Helge Essmar

norsk skuespiller
Helge Essmar
Født3. september 1901[1]Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død30. mars 1972[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Helge Essmar (født 3. september 1901, død 30. mars 1972) var en norsk skuespiller som var ansatt ved Det norske teater i flere tiår.

Essmar var ved siden av Det norske teater i en kort periode ved Chat Noir (1933–35). Han viste fin sans for lokalkoloritt i Oskar Braatens folkekomedier, i roller som blant annet Gjøken i Den store barnedåpen og Aksel i Godvakker-Maren. Han var ellers en allsidig og solid støttespiller i ensemblet, i roller som morderen i Pär Lagerkvist Ein jonsokdraum, Karl Albert i Olav Duuns Medmenneske og kokken i Bertolt Brechts Mor Courage.

Essmar var også en hyppig brukt birolleskuespiller på film hvor han hadde sin debut 1935 i den politiske filmen Samhold må til. Han hadde utover dette gode prestasjoner i flere Braaten-roller som Olaf i Ungen (1938) og Aksel i Godvakker-Maren (1940). En bør også nevne hans rolle som Abraham Løvdal i Toralf Sandøs filmatisering av Alexander Kiellands Sankt Hans fest (1947). Han medvirket også i såpass kjente filmer som blant annet Englandsfarere (1946), Gategutter (1949), Blodveien (1955), Herren og hans tjenere (1959) og Hans Nielsen Hauge (1961).

Han medvirket også i noen radiohørespill på NRK radio, blant annet Hamsuns «Victoria» og God aften, mitt navn er Cox.

FilmografiRediger

  1. Hans Nielsen Hauge (1961) .... Fengselsdirektøren i Christiania
  2. Venner (1960) .... Olsen, sykepasser
  3. Veien tilbake (1960)
  4. Herren og hans tjenere (1959) .... Legpredikanten
  5. Ut av mørket (1958)
  6. På slaget åtte (1957)
  7. Peter van Heeren (1957)
  8. Kvinnens plass (1956) .... Sjefsektretæren
  9. Blodveien (1955) ... Guttorm
  10. Det brenner i natt! (1955) .... Redaksjonssekretær
  11. Nødlanding (1952) .... Telefonarbeideren
  12. Gategutter (1949)
  13. Aldri mer! (1949)
  14. Svendsen går videre (1949)
  15. Sankt Hans fest (1947) .... Abraham Løvdahl
  16. Vi vil leve (1946)
  17. Englandsfarere (1946) .... Mörner
  18. Så møtes vi i morgen (1946) .... Fengselsdirektøren
  19. Godvakker-Maren (1940) .... Aksel
  20. Ungen (1938) .... Olaf
  21. Lenkene brytes (1938) .... Spritgauken
  22. Samhold må til (1935) .... Karl

ReferanserRediger

  1. ^ a b 9. okt. 2017, Helge Essmar, 410640

Eksterne lenkerRediger