Dingeneset

nes i Gulen kommune

Dingeneset ligger på nordsiden av Dingjevågen ved Dingja i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. På neset er der en fyrlykt. Dingeneset, ved innløpet til Sognefjorden, var i historisk tid grensen mellom Haurdafylket (Hordaland) og Sygnafylket (Sogn).

Dingeneset sett fra sjøen
Dingeneset sett fra sjøen
Dingeneset sett fra sjøen

Historie rediger

Omkring 15 meter fra fyrlykten finnes en røys som nå er svært ødelagt. Det skal ha vært funnet mannebein i røysen. I bronsealderen ble det ofte laget slike røyser over døde stormenn, men en vet ikke når røysen på Dingeneset stammer fra. I sagaen er det fortalt om et stort slag ved Dingeneset i år 978 mellom Håkon Ladejarl og kong Ragnfrød Eiriksson.[1]

 Da ble det en veldig kamp der. Håkon jarl hadde mye større hær, og han vant seier. Dette var på Dingenes, der hvor Sogn og Hordaland møtes. Kong Ragnfrød flyktet til skipene, men det falt tre hundre mann av hærens hans. Etter denne striden rømte Ragnfrød ut av Norge, og Håkon jarl trygget freden i landet. 

Snorres kongesagaer[1]

Fylkesgrense rediger

Dingeneset var fra eldgamle tider grense mellom Hordaland og Sogn. Den delen av nåværende Gulen kommune som ligger sør for Dingeneset hørte i dansketiden inn under futen i Nordhordland. Også Gulen kirke lå under Nordhordland prosti frem til 1773. Da ble Eivindvik prestegjeld, det vil si det som nå utgjør den søre delen av Gulen kommune, lagt under futen i Ytre Sogn og ble en del av Sogn og Fjordane fylke ( Nordre Bergenhus amt).

Referanser rediger

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger