Fred Robsahm

norsk skuespiller

Fred Otto Robsahm (født 29. juni 1943 i Oslo, død 26. mars 2015[2] i Lillesand) var en norsk skuespiller. Han medvirket i flere italienske drama og spaghetti-westerns i 1960- og 1970-årene, og ble ofte forvekslet med en annen italiensk western-skuespiller som gikk under navnet «Franco Borelli». Han var mangeårig samboer med den italienske filmstjernen Agostina Belli (født 1947). Historien om Robsahms liv ble fortalt av Even Benestad i dokumentaren Natural Born Star, som hadde kino-premiere i 2007.

Fred Robsahm
Fred Robsahm som Sandro Romagnoli i den italienske filmen Peccati di gioventù (1975) av Silvio Amadio (1926–1995)
Født29. juni 1943Rediger på Wikidata
Oslo
Død26. mars 2015[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Lillesand
BeskjeftigelseFilmskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleAgostina Belli
FarOtto Robsahm
SøskenMargarete Robsahm
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Han var sønn av dobbeltagenten Otto Robsahm (1890–1969) og Margrete Darbo (1912–?).[3] Fred var bror til modellen, skuespilleren og filmregissøren Margarete Robsahm (født 1942).

Robsahm ble hiv-smittet en gang i 1980-årene.[4]

Utvalgt filmografi

rediger
  • 1968 Barbarella
  • 1969 Flashback
  • 1969 Nel giorno del signore
  • 1971 Black Killer
  • 1973 Sepolta viva
  • 1973 Ingrid sulla strada
  • 1974 Figlio della sepolta viva, Il
  • 1974 Lucrezia giovane
  • 1974 Carambola
  • 1975 Peccati di gioventù
  • 2007 Natural Born Star - dokumentarfilm

Referanser

rediger
  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15093142n, data.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Natural Born Star». NRK P3. 27. mars 2015. Besøkt 31. mars 2015. 
  3. ^ Pryser, Tore (2010). Svik og gråsoner. Oslo: Spartacus. s. 13. ISBN 9788243005075. 
  4. ^ En gang var Fred Robsahm (64) filmstjerne, Dagbladet, 08.10.2007

Eksterne lenker

rediger