Christiane Bonnevie

Christiane Michaeline «Janna» Bonnevie (født 10. mars 1842 i Trondheim, død 29. november 1914 i København) var en norsk lærer, skolebestyrer og forfatter.

Christiane Bonnevie
Født10. mars 1842Rediger på Wikidata
TrondheimRediger på Wikidata
Død29. nov. 1914Rediger på Wikidata (72 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, rektor, skribentRediger på Wikidata
Far Honoratus BonnevieRediger på Wikidata
Søsken Jacob Aall Bonnevie, Johanne Mathilde Dietrichson, August Christian Bonnevie, Niels Cornelius BonnevieRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre kirkegårdRediger på Wikidata

FamilieRediger

Christiane Bonnevie var datter av stortingsrepresentant og ordfører i Trondheim Honoratus Bonnevie (1797–1848) og Sophie Augusta Baumann (1804–1895), og søster av kunstmaler Mathilde Dietrichson (1837–1921), statsråd Jacob Aall Bonnevie (1838–1904) og ordfører i Kristiania og høyesterettsadvokat August Christian Baumann Bonnevie (1846–1898). Hun tilhørte slekten Bonnevie, som har fostret mange fremtredende samfunnsaktører.

Liv og virkeRediger

Christiane Bonnevie begynte sin skolegjerning gjennom undervisning av sine nieser og nevøer. Hun ble i 1870 ansatt som lærer ved Nickelsens pikeskole i Christiania. I 1889 opprettet hun sin egen pikeskole, frk. C. Bonnevies pikeskole, i Oscars gate 16. I 1894 fikk skolen et nybygg i Oscars gate 42. Skolen ble meget ansett. Selv hadde frk. Bonnevi en tanke om et lavt elevantall i hver klasse: «Jeg vilde ikke have mere end 12 Elever i hver Klasse – naar det er mange, forsvinder Individet i Mengden.»[1] I 1904 solgte hun skolen til Wilhelmine Schønberg (1864–1936), og trakk seg tilbake fra driften.

Som forfatter skrev hun både lærebøker og barnefortellinger. Fortellingene for barn utkom i Ny illustreret Tidende slutten av 1880-årene, og bar titlene Lilleput – Juleklap for store og smaa (1887) og Hvorledes Ida ble alvorlig (1889).

Etter å ha avsluttet skoledriften i Kristiania, flyttet Bonnevie til København. Hun ble stedt til hvile på Vestre Kirkegård i København.

BibliografiRediger

  • 1877: Fransk Læsebog med Stiløvelser, Første Del. For Begyndere
  • 1878: Fransk Læsebog med Stiløvelser, Anden Del. For Viderekomne
  • 1887: Lilleput – Juleklap for store og smaa (i Ny illustreret Tidende)
  • 1889: Hvorledes Ida ble alvorlig (i Ny illustreret Tidende)

ReferanserRediger

  1. ^ Urd. Oslo: A/S Urd. 1901. s. 105. 

KilderRediger