Erland Josephson

svensk skuespiller og forfatter (1923-2012)

Erland Josephson (født 15. juni 1923 i Stockholm, død 25. februar 2012 i Stockholm)[6] var en svensk skuespiller, regissør, forfatter og teatersjef ved Dramaten fra 1966 til 1975. Tidligere var han gift med Kristina Adolphson. Han er far til skuespilleren Charlotta Larsson og er framfor alt kjent for det mangeårige arbeidet med Ingmar Bergman, både på scenen og film.

Erland Josephson
Født15. juni 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kungsholm[3]
Død25. feb. 2012[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (88 år)
Adolf Fredriks församling[3]
BeskjeftigelseFilmregissør, skribent, manusforfatter, teaterskuespiller, filmskuespiller, regissør, lyriker Rediger på Wikidata
EktefelleKristina Adolphson (19591989)
Ulla Åberg
Annika Tretow
FarGunnar Josephson
SøskenÅke Josephson
Carl Olof Josephson
BarnCharlotta Larsson
Fanny Josephson
Ludvig Josephson
NasjonalitetSverige
GravlagtMosaiska kyrkogården Norra begravningsplatsen[5]
UtmerkelserLitteris et Artibus (1973)
O'Neill-stipendiet
Svenska Akademiens teaterpris (1987)
Samfundet De Nios Särskilda pris (2002)

Utvalgt filmografi

rediger

Skuespiller

rediger

Regissør

rediger

Manusforfatter

rediger

Bibliografi

rediger
  • Cirkel 1946
  • Spegeln och en portvakt 1946
  • Spel med bedrövade artister 1947
  • Ensam och fri 1948
  • Lyssnarpost 1949
  • De vuxna barnen 1952
  • Sällskapslek 1956
  • En berättelse om herr Silberstein 1957
  • Kungen ur leken 1960
  • Benjamin 1963
  • Doktor Meyers sista dagar och kandidat Nilssons första natt 1964
  • Loppans kvällsvard 1986
  • Kameleonterna 1987
  • Färgen 1988
  • Rollen 1989
  • Sanningslekar 1990
  • Föreställningar 1991
  • Självporträtt 1993
  • Gubbröra 1994
  • Vita sanningar 1995
  • Svarslös 1996

Priser og utmerkelser

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d Sveriges dödbok 1830-2020, oppført som Josephson, Erland, besøkt 26. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000018275, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Norra begravningsplatsen.se, norrabegravningsplatsen.se, besøkt 5. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Skuespiller Erland Josephson er død Aftenposten.no 26. februar 2012

Eksterne lenker

rediger