Henrik Stangerup

Henrik Stangerup
Født1. september 1937
FrederiksbergRediger på Wikidata
Død4. juli 1998 (60 år)
LangebækRediger på Wikidata
Ektefelle 1.Lotte Tarp
2.Susanne Krage
Far Hakon StangerupRediger på Wikidata
Mor Betty SöderbergRediger på Wikidata
Søsken Helle StangerupRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, journalist og filminstruktør
Nasjonalitet Dansk
SpråkDansk[1]
Utmerkelser Kritikerprisen (1981), Det Danske Akademis Store Pris (1986), De Gyldne Laurbær (1971), Amalienborgprisen (1982)Rediger på Wikidata
DebutLille Håbs rejse i 1958
IMDbIMDb

Henrik Stangerup (født 1. september 1937Frederiksberg, død 4. juli 1998[2]) var en dansk forfatter, journalist og filminstruktør.[3] Han var sønn av Hakon Stangerup og skuespiller Betty Söderberg, bror til forfatteren Helle Stangerup og søskenbarn av forfatteren Klaus Rifbjerg. Stangerups morfar var den svenske forfatteren Hjalmar Söderberg. Stangerup var gift med skuespilleren Lotte Tarp 1967-1976 og sammen fikk de sønnen Jacob Stangerup. I 1982 giftet Henrik Stangerup seg med kunstmaler Susanne Krage. [2][4]

Stangerup debuterte i 1958 med boken Lille Håbs rejse.[2] Senere ga han ut en rekke bøker samt mottok flere priser for sitt forfatterskap. Han var i tillegg manusforfatter og instruktør på flere filmer.

Bibliografi - utvalgRediger

  • 1958Lille Håbs rejse
  • 1961Grønt og sort
  • 1969Slangen i brystet
  • 1971Løgn over løgn
  • 1973Manden der ville være skyldig
  • 1974Kunsten at være ulykkelig
  • 1978Fjenden i forkøbet
  • 1981Vejen til Lagoa Santa
  • 1985Det er svært at dø i Dieppe
  • 1989Den kvarte sandhed
  • 1991Jacob den Danske (Jacob den Danske)
  • 1995Datter af. Scener om en mor
  • 1999At skrive eller dø. En essayrejse København-Paris-Rio-Langebæk

FilmografiRediger

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119254190; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 119254190.
  2. ^ a b c Henrik Stangerup fra Litteraturpriser.dk
  3. ^ Stangerup på Internet Movie Database
  4. ^ Henrik Stangerup fra Gravsted.dk

Eksterne lenkerRediger