangivende retningen i fransk litteratur, og Huysmans var blant de første i den unge generasjonen som sluttet seg til Flaubert, Goncourt-brødrene og Zola. I 1876 kom hans første roman, Marthe, en gledespikes historie, fulgt av Les soeurs Vatard (1879), en fortelling om to kvinner som arbeider i et bokbinderi.

Huysmans' mest berømte roman, À rebours (norsk tittel: Mot strømmen) fra 1884 skildrer en enkelt person, estetikeren des Esseintes. Denne romanen markerer et klart brudd med naturalismen, og blir det ultimate eksempelet på «dekadent» litteratur.

Des Esseintes' eksplisitte homoseksuelle forhold påvirket andre forfattere innen dekadansebevegelsen, blant andre Oscar Wilde, og betraktes som et viktig skritt innen dannelsen av homolitteratur.[2] À rebours fikk ytterligere omtale som bevismateriale i rettssaken mot Oscar Wilde i 1895, der aktor refererte til romanen som «a sodomitical book». Zola mislikte også boken sterkt, han mente den hadde påført naturalismen et alvorlig tilbakeslag.

Huysmans fant etter hvert nye venner blant symbolister og katolske forfattere som han hadde gitt rosende omtale i À rebours, blant andre Jules Barbey d'Aurevilly, Villiers de L'Isle Adam og Léon Bloy. Stéphane Mallarmé var så fornøyd med reklamen diktene hans hadde fått i romanen at han dediserte et av sine mest berømte (og mest obskure) dikt Prose pour des Esseintes til sin helt.

Bibliografi (utvalg)

rediger
  • 1874: Le drageoir aux épices
  • 1876: Marthe
  • 1879: Les Sœurs Vatard
  • 1880: Croquis Parisiens
  • 1881: En ménage
  • 1882: À vau – l'eau
  • 1883: L'art moderne
  • 1884: À reboursMot strømmen (1998), norsk utgave oversatt av Jan Olav Gatland
  • 1887: En rade
  • 1891: Là-bas
  • 1895: En route
  • 1898: La cathédrale
  • 1899: La magie en Poitou. Gilles de Rais
  • 1901: Sainte Lydwine de Schiedam
  • 1903: l'Oblat
  • 1906: Les foules de Lourdes
  • 1908: Trois Églises et trois Primitifs

Referanser

rediger
  1. ^ a b Léonore database, Léonore LH//1331/52[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ McClanahan, Clarence (2002): «Huysmans, Joris-Karl (1848-1907)» Arkivert 14. august 2007 hos Wayback Machine.

Litteratur

rediger
  • Baldick, Robert (1955): The Life of J.-K. Huysmans (ny utgave revidert av Brendan King, 2006)
  • Banks, Brian R. (1990): The Image of Huysmans (New York, ny utgave 2013)
  • Cevasco, George A. (1961): J.K. Huysmans in England and America: A Bibliographical Study, The Bibliographical Society of the University of Virginia, n.d.
  • Laver, James (1954): The First Decadent: Being the Strange Life of J.K. Huysmans, Faber, London

Eksterne lenker

rediger