Åpne hovedmenyen
Hans-Krister Rönblom
Hans-Krister Rönblom.jpg
Født22. juni 1901[1]
Karlskrona amiralitetsförsamling
Død4. februar 1965[1] (63 år)
Oscars församling
Gravlagt Norra begravningsplatsen (1965–)
Beskjeftigelse Skribent, journalist
Parti Folkpartiet
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Sherlock-prisen

Hans-Krister Rönblom (født 22. juni 1901 i Karlskrona, Sverige, død 4. februar 1965) var en svensk forfatter og journalist. Som forfatternavn benyttet han signaturen H-K Rönblom.

Rönblom studerte ved Stockholms universitet, hvor han tok den filosofiske doktorgraden i statsvitenskap. Han arbeidet blant annet som politisk redaktør i Västerbottens-Kuriren og Aftonbladet og tilsist som sjefredaktør i Västernorrlands Allehanda. Han var dessuten lokalpolitiker for Folkpartiet liberalerna, og var aktiv i den svenske avholdsbevegelsen.

Rönblom debuterte i 1954 som krimforfatter med romanen Död bland de döda, og regnes sammen med Maria Lang, Stieg Trenter og Vic Suneson som en av de «fire store» fra svensk kriminallitteraturs gullalder på 1950- og 1960-tallet. Hans faste detektiv var läroverksadjunkt Paul Kennet.

Romanen Höstvind och djupa vatten (1955) finnes på en liste over tidenes 50 beste kriminalromaner stemt fram av svenske litterater. Rönbloms navn finnes også på norske Rivertonklubbens liste over forfattere av tidenes 100 beste kriminalromaner.

BibliografiRediger

  • Frihet på glid (tale om pressefrihet) – sakprosa (1940)
  • Tryckfriheten i Sverige – sakprosa (1940)
  • Den liberala folkrørelsen 1902-1952 – sakprosa (1952)
  • Död bland de döda (1954)
  • Höstvind och djupa vatten (1955)
  • Skratta Pajazzo (1956)
  • Döden i grytan (1957)
  • Tala om rep (1958)
  • Senatorn kommer tillbaka (1959)
  • Krans åt den sköna (1960)
  • Död men obegråten (1961)
  • Bok över obefintliga (1961)
  • Mannen som höll sig undan (1962)
  • Wennerström spionen (1964)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Tretten i bussen 1957 Höstvind och djupa vatten 1955
Spionen Wennerström 1965 Wennerström spionen 1964

ReferanserRediger

LitteraturRediger

  • Lars Wendelius: Deckarförfattaren H.-K. Rönblom: En profilteckning (1995)

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

Eksterne lenkerRediger