Copris er en artsrik slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Artene, som lever av kumøkk, kan minne om små neshornbiller, men er mindre, mer tettbygd og hvelvet, og dekkvingene har tydelige lengdestriper.

Copris
Copris hispanus, hann
Nomenklatur
Copris
Geoffroy, 1762
Hører til
gjødselgravere, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 250, 4 i Europa
Habitat: der det beiter husdyr
Utbredelse: Europa, Afrika
Inndelt i

Utseende rediger

Ganske store (gjerne 16-24 millimeter), kraftige, blankt svarte gjødselbiller. Artene minner overflatisk om en tordivel, men hannen kjennes lett på at den har et langt, krumt horn i pannen, beina er også noe spinklere enn hos tordivler. Hodet er bredt og spadeformet med små fasettøyne, antennene ganske korte. Pronotum er kraftig uthulet foran, i det minste hos hannen. De hvelvede dekkvingene har dype lengdestriper.

Levevis rediger

Disse billene finnes helst i tilknytning til gjødsel. Den graver dype sjakter under en kuruke og graver ned store mengder møkk som de legger egg på. Hannen graver gangene, hunnen arbeider møkka til glatte kuler som hun legger egg på. Hun passer disse i rundt fire måneder mens larvene utvikler seg. De voksne billene ses helst vår og høst.

Utbredelse rediger

Slekten har en nær verdensvid utbredelse, bortsett fra de kalde områdene.

Systematisk plassering rediger

 
Copris lunaris, hann, hunn og noen anatomiske detaljer
Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger