Balihund er en urhund som lever fritt på Bali, ei øy i Indonesia. Balihund må ikke forveksles med kintamanihund, som også kommer fra Bali, men som forskere og kynologer skiller klart imellom. Mens balihund frittlevende pariahund som finnes over det meste av øya, så er kintamanihunden en rasepreget fjellhund med opprinnelse i fjellene i Kintamani-distriktet.

Balihund
Balihund
Hundetypespisshund, urhund, pariahhund
OpprinnelseBali, Indonesia
EgenskaperVakthund, familiehund
Livsløp10-14
StørrelseMiddels (10-20 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Opprinnelse og alder rediger

Opprinnelsen til typen er ukjent, men moderne forskning har fastslått at både balihund og kintamanihund er nærmere beslektet med dingo og tradisjonelle primitive asiatiske hunderaser enn med europeiske hunder.[1] Balihunden er faktisk eldre enn både australsk dingo og ny-guinea syngehund, men man kan tenke seg at typen som sådan har utgått fra den asiatiske urhunden. Både balihund og kintamanihund er i så måte typiske pariahunder av type, og de skiller seg fra hverandre på kun tre referansepunkter, ifølge en genetisk studie publisert i Journal of Heredity.[2]

I dag lever balihunden fritt på Bali, der den formerer seg uten menneskelig påvirkning. Forskere anslo at det fantes 600 000–800 000 balihunder på på øya i perioden 2005–2008,[1] og et overveiende flertall av dem levde under svært vanskelige forhold. En rabiesepidemi raderte imidlertid ut svært mange hunder, så i 2018 regnet man med at bestanden talte omkring 150 000–160 000 individer.[1] I så måte har organisasjonen Bali Street Dog Foundation[3], som har sitt hovedkvarter i Australia, igangsatt et betydelig arbeid med å hjelpe de to hundetypene på Bali.

Utseende, anatomi og fysikk rediger

Balihunder kan best sammenlignes med primitive spisshunder og mynder, men de varierer egentlig ganske mye i utseendet. noen blandinger kan gi rasetypiske uttrykk, mens andre kanskje gir et spisshund-lignende uttrykk. De er stort sett mellomstore av vekst, slanke, smale og relativt langlemmede. Hodet er trekantet og noe forlenget i forhold til tradisjonelle spisshunder. Ørene, som er meget bevegelige, er forholdsvis spisse og stående eller halvstående (dette varierer). Halen er middels lang og bæres gjerne i en krøll over ryggen. Når hunden løper strekkes den ut på myndevis og brukes som balanseror. Pelsen er kort og tett tilliggende, og finnes i alle mulige farger og kombinasjoner av disse.

Hanner blir gjerne omkring 35–50 cm i skulderhøyde, og vekten ligger normalt på 10–20 kg. Tispene blir typisk noe mindre enn hannene.

Bruksområde rediger

Balihunder er jakthunder og gatefeiere i ordets rette betydning. Som jakthunder bruker de både syn, lukt og hørsel like mye når de jakter. Som gatefeiere spiser de nærmest hva som helst. Hundetypen er meget hurtig og har en høyt utviklet luktesans, noe som gjør de til meget gode sporhunder eller ettersøkshunder. De skal også være ypperlige vakthunder, som lett tilpasser seg en tilværelse som familiehund.

Lynne og væremåte rediger

Balihunder er gjerne svært livlige og aktive. Den er leken og lojal mot de den kjenner og liker, men gjerne svært skeptiske til fremmede. Den trenger tidlig og massiv sosialisering i 4-8 ukers alder, og siden mye mosjon og psykiske utfordringer for å trives som familiehund. De knytter seg sterkt til flokken (familien) og passer kun for mennesker som har erfaring med primitive hunder. Innad i flokken er den tolerant og kjælen, også mot egne barn.

Annet rediger

Selv om balihunder gjerne er befengt med sykdommer, lus og midd, regnes den som en sunn rase når den først blir kurert for slike ting. I så måte har den få eller ingen arvelige belastninger.

Referanser rediger

  1. ^ a b c Corrieri, Luca; Adda, Marco; Miklósi, Ádám; Kubinyi, Enikő (2018). «Companion and free-ranging Bali dogs: Environmental links with personality traits in an endemic dog population of South East Asia». PLOS ONE. 13 (6): e0197354. Bibcode:2018PLoSO..1397354C. PMC 5988322 . PMID 29870525. doi:10.1371/journal.pone.0197354. 
  2. ^ Puja, I. K., Irion, D. N., Schaffer, A. L., & Pedersen, N. C. (2005). The Kintamani dog: Genetic profile of an emerging breed from Bali, Indonesia. Journal of Heredity, 96(7), 854-859. https://doi.org/10.1093/jhered/esi067
  3. ^ Bali Street Dog Foundation (hjemmeside) Arkivert 27. april 2006 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker rediger