Åpne hovedmenyen

Elmer Diktonius

finsk poet
Elmer Diktonius
Elmer Diktonius.jpg
Født20. januar 1896[1][2][3][4]
Helsingfors[5]
Død23. september 1961[1][2][3][6] (65 år)
Helsingfors[7]
Gravlagt Sandudds begravningsplats
Beskjeftigelse Lyriker, forfatter, komponist, oversetter, skribent
Nasjonalitet Finland
Språkfinsk, svensk[8]
Utmerkelser Tollanderska priset (1943), De Nios Stora Pris (1940), Svenska Akademiens översättarpris (1955)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Elmer Diktonius og Nils Ferlin på Centralgatan i Helsingfors i 1936.
Den gamle Diktonius.

Elmer Rafael Diktonius (født 20. januar 1896 i Helsingfors, Finland, død 23. september 1961 i Grankulla, Finland) var en finlandssvensk forfatter, oversetter, litteratur- och musikkritiker samt komponist. Han var en av de ledende skikkelsene innen den finlandssvenske litterære modernismen, sammen med Edith Södergran, Hagar Olsson och Gunnar Björling.

BibliografiRediger

  • 1921Min dikt
  • 1922Hårda sånger
  • 1924Taggiga lågor
  • 1925Onnela. Finsk idyll (prosa)
  • 1927Stenkol
  • 1928Ingenting och andra novellistiska skisser (prosa)
  • 1930Stark men mörk
  • 1932Janne Kubik. Ett träsnitt i ord (prosa)
  • 1933Opus 12. Musik (essayer)
  • 1934Mull och moln. Nöjd prosa, enkla dikter
  • 1935Medborgare i republiken Finland. Novelliad (prosa)
  • 1936Gräs och granit. Valda dikter och nya
  • 1938Jordisk ömhet
  • 1938Medborgare. Andra samlingen (prosa)
  • 1942Varsel
  • 1943Höstlig bastu (prosa)
  • 1948Annorlunda
  • 1951Novembervår
  • 1954Ringar i stubben, dikter och småprosa 1918-1953 (tidligere upubliserte tekster, redigert av Jörn Donner)

Min dikt og Hårda sånger ble gjenutgitt i 1946 under tittelen Hård början. I samband med Diktonius' 60-årsdag i 1956 utkom tre samlinger: Dikter, som inneholder hans samlede lyrikk fram til 1942, Prosa, som omfatter hele hans samlede skjønnlitterære produksjon, samt Meningar, som omfatter aforistikk, essayer og journalistikk, redigert av Olof Enckell.

Oversettelser
  • Ungt hav: ny dikt i översättning (Schildt, 1923)
  • Eino Leino: Lyriskt urval (Söderström, 1931)
  • Jan Fridegård: Karu nuoruus (Jag, Lars Hård) (Tammi, 1943)
  • Elmer Diktonius: Janne Kuutio (Janne Kubik) (Tammi, 1946)
  • Aleksis Kivi: Sju bröder (Seitsemän veljestä) (Norstedt, 1948)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 4. mai 2014
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12043004c
  3. ^ a b Store norske leksikon, Elmer Diktonius, Elmer_Diktonius
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Elmer Rafael Diktonius, diktonius-elmer-rafael
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. des. 2014
  6. ^ Nationalencyklopedin, 9. okt. 2017, Elmer Diktonius, elmer-diktonius
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. jan. 2015
  8. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12043004c; data.bnf.fr; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12043004c.

LitteraturRediger

  • Biografiskt lexikon för Finland. 3: Republiken A–L (SLS/Atlantis, 2011), biografisk artikkel forfattet av Juhani Niemi.
  • Diktonius: ett liv. Stockholm: Alfabeta. 2007. ISBN 978-91-501-0847-7. 
  • Finlands svenska litteraturhistoria. Andra delen: 1900-talet. Uppslagsdel. (SLS/Atlantis, 2000.) Bibliografi.

Videre lesningRediger

  • Diktonius: en bok på 60-årsdagen den 20 januari 1956. Helsingfors: Tiden. 1956. 
  • Må vi blicka tillbaka mot det förflutna: svenskt och finskt hos åtta finlandssvenska författare 1899–1944. Helsingfors: Svenska litteratursällskapet i Finland. 2011. ISBN 978-951-583-220-7. 
  • Den unge Diktonius. Stockholm: Wahlström & Widstrand. 1946. 
  • Gudsöga, djävulstagg: Diktoniusstudier. Helsingfors: Svenska litteratursällsk. i Finland. 2000. ISBN 951-583-051-6. 
  • Romantik och marxism: estetik och politik hos Otto Ville Kuusinen och Diktonius till och med 1921. Staffanstorp: Cavefors. 1971. 
  • Poesi som rörelse i tiden: om vers som källa till kognitiv rytmisk respons : exemplet Elmer Diktonius. Göteborg: Centrum för metriska studier (CMS). 1999. ISBN 91-87988-06-2. 
  • Expressionisten Elmer Diktonius: en studie i hans lyrik 1921–1930. Stockholm: Akademilitt. 1978. ISBN 91-7410-046-7. 
  • Elmer Diktonius. Westport, Conn.: Greenwood Press. 1985. ISBN 0-313-24760-9. 

Eksterne lenkerRediger