Åpne hovedmenyen
Benny Andersen
Benny-andersen DSC03905 (cropped).jpg
Foto: Hreinn Gudlaugsson
Født7. november 1929
Vangede
Død16. august 2018 (88 år)
Sorgenfri
Gravlagt Assistens Kirkegård
Beskjeftigelse Lyriker, komponist, pianist, forfatter, skribent
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelse
7 oppføringer
Æreshåndværker (2000), Kritikerprisen (1966), Den Gyldne Grundtvig (2000), De Gyldne Laurbær (1974), Niels-prisen (1995), Blicherprisen (2003), Edvard P. prisen (2011)

Benny Andersen (født 7. november 1929 i Vangede, død 16. august 2018[1] i Sorgenfri i Lyngby-Taarbæk kommune) var en dansk dikter, lyriker, forfatter, komponist og pianist.

Andersen utga diktsamlinger, noveller, romaner, essayer og barnebøker. Han skrev også manus til tv- og teaterdramatikk. I 1985 mottok han Modersmål-Prisen. I 2004 ble han æreskunster i Østermarie på Bornholm, og fikk i den anledning en gate oppkalt etter seg, «Benny Andersens Boldgade».

Hans første diktsamling kom ut i 1960, og het Den musikalske ål. Hans mest kjente bok er antakelig romanen Svantes viser fra 1972, som også inneholder flere dikt. Det mest kjente av disse er «Svantes lykkelige dag», også kjent for refrenget «Om lidt er kaffen klar».

Hans Samlede digte 1960 – 1996 har kommet ut i over 100 000 eksemplarer.

Han var medlem av Det Danske Akademi fra 1972.

Innhold

BibliografiRediger

  • Den musikalske ål (dikt), 1960.
  • Kamera med køkkenadgang (dikt), 1962.
  • Bukserne, 1963.
  • Nikke Nikke Nambo og andre danske børnerim og remser, 1963.
  • Den indre bowlerhat (dikt), 1964.
  • Portrætgalleri (dikt), 1966.
  • Det sidste øh og andre digte (dikt), 1969.
  • Her i reservatet (dikt), 1971.
  • Tiden og storken (dikt), 1985.
  • H.C. Andersens land (dikt), 1990.
  • Chagall og skorpiondans (dikt), 1991.
  • Denne kommen og gåen (dikt), 1993.
  • Verdensborger i Danmark (dikt), 1995.
  • Verden udenfor syltetøjsglasset (dikt), 1996.
  • Sjælen marineret (dikt), 2001.
  • Svantes lykkelige dag, 2003.
  • Samlede noveller (noveller), 2003.
  • Spredte digte (dikt), 2005.

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Den folkekjære dikter og forfatter Benny Andersen er død, 88 år gammel» (norsk). ABC nyheter. 17. august 2018. Besøkt 17. august 2018. 
  2. ^ Om Svantes viser hos Kulturkanonen Arkivert 11. februar 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenkerRediger