Åpne hovedmenyen
Alexandra Maria Lara
Sing Alexandra Maria Lara (2) (cropped).jpg
Født12. november 1978[1][2] (40 år)
București[3]
Ektefelle Sam Riley (2009–)
Far Valentin Plătăreanu
Utdannet ved Französisches Gymnasium Berlin
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Tyskland, Romania

Alexandra Maria Lara (født 12. november 1978 i București, Romania; egentlig Alexandra Plătăreanu) er en tysk skuespillerinne.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Hennes far, skuespilleren Valentin Plătăreanu, var direktør for det statlige teatret i București, hennes mor var lingvist. Familien flyktet i 1983 med et dagsvisum fra det kommunistiske Ceaușescu-regimet til Tyskland.

Alexandra vokste opp i Freiburg im Breisgau, men familien flyttet senere til Berlin. I Tyskland arbeidet hennes far som skuespillerinstruktør og grunnla dessuten det anerkjente Theaterwerkstatt Charlottenburg. Alexandra Maria Lara engasjerte seg først i skoleteatret. Etter Abitur (artium) ved det franske gymnasiet i Berlin tok hun mellom 1997 og 2000 skuespillerutdannelse ved farens skole.

SkuespillerinneRediger

Allerede som 11-åring debuterte hun foran kamera i fjernsynsfilmen With Love, Rita. 16 år gammel spilte hun tittelrollen i fjernsynsserien Mensch, Pia!. Etter råd fra sin agent la hun sitt rumenske navn bort og tok navnet Alexandra Maria Lara. I 1996 spilte hun hovedrollen i TV-thrilleren Die Mädchenfalle – Der Tod kommt Online. Et år senere spilte hun sammen med Benno Fürmann i den prisbelønnede bokserbiografien Die Bubi-Scholz-Story av Roland Suso Richter.

På kino var Alexandra Maria Lara å se i filmene Fisimatenten og Südsee, eigene Insel. 2000 spilte hun en mindre rolle i ungdomsdramaet Crazy. 2001 fulgte blant annet episodefilmen Honolulu, regissert av Oscarvinneren Florian Gallenberger og fjernsynsfilmen "Der Tunnel", som hun vant New Face Award for. 2002 deltok hun i en rekke produksjoner. Hun spilte i den tyske komedien Was nicht passt, wird passend gemacht. I den europeiske fjernsynsfilmen i fire deler, Napoléon, med blant annet Gérard Depardieu, Isabella Rossellini og John Malkovich, spilte hun den polske grevinne Maria Walewska. Videre roller hadde hun i Nackt av Doris Dörrie og i den engelske fjernsynsproduksjonen Doktor Schiwago.

2004 spilte hun sin mest kjente rolle, som Hitlers sekretær Traudl Junge i filmen Der Untergang (Undergangen). I begynnelsen av 2005 spilte hun i Helmut Dietls kjærlighetsromanse Vom Suchen und Finden der Liebe sammen med Moritz Bleibtreu.

Hun bor i Berlin-Charlottenburg. Bulevardavisen BILD valgte henne i 2005 til «vakreste tysker».

FilmografiRediger

  • 1989 – With Love, Rita (TV)
  • 1994 – Zappek (TV)
  • 1994 – Stella Stellaris (TV)
  • 1996 – Mensch, Pia! (TV-Serie)
  • 1997 – Das Vorsprechen (kortfilm)
  • 1997 – Sperling und der falsche Freund (TV)
  • 1997 – Die Mädchenfalle – Der Tod kommt online (TV)
  • 1998 – Tatort – Fürstenschüler (TV)
  • 1998 – Die Bubi Scholz Story (TV)
  • 1999 – Polizeiruf 110 – Sumpf (TV)
  • 1999 – Südsee, eigene Insel
  • 2000 – Vertrauen ist alles (TV)
  • 2000 – Fisimatenten
  • 2000 – Crazy
  • 2000 – Luftpiraten – 113 Passagiere in Todesangst (TV)
  • 2001 – Der Tunnel
  • 2001 – Honolulu
  • 2001 – Leo und Claire
  • 2001 – Liebe und Verrat (TV)
  • 2002 – Was nicht passt, wird passend gemacht
  • 2002 – 99€ Film
  • 2002 – Schleudertrauma (TV)
  • 2002 – Nackt
  • 2002 – Napoléon
  • 2002 – Dr. Schiwago (Doctor Zhivago)
  • 2002 – Trenck – Zwei Herzen gegen die Krone (TV)
  • 2003 – Der Wunschbaum (TV)
  • 2003 – Leise Krieger (Kurzfilm)
  • 2004 – Der Untergang
  • 2004 – Cowgirl
  • 2005 – Vom Suchen und Finden der Liebe
  • 2005 – Offset
  • 2005 – Der Fischer und seine Frau

UtmerkelserRediger

  • Goldene Kamera 2005
  • DIVA-Award 2005
  • Jupiter 2005
  • Superwoman Of The Year 2004
  • Stil-Ikone 2004
  • New Faces Award 2001
  • Else-Adrian-Preis 1992

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Alexandra Maria Lara, 26167372818f4f39a58df29aed935503
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014

Eksterne lenkerRediger