Åpne hovedmenyen
Vic Suneson
Født11. november 1911[1]
Stockholm
Død5. september 1975[1] (63 år)
Sundbybergs församling
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Sherlock-prisen

Vic Suneson er et pseudonym for Sune Viktor Lundquist (født 11. november 1911 i Stockholm, Sverige, død 5. september 1975 i Sundbyberg).

Lundquist var utdannet sivilingeniør fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Under andre verdenskrig skrev han en sakprosabok under eget navn, Detta är ditt krig. Hemmafronten och dess problem (1943). Han debuterte som Vic Suneson med kriminalromanen Mord kring Maud i 1948. I hjemlandet regnes han sammen med Stieg Trenter, Maria Lang och H-K Rönblom som en av de «fire store» fra svensk kriminallitteraturs gullalder. Han er særlig kjent for sine politiromaner med kommisarie Kjell Myhrman og overkonstabel (senere kommisarie) O. P. Nilsson (som tidvis opptrer som P. O. Nilsson).

Bibliografi (i utvalg)Rediger

  • Detta är ditt krig – sakprosa (1943) (som Sune Lundquist)
  • Mord kring Maud (1948)
  • Mördaren har matchboll (1949)
  • I dimma dold (1951)
  • Är jag mördaren? (1953)
  • Fäll inga tårar (1953)
  • Döden kastar långa skuggor (1954)
  • Och häcken växte… (1955)
  • Så spelar döden (1956)
  • Ordet är mord (1958)
  • Vänta på annans död – novellesamling (1959)
  • Fredagen den 14:e (1960)
  • Skärvor betyder lycka (1961)
  • Förtroeliga band (1962)
  • Fallet 44:an (1963)
  • Sorgen bär svarta blommor 1964
  • Sanningen om Marie-Claire (1965)
  • Brottforsen (1966)
  • Vem av de sju? (1967)
  • 13 kvällar med Vic Suneson – novellesamling (1967)
  • Tjuogett (1968)
  • Mördaren inom mig (1969)
  • Hör intet ont – novellesamling (1969)
  • Mord på menyn (1970)
  • Mord är mitt mål (1971)
  • Linje Langeland (1972)
  • Skandal i Saluhallen (1972)
  • Hon såg sig dö (1973)
  • Mot midnatt med Vic Suneson – novellesamling (1974)
  • Uddagänget (1974)
  • Klas och den mystiska peruken (1974)
  • O. P. Nilssons eget fall (1975)
  • Klas och den gamla ruinen (1975)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
En etter en 1977 Uddagänget 1974
Nettet snøres sammen 1978 O.P. Nillsons eget fall 1975
Mord i torghallen 1979 Skandal i saluhallen 1972

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, 9. okt. 2017, Sune V (Vic Suneson) Lundquist, 9884

Eksterne lenkerRediger