Chorea (fra gresk khoreia, «kordans»), tidligere også kalt sanktveitsdans; på islandsk engingarsott, der engja betyr å presse sammen,[1] er en sykdom og et sykdomstegn som kjennetegnes av ufrivillige bevegelser (dyskinesier) i armer, bein eller ansiktsmusklaturen som skyldes overaktivitet av de dopaminerge nevroner i de områdene av hjernen som kontrollerer bevegelser. Chorea karakteriseres ved kortvarige, uregelmessige rykninger som ikke er gjentakende eller rytmiske, men synes å bre seg fra den ene muskelgruppen til den neste.

Chorea
Område(r)Nevrologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeG25.5
ICD-9-kode333.5
ICPC-2N08
OMIM118700, 215450
DiseasesDB16662
eMedicine1149854
MeSHD002819

Bevegelsene ved chorea er helt uten formål, men personene som har chorea forsøker ofte å kamuflere dem ved at de ser planlagte ut.[2] Denne type ufrivillige bevegelser ses ved flere forskjellige sykdommer:Chorea opptrer ofte sammen med atetose, som tilfører vridende bevegelser. Chorea er et fenomen som opptrer ved Huntingtons sykdom, Sydenhams chorea, og kan forårsakes av medisiner (levodopa, antiepileptika og antipsykotika).

Årsaker rediger

Chorea kan opptre ved en rekke sykdommer og tilstander.

  • Chorea er et karakteristisk sykdomstrekk ved Huntingtons sykdom (arvelig sanktveitsdans), som er en progredierende arvelige sykdom.
  • Tyve prosent av barn og ungdommer som rammes av revmatisk feber, utvikler Sydenhams chorea som en komplikasjon.
  • Chorea kan også forårsakes av medisiner (levodopa, antiepileptika, antipsykotika), metabolske forstyrrelser, endokrine sykdommer og vaskulære sykdommer i hjernen.
  • Ataxia telangiectasia (AT) er en sykdom som begynner i barndommen og kjennetegnes blant annet av okulær telangiectasia, okulær ataksi og progressiv ataksi.

Sanktveitsdans rediger

På slutten av 1600-tallet trengte den engelske legen Thomas Sydenham (1624-89), Oliver Cromwells protesjé og kjent som «den engelske Hippokrates»,[3] et navn på en sykdom med ukontrollerbare muskelbevegelser. Han tok i bruk ordet «sanktveitsdans» som navn på lidelsen, og det ble synonymt med Sydenhams chorea. På den tid var historiene om de opprinnelige sankt Veits-danserne stort sett glemt.

Referanser rediger

  1. ^ Stephan Tschudi-Madsen m.fl.: Norges kulturhistorie: Kaupang og katedral (s. 165), Aschehoug, Oslo 1984, ISBN 82-03-11208-0
  2. ^ «Korea». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 7. oktober 2010. Besøkt 10. august 2007. 
  3. ^ «Thomas Sydenham», UAB-libraries