Erland Josephson

Erland Josephson
Erland Josephson 1965.jpg
Født15. juni 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Stockholm, Sverige
Død25. februar 2012[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (88 år)
Stockholm, Sverige
Gravlagt Mosaiska kyrkogården Norra begravningsplatsen[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Kristina Adolphson (19591989), Ulla Åberg, Annika TretowRediger på Wikidata
Far Gunnar JosephsonRediger på Wikidata
Søsken Åke Josephson, Carl Olof JosephsonRediger på Wikidata
Barn Charlotta Larsson, Fanny Josephson, Ludvig JosephsonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filmregissør, skribent, manusforfatter, teaterskuespiller, filmskuespiller, regissør, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Litteris et Artibus (1973), O'Neill-stipendiet, Svenska Akademiens teaterpris (1987), Samfundet De Nios Särskilda pris (2002)Rediger på Wikidata

Erland Josephson (født 15. juni 1923 i Stockholm, død 25. februar 2012 i Stockholm)[6] var en svensk skuespiller, regissør, forfatter og teatersjef ved Dramaten fra 1966 til 1975. Tidligere var han gift med Kristina Adolphson. Han er far til skuespilleren Charlotta Larsson og er framfor alt kjent for det mangeårige arbeidet med Ingmar Bergman, både på scenen og film.

Utvalgt filmografiRediger

SkuespillerRediger

RegissørRediger

ManusforfatterRediger

BibliografiRediger

  • Cirkel 1946
  • Spegeln och en portvakt 1946
  • Spel med bedrövade artister 1947
  • Ensam och fri 1948
  • Lyssnarpost 1949
  • De vuxna barnen 1952
  • Sällskapslek 1956
  • En berättelse om herr Silberstein 1957
  • Kungen ur leken 1960
  • Benjamin 1963
  • Doktor Meyers sista dagar och kandidat Nilssons första natt 1964
  • Loppans kvällsvard 1986
  • Kameleonterna 1987
  • Färgen 1988
  • Rollen 1989
  • Sanningslekar 1990
  • Föreställningar 1991
  • Självporträtt 1993
  • Gubbröra 1994
  • Vita sanningar 1995
  • Svarslös 1996

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb121370405
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Erland Josephson, josephson-erland
  4. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Erland Josephson, 00000018275
  5. ^ 5. mai 2017, Norra begravningsplatsen.se, https://norrabegravningsplatsen.se/sten-nr-537-erland-josephson/
  6. ^ Skuespiller Erland Josephson er død Aftenposten.no 26. februar 2012

Eksterne lenkerRediger