Åpne hovedmenyen
For kvinnenavnet, se Enya (navn)
Enya
FødtEithne Pádraigín Ní Bhraonáin (Enya Patricia Brennan)
17. mai 1961 (58 år)
Gaoth Dobhair
Far Leo Brennan
Søsken Moya Brennan, Brídín Brennan, Pól Brennan
Beskjeftigelse Sanger, låtskriver, komponist, pianist, filmmusikkomponist
Nasjonalitet Irland
Musikalsk karriere
SjangerPop
New Age
InstrumentVokalist, piano, perkusjon
StemmetypeMezzosopran
Aktive år1980 - idag
PlateselskapWarner Bros.
InnflytelseBrian Eno
Nettstedhttp://www.enya.com Enya.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Tidligere band
Clannad

Enya, dåpsnavn Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin (engelsk: Enya Patricia Brennan) (født 17. mai 1961 i Gweedore, grevskapet Donegal, Irland) er en irsk sanger og komponist. Hun har vunnet Grammy Award i 1993, 1997, 2002 og 2007 og ble nominert til Oscar i 2002 som komponist. Hun er en av Irlands mest kjente musikere. Hun har også medvirket til filmmusikken til Ringenes Herre.

Media omtaler henne tidvis ved hennes anglifiserte navn Enya Brennan. «Enya» er en tilnærmet skriving av hvordan Eithne er uttalt i Donegal-dialekten, hennes morsmål.[1]

Hun begynte sin musikalske karriere i 1980 da hun kortvarig var tilknyttet hennes families gruppe Clannad før hun gikk videre som soloartist. Hun fikk bredere anerkjennelse for sin musikk da BBCs serie The Celts i 1986 ble vist. Kort etter skaffet hennes album Watermark (1988) internasjonal berømmelse og ble kjent for sin særskilte musikk, karakterisert av stemmelag, folkemusikk, et bakteppe av synthesizere og eterisk gjenklang.[2]

Enya hadde stor kommersiell suksess på 1990- og 2000-tallet. Albumet A Day Without Rain i 2000 solgte 15 millioner eksemplarer, og hun var mestselgende kvinnelige artist i Verden i 2001. I Irland er det bare U2 som har høyere salgstall. Samlet opplag på hennes album er over 75 millioner, med fler enn 26 millioner solgte album i USA. Hun har fått fire Grammy-priser og en Oscar-nominasjon.

DiskografiRediger

  • Enya (1987)
  • Watermark (1988)
  • Shepherd Moons (1991) *
  • The Celts (1992)
  • The Memory of Trees (1995) *
  • Paint The Sky With Stars (1997)
  • A Day WIthout Rain (2000) *
  • Amarantine (2005) *
  • And Winter Came... (2008)
  • The Very Best Of Enya (2009)
  • Dark Sky Island (2015)

Merket med stjerne indikerer Grammy-prisen

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


 Denne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.