Åpne hovedmenyen
Edith Södergran
Edith Sodergran.jpg
Født4. april 1892[1][2][3][4]
St. Petersburg[5]
Død24. juni 1923 (31 år)
Roshchino
Utdannet ved Saint Peter's School
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Finland
SpråkSvensk
Periode1916 - 1923
BevegelseModernismen
DebutDikter (1916)

Edith Irene Södergran (født 4. april 1892 i St. Petersburg, død 24. juni 1923 i Raivola) var en finlandssvensk lyriker. Hun betraktes som en av de fremste svenskspråklige modernististiske lyrikerne.[6][7] Hun døde av tuberkulose kun 31 år gammel.

Edith Södergran ble født i St. Petersburg av finlandssvenske foreldre. Faren Matts Södergran (1846–1907) var sagbruksbestyrer og ingeniør; han døde i 1907 av tuberkulose. Hun gikk på den tyske skolen i St. Petersburg 1902–09, og bodde vekselvis i St. Petersburg og i Raivola.

Södergran debuterte med diktsamlingen Dikter i 1916 og er på mange måter den første modernisten i svenskspråklig diktning. Södergrans dikt er fulle av paradokser. Agneta Rahikainen oppsummerer dem som livsbejaende og fulle av dødslengsel, ekstatiske og lavmælte, selvforherligende og selvfornektende, ekkelt ironiske og banalt patetiske.[8]

BibliografiRediger

  • 1916: Dikter
  • 1918: Septemberlyran
  • 1919: Brokiga iaktagelser. Aforismer
  • 1919: Rosenaltaret
  • 1920: Framtidens skugga
  • 1925: Landet som icke är (posthumt)

LitteraturRediger

  • Eldrid Lunden. «'Ett solens barn' – Edith Södergran på ny». Vinduet, nr 2-3, 2001. Opptrykt i Lundens bok Kvifor måtte Nora gå? 2004.
  • Agneta Rahikainen. Kampen om Edith, biografi och myt om Edith Södergran. Stockholm, 2014.
  • Agneta Rahikainen. «Sierskan, huldran ogch den ständigt döande poeten. Hagar Olssons Edith Södergranbilder». Nordisk tidsskrift, nr 2, 2015
  • Halldis Moren Vesaas. «Edith Södergran». Kvinnen og tiden, 1948. Opptrykt i Livet verdt, prosa i utval, 1998

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Edith Sodergran, biography/Edith-Irene-Sodergran
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 29. apr. 2014
  3. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb121747228
  4. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Edith Irene Södergran, 25575
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014
  6. ^ (sv) Edith Södergran i Biografiskt lexikon för Finland
  7. ^ Edith Södergran i Store norske leksikon
  8. ^ Rahikainen, Agneta. Poeten och hennes apostlar, En biomytografisk analys av Edith Södergranbilden. Doktoravhandling, 2014. (pdf)

Eksterne lenkerRediger