Alf Tande-Petersen

norsk tv-programleder og forretningsmann
(Omdirigert fra Alf Tande Petersen)
Alf Tande-Petersen
Født9. oktober 1950 (69 år)
Bodø
Beskjeftigelse Journalist, programleder, forfatter, forretningsdrivende
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Solprisen (1993)

Alf Tande-Petersen, ofte kalt Tande-P., (født 9. oktober 1950 i Bodø)[1] er en norsk programleder, forfatter og journalist.

Han ble født i Bodø,[1] vokste opp på FrøyaTrøndelagskysten, og flyttet til Trondheim som tolvåring.[2]

Han er utdannet fra Norsk Journalistskole.[1] Tande-Petersen, som i sin ungdom også var modell, begynte å arbeide som sporsjournalist i Adresseavisen i 1969, videre som journalist i Bladet Vesterålen i 1970.[1][2] Han ble ansatt som programassistent i Reiseradioen i 1975.[3][4][5] I 1976 ble han journalist i Dagbladet.[1][5]

Tande-Petersen har i flere år vært ansatt i NRK, og var programleder for norsk Melodi Grand Prix i 1994, 1996 og 1997.

Han har også vært involvert i restaurantdrift sammen med Ivar Johansen, men restaurantkjeden gikk konkurs i 2003, og Tande-Petersen ble i 2004 idømt to års konkurskarantene.[6]

Han var per 2016 bosatt på Vormsund.[3]

Programlederjobber på TVRediger

BibliografiRediger

Kriminalromaner

  • Bedre sant enn aldri (1995)
  • Evnukken (1996)
  • Fisherman's Friend (1999)
  • Fiskene (2007)

Humorbøker

  • Reidar (1988, sammen med Øivind Blunck)[7]
  • Fridtjof: den store harryturen (2007), med flere, bl.a. Øivind Blunck[4]

Ungdomsbøker

  • Det ble en gutt (1992)
  • Tjo faderittan (1987)
  • År'eit (1984)
  • Folk og demoner i Løvebakken Monarki (1981)

ÆresbevisningerRediger

  • Rjukans solpris, 1993[8]

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e Erichsen, Rolv Werner (red.) (1979). Pressefolk. Biografiske opplysninger om medlemmer i Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norske Avisers Landsforbund (5 utg.). Oslo: Norsk Presseforbund. s. 196. 
  2. ^ a b Fantoft, Sissel (2. oktober 1997). «TV-intervjuet: Alf Tande-Petersen». Dagbladet. 
  3. ^ a b «Romerikes Blad - Tilbake i NRK etter 10 år». www.rb.no (norsk). Besøkt 31. desember 2017. 
  4. ^ a b «Tande-P: – Lykkelig som bestefar». VG (norsk). Besøkt 31. desember 2017. 
  5. ^ a b «Tande-P. slakter dagens programlederstjerner». Dagbladet.no (norsk). 14. august 2011. Besøkt 31. desember 2017. 
  6. ^ Øverbye, Morten (05.03.2004): «Konkurskarantene for Tande-P». VGNett. Besøkt 04.10.2008.
  7. ^ Flere detaljer rundt boken Reidar fra Reidarwiki.com
  8. ^ «Solpris til Tande-P». Aftenposten. 15. mars 1993. s. 43. 

Eksterne lenkerRediger