Francesco Rosi

Francesco Rosi (født 15. november 1922 i Napoli, død 10. januar 2015 i Roma)[9][10] var en italiensk filmregissør og manusforfatter.

Francesco Rosi
Francesco Rosi Cannes.jpg
Født15. nov. 1922[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Napoli[5][6]Rediger på Wikidata
Død10. jan. 2015[7][2][3][4]Rediger på Wikidata (92 år)
Roma[8]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør[8], manusforfatter[8], journalistRediger på Wikidata
Partner(e) Nora RicciRediger på Wikidata
Barn Carolina RosiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462015), Kongedømmet Italia (19221946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser
16 oppføringer
Offiser av Æreslegionen, David di Donatello for beste regi (1985), David di Donatello for beste regi (1997), David di Donatello for beste regi (1979), David di Donatello for beste regi (1981), David di Donatello for beste regi (1976), David di Donatello for beste regi (1965), storkors av Republikken Italias fortjenstorden, æresdoktor ved Universitetet i Padova, Goldener Ehrenbär (2008), British Academy Film Award for beste film (1983), Grand Jury Prize (1958), Gulløven (1963), Gulløven for livsverk (2012), Sølvbjørnen for beste regi (1962), Gullpalmen (1972)Rediger på Wikidata

Han utmerket seg på 1960- og 70-tallet med samfunnsengasjerte og formmessig egenartede filmer om korrupsjon, organisert kriminalitet og italiensk samtidshistorie. På 1980-tallet ble hans filmer mindre politiske. Han har blant annet vunnet Sølvbjørnen, Gulløven og Gullpalmen, og har mottatt David di Donatello for beste regi seks ganger.

Filmografi i utvalgRediger

  • 1958: Utfordringen (La sfida)
  • 1959: Svindlernes fellesmarked (I magliari)
  • 1962: Mafiaens fall (Salvatore Giuliano)
  • 1963: Bolighaien (Le mani sulla città)
  • 1964: Sannhetens øyeblikk (Il momento della verità)
  • 1967: Mere enn et mirakel (C'era una volta...)
  • 1970: Ingen manns land (Uomini contro)
  • 1972: Affæren Mattei (Il caso Mattei)
  • 1973: Lucky Luciano (A proposito di Lucky Luciano)
  • 1976: Makten og dens pris (Cadaveri eccellenti)
  • 1979: Kristus kom ikke lengre enn til Eboli (Cristo si è fermato a Eboli)
  • 1981: Tre brødre (Tre fratelli)
  • 1984: Carmen
  • 1987: Beretningen om et varslet dødsfall (Cronaca di una morte annunciata)
  • 1990: I mafiaens makt (Dimenticare Palermo)
  • 1992: Diario napoletano - dokumentar
  • 1997: Frihetens port (La tregua)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.repubblica.it[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000016991, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Рози Франческо, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118602861, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b c Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ [1] Regisseur Francesco Rose ist tot, Zeit online (tysk), lest 10. januar 2015.
  10. ^ [2] Addio a Francesco Rosi, la Repubblica (italiensk), lest 10 januari 2015.

Eksterne lenkerRediger