Birger Tvedt (født 1. februar 1910, død 1. mai 2002) var en norsk idrettslege og fysioterapeut også kjent som «Biggen», sønn av diakon og klokker Sigvard Andreas Tvedt (1876–1965) og Martha Carense Kruse (1882–1966) og gift med fysioterapeut Inger Torgersen (f.1924). Han var nevø til sogneprest Just Kruse og fetter til fysioterapeut Astrid E. Kruse Andersen og oberst Erling O. Kruse.

Birger Tvedt
Født1. feb. 1910Rediger på Wikidata
Storbritannia
Død1. mai 2002Rediger på Wikidata (92 år)
Oslo
BeskjeftigelseFysioterapeut og lege
EktefelleInger Torgersen
NasjonalitetNorsk

Tvedt vokste opp i Bergen og etter fullført examen artium i 1930 reiste han til Tyskland og utdannet seg til fysioterapeut. Deretter studerte han medisin ved Universitetet i Oslo, og han ble cand.med. i 1942. Etter brannen i Universitetets aula november 1943 flyktet han til Sverige og kom til Uppsala, hvor han i en periode virket som lege for norske flyktninger og der fikk han arbeide under idretts- og arbeidsfysiologen, professor Torgny Sjöstrand.

Etter krigen ble idretts- og arbeidsfysiologi hans hovedinteresse. Han var lege for de norske idrettsutøverne til flere verdensmesterskap og olympiske leker. Som idrettslege fattet han interesse for belastningslidelser, og la ned mye arbeid om denne lidelsen.

I 1946 ble han knyttet til Oslo Ortopediske Institutt som lærer og han var senere undervisningsleder frem til staten i 1966 overtok driften under navnet Statens Fysioterapiskole. Han drev instituttet sammen med doktor Otto Holmboe (1879-1959) til hans død. Da fikk han selv ansvaret for hovedundervisningen for norske fysioterapeuter. Som lærer var Tvedt en pionér som brukte svært uortodokse metoder i undervisningen. Det førte til at han ble omstridt, men hans faglige styrke ble aldri trukket i tvil.

Som fysioterapeut var hans mantra bevegelse. Under Tvedts ledelse ble folk innenfor ulike yrkesgrupper filmet, deretter kunne arbeidstakeren sammen med Tvedt studere filmen for å lære å se, slik at de kunne forbedre arbeidsprosessene. Da Erling Stordahl startet sitt helsesportssenter på Beitostølen, var Tvedt på plass som aktiv konsulent. Daværende Helsedirektør Karl Evang var av den oppfatning at Tvedt med sine ideer om fysisk aktivitet lå 20 til 30 år foran sin tid.

Birger Tvedt var i flere år knyttet til Politihøgskolen og var en aktiv pådriver for norske polititjenestemenns fysiske fostring. Han var også i mange år spesiallege ved Oslo politidistrikts bedriftshelsetjeneste.

Hedersbevisninger rediger

Bibliografi (i utvalg) rediger

  • Hygiene og idrett, i Til Tyskland for freden, håndbok for Tysklandsbrigaden, 1947 [1]
  • Helsekurs, 1960 (2. utg. 1969)
  • Arbeidsstudier, bd. 1 (sm.m. B. Harestad), 1969
  • Oversettelse: Zebroff, K.: Yoga for oss alle, 1974

Kilder rediger