Gian Maria Volonté

italiensk skuespiller
Gian Maria Volonté
Gian Maria Volontè.jpg
Født9. april 1933[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Milano[5]Rediger på Wikidata
Død6. desember 1994[1][2][6][3]Rediger på Wikidata (61 år)
FlorinaRediger på Wikidata
Partner(e) Angelica IppolitoRediger på Wikidata
Utdannet ved Accademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'AmicoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[7], manusforfatter, filmskuespillerRediger på Wikidata
Parti Partito Comunista Italiano, Partito Democratico della SinistraRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19461994), Kongedømmet Italia (19331946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Sølvbjørnen for beste mannlige hovedrolle (1987), Pardo d'onore (1990), beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes (1983), David di Donatello-prisen for beste mannlige skuespiller, Giffoni Film Festival (1991), Globo d'oro (1968), Sølvbåndet for beste skuespiller, Taormina Film Fest (1977), Gulløven for livsverk (1991), European Film Academy Special Jury Award (1990)[8]Rediger på Wikidata
Aktive år1957
Nettstedhttp://www.gianmariavolonte.it
IMDbIMDb

Gian Maria Volonté (født 9. april 1933 i Milano, Italia, død 6. desember 1994 i Florina, Hellas) var en italiensk skuespiller.

Utenfor Italia er Volontés mest kjent for rollene som Ramón Rojo og El Indio i Sergio Leones filmer For en neve dollars og For en neve dollar mer, som han selv hevdet han bare tok for pengenes skyld. Etter dette spilte han på 1960- og 70-tallet i en rekke filmer i både Italia og resten av Europa. Han døde uventet av et hjerteinfarkt under innspillingen av filmen Odysseus blikk i Hellas hvor hans rolle i filmen ble overtatt av Erland Josephson.

Filmografi i utvalgRediger

År norsk tittel originaltittel regissør
1960 Piken med kofferten La ragazza con la valigia Valerio Zurlini
1962 Napolis fire dager Le quattro giornate di Napoli Nanni Loy
1964 For en neve dollars Per un pugno di dollari Sergio Leone
1965 For en neve dollar mer Per qualche dollaro in più Sergio Leone
1966 Lutring - Internasjonal storforbryter Svegliati e uccidi Carlo Lizzani
1967 Gringo Desperados Quién sabe? Damiano Damiani
1967 Jaget av mafiaen A ciascuno il suo Elio Petri
1967 - Faccia a faccia Sergio Sollima
1968 Banditter i Milano Banditi a Milano Carlo Lizzani
1970 Hevet over mistanke Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto Elio Petri
1970 Den røde sirkel Le cercle rouge Jean-Pierre Melville
1971 De dødsdømte Sacco e Vanzetti Giuliano Montaldo
1971 Arbeiderklassen kommer til paradis La classe operaia va in paradiso Elio Petri
1972 Attentatet L'attentat Yves Boisset
1972 Affæren Mattei Il caso Mattei Francesco Rosi
1974 Lucky Luciano A proposito di Lucky Luciano Francesco Rosi
1975 Mistanken Il sospetto Francesco Maselli
1977 Livvakten Io ho paura Damiano Damiani
1979 Kristus kom ikke lengre enn til Eboli Christo si e fermato a Eboli Francesco Rosi
1987 Beretningen om et varslet mord Cronaca di una morte annunciata Piero Piccioni
1987 Aldo Moros siste dager Il Caso Moro Giuseppe Ferrara
1991 Åpne dører Porte aperte Gianni Amelio

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøksdato 21. juli 2015, GND-ID 120052121
  2. ^ a b Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr
  3. ^ a b Discogs, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Gian Maria Volontè, Discogs artist-ID 1031915
  4. ^ Filmportal.de, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Gian Maria Volontè, Filmportal-ID 6728a46659994480904e14ff35140707
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 13. desember 2014
  6. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Gian Maria Volonté, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0071555
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 24. juni 2015
  8. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøksdato 7. desember 2019

Eksterne lenkerRediger