Jean-Pierre Melville

Jean-Pierre Melville
FødtJean-Pierre Grumbach
20. oktober 1917[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død2. august 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (55 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de PantinRediger på Wikidata
Søsken Jacques GrumbachRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Æreslegionen[5]Rediger på Wikidata

Jean-Pierre Melville (egentlig Jean-Pierre Grumbach, født 20. oktober 1917 i Paris, død 2. august 1973 samme sted) var en fransk filmregissør. Melville er blant annet kjent for gangsterfilmen Le Cercle Rouge (1970 - Den røde sirkel), som har inspirert instruktører som Quentin Tarantino, John Woo og Jim Jarmusch.[6]

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Jean-Pierre Grumbachs foreldre, Berthe og Jules Grumbach, var av jødisk avstamming.[trenger referanse] De kom fra Alsace.

Da andre verdenskrig brøt ut hadde Grumbach akkurat fullført førstegangstjenesten, og deltok i den franske armeen under den tyske invasjonen av Frankrike. Han ble evakuert i Operasjon Dynamo under slaget om Dunkerque i 1940.

Etter den franske kapitulasjonen gikk han inn i den franske motstandsbevegelsen. Dekknavnet hans, «Mellville», var ment som en hyllest til den amerikanske forfatteren Herman Melville, og han beholdt det som kunstnernavn etter krigens slutt.[7] Motstandsbevegelsen og franskmennenes forhold til de tyske okkupantene skildret han i filmer som L'Armée des ombres (1969) og Le Silence de la mer (1949).

FilmkarriereRediger

Melville var allerede fra ung alder influert av amerikansk film fra 1930- og 1940-årene.[trenger referanse] I sin tur påvirket han selv en hel generasjon europeiske, asiatiske og amerikanske filmskapere.[trenger referanse] Han var en del av den nye franske bølgen og kan sies å ha gjenoppfunnet film noir, som han utvidet med et unikt grep om tid og stillhet.[trenger referanse] Melville var en unik historieforteller som tok mål av seg til å være et tidsvitne, han skapte et univers av menn, vennskap, lojalitet og svik, der kjærlighet og kvinner hadde problemer med å få fotfeste.[trenger referanse]

Melville døde av slag i 1973 under et måltid med forfatteren Philippe Labro på Hôtel PLM Saint-Jacques’ restaurant i Paris. Han var 55 år gammel. Melville skrev da på sin neste film, Contre-enquête, en spionthriller for produsenten Jacques-Éric Strauss med Yves Montand i hovedrollen. Melville hadde kommet hele 200 scener inn i filmen.

Dokumentarfilmen Sous le nom de Melville (2008), regissert av Olivier Bohler, viser ved hjelp av intervjuer, arkivmateriale og filmklipp hvordan Melvilles filmer både tematisk og estetisk er påvirket av erfaringene under krigen.[8]

Filmografi som regissørRediger

SpillefilmRediger

  • 1949[9][10]: Havets stillhet (Le Silence de la mer)
  • 1950: Les Enfants terribles
  • 1953: Quand tu liras cette lettre
  • 1956: Spilleren Bob (Bob le flambeur)
  • 1959: Deux hommes dans Manhattan
  • 1961: Léon Morin, prest (Léon Morin, prêtre)
  • 1962: Voldsmenn (Le Doulos)
  • 1963: På flukt fra loven (L'Aîné des Ferchaux)
  • 1966: En gangsters død (Le deuxième souffle)
  • 1967: Leiemorderen (Le Samouraï)
  • 1969: Skyggenes armé (L'Armée des ombres)
  • 1970: Den røde sirkel (Le Cercle rouge)
  • 1972: Skitne penger (Un flic)

KortfilmRediger

  • 1945: Vingt-quatre heures de la vie d'un clown

KilderRediger

LitteraturRediger

  • Eric Breitbart: Call Me Melville, New England Review 2006. 27:3. s. 174–183

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jean-Pierre Melville, biography/Jean-Pierre-Melville
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb122081589
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Jean-Pierre Melville, melville-jean-pierre
  5. ^ Léonore database
  6. ^ «Le Cercle Rouge (1970)». information.dk. 31. juli 2009. Besøkt 15. august 2016. 
  7. ^ Jean-Pierre Melville Foundation, jeanpierremelvillefoundation.com
  8. ^ Code Name: Melville (2008), imdb.com
  9. ^ The Silence of the Sea (Le Silence de la Mer) (1949), rottentomatoes.com
  10. ^ Le Silence de la Mer (1949), imdb.com

Eksterne lenkerRediger