Hjemmeværnet er en forsvarsgren av Danmarks militærvesen.

Hjemmeværnet
Basisdata
Aktiv1949–
LandDanmark
Etablert1949
Overordnet enhetForsvarsministeriet
HovedkvarterVordingborg Kaserne
NettsideHjemmeværnet
Operativt oppdrag
Rollehjemmevern
Skipet «Hercules» (MHV 812) fra Marinehjemmeværnet
Menig Suthan Kulasingam, en sanitetssoldat i Hærhjemmeværnet, under en øvelse i 2012
Politihjemmeværnet
Politihjemmeværnets refleksvest

Historie rediger

Etter fredsslutningen i 1945 ble det i Danmark opprettet en rekke hjemmevernsforeninger, noen steder kalt det sorte hjemmevern og andre det blå hjemmevern alt etter uniformenes farve. Forklaringen på navnene er at det blå hjemmevern bar blå kjeledresser, og det sorte hjemmevern fikk utlevert uniformer i forskjellige farver, hvoretter alle ble farvet sorte for å skape et ensartet preg.

Opprettelsen av disse foreningene ble begrunnet med at det var mange motstandsfolk som ikke ville avlevere våpnene fra krigens tid. Politikeren Frode Jakobsen, som også var medlem av Frihedsrådet, var en av fortalerne for et hjemmevern.

Den danske regjeringen opprettet i 1949 det hjemmevernet som eksisterer i dag, blant annet for å få kontroll over de mange våpen som var i hjemmevernsforeningene.

Under den kalde krigen fungerte hjemmevernet som støtte for det øvrige forsvar.

Den viktigste oppgaven var og er stadig overvåkningen av Danmarks territorium. Meldinger fra Hjemmeværnet er utrolig viktige for det øvrige forsvar. Bevoktning av militære og samfunnsviktige installasjoner er også en viktig del av Hjemmeværnets virke. Av andre oppgaver kan nevnes bakhold og sabotasje mot fiendens avdelinger og installasjoner, sjøredning, veivisning og forskjellige sikringsoppgaver.

Etter den kalde krigens avslutning med Berlinmurens fall er hjemmevernets fremtidige rolle omdiskutert.

Forsvarsgrenen er som følge av forsvarsforliket som løper 2005–2009 i gang med store endringer i organisasjonen med henblikk på å kunne yte en bedre og mere målrettet innsats i det sivile samfunn ved katastrofer, terrorisme eller naturkatastrofer.

Organisasjon rediger

Hjemmeværnet er delt opp følgende grener:

  • Hærhjemmeværnet
    • Politihjemmeværnet
  • Flyverhjemmeværnet
  • Marinehjemmeværnet
  • Virksomhedshjemmeværnet
    • Jernbanehjemmeværnet
    • Telehjemmeværnet
    • Posthjemmeværnet
    • Energihjemmeværnet

Der er cirka 57 000 medlemmer av Hjemmeværnet. Disse frivillige representerer et bredt utsnitt av den danske befolkningen.

Hjemmeværnet er per 1. januar 2007 oppdelt i en aktiv og reservestyrke. Den aktive del består av cirka 40 prosent av den samlede styrke. For å være en del av den aktive styrke kreves det minimum 24 timers funksjonsrelatert tjeneste årlig. Oppdelingen er en konsekvens av forsvarsforliket 2005–2009.

Eksterne lenker rediger