Einskilskopp eller einskilsbolle er et lite drikkekar av tre som primært har vært brukt på bygdene i Norge til øl, men det foreligger også opplysninger om at slike kar kunne bli brukt til å drikke melk av. De rommer gjerne mellom 0,2 og 0,5 liter. Einskilskoppen er skåret av ett stykke og formet som en liten bolle med en eller to hanker i siden. Tilsvarende kar uten hank kaltes gjerne einskilbolle. Jf. ølbolle.

Einskilskopp fra Valle i Setesdal, Aust-Agder, datert 1777, høyde 7,5 cm. Foto: Anne-Lise Reinsfelt, Norsk Folkemuseum, NF.1911,0673.
Einskilsbolle fra Fyresdal i Telemark, datert 1705(?). Høyde 8 cm. Foto: Anne-Lise Reinsfelt, Norsk Folkemuseum NF.1897-1038.

Einskilskoppen var beregnet på at én person skulle drikke hele innholdet, mens ølboller kunne bli sendt rundt mellom flere. I Setesdal var det skikk å drikke einskjelt når gravferdsfolket kom til gårds: Ølet hadde dei i store ølskåler som sto på bordet med einskilsskåler ved sida. Dei skiftaest til og drakk av desse.[1]

Fra Telemark har M. B. Landstad beskrevet skikken med å drikke einskjelt: Naar maden er taget av bordet, bæres der frem ølboller af indtil en skjæppes rum, hvoraf 2 eller 3 sættes på det langs stuen løbende bord. Gjæsterne sætter sig da omkring dette, især de gamle, medens ungdommen danser, kvinderne ved den nederste og mænderne ved den øverste ende. I enhver av de store med inskripsjoner og brogede farver malede ølboller svømmer en and, der er uthulet og dannet til en slags øsekopp. Skjænkesvenden øser nå opp det sterke skummende øl i smaa skaaler, af størrelse med en kontorkopp,"einskjelskoppar"; disse skal enhver drikke ud. Dette kaldes at drikke "einskjels" (en for en) og nu går det løs med drikkestev.[2]

På en ølbolle datert 1779 fra Rauland i Telemark er skikken beskrevet slik:[3]

Ud af min gule kop,

en bonde før har drukket,

og med en enskiels kop

sin Tonges Bran(d) udslukket.

Et veldigt rus han fik,

saa knapt (han) kunde staa,

men som det gick med ham,

saa kand det flere gaa.

Referanser rediger

  1. ^ Middtun (1921) s. 237.
  2. ^ Visted og Stigum (1951) bd. 2, s. 115.
  3. ^ Visted og Stigum (1951), bd. 2, s. 120.

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger