Alexandra Maria Lara

tysk skuespiller
Alexandra Maria Lara
Sing Alexandra Maria Lara (2) (cropped).jpg
Født12. november 1978[1][2][3]Rediger på Wikidata (41 år)
București[4]Rediger på Wikidata
Ektefelle Sam Riley (2009–)Rediger på Wikidata
Far Valentin PlătăreanuRediger på Wikidata
Utdannet ved Französisches Gymnasium BerlinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, RomaniaRediger på Wikidata

Alexandra Maria Lara (født 12. november 1978 i București, Romania; egentlig Alexandra Plătăreanu) er en tysk skuespillerinne.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Hennes far, skuespilleren Valentin Plătăreanu, var direktør for det statlige teatret i București, hennes mor var lingvist. Familien flyktet i 1983 med et dagsvisum fra det kommunistiske Ceaușescu-regimet til Tyskland.

Alexandra vokste opp i Freiburg im Breisgau, men familien flyttet senere til Berlin. I Tyskland arbeidet hennes far som skuespillerinstruktør og grunnla dessuten det anerkjente Theaterwerkstatt Charlottenburg. Alexandra Maria Lara engasjerte seg først i skoleteatret. Etter Abitur (artium) ved det franske gymnasiet i Berlin tok hun mellom 1997 og 2000 skuespillerutdannelse ved farens skole.

SkuespillerinneRediger

Allerede som 11-åring debuterte hun foran kamera i fjernsynsfilmen With Love, Rita. 16 år gammel spilte hun tittelrollen i fjernsynsserien Mensch, Pia!. Etter råd fra sin agent la hun sitt rumenske navn bort og tok navnet Alexandra Maria Lara. I 1996 spilte hun hovedrollen i TV-thrilleren Die Mädchenfalle – Der Tod kommt Online. Et år senere spilte hun sammen med Benno Fürmann i den prisbelønnede bokserbiografien Die Bubi-Scholz-Story av Roland Suso Richter.

På kino var Alexandra Maria Lara å se i filmene Fisimatenten og Südsee, eigene Insel. 2000 spilte hun en mindre rolle i ungdomsdramaet Crazy. 2001 fulgte blant annet episodefilmen Honolulu, regissert av Oscarvinneren Florian Gallenberger og fjernsynsfilmen "Der Tunnel", som hun vant New Face Award for. 2002 deltok hun i en rekke produksjoner. Hun spilte i den tyske komedien Was nicht passt, wird passend gemacht. I den europeiske fjernsynsfilmen i fire deler, Napoléon, med blant annet Gérard Depardieu, Isabella Rossellini og John Malkovich, spilte hun den polske grevinne Maria Walewska. Videre roller hadde hun i Nackt av Doris Dörrie og i den engelske fjernsynsproduksjonen Doktor Schiwago.

2004 spilte hun sin mest kjente rolle, som Hitlers sekretær Traudl Junge i filmen Der Untergang (Undergangen). I begynnelsen av 2005 spilte hun i Helmut Dietls kjærlighetsromanse Vom Suchen und Finden der Liebe sammen med Moritz Bleibtreu.

Hun bor i Berlin-Charlottenburg. Bulevardavisen BILD valgte henne i 2005 til «vakreste tysker».

FilmografiRediger

  • 1989 – With Love, Rita (TV)
  • 1994 – Zappek (TV)
  • 1994 – Stella Stellaris (TV)
  • 1996 – Mensch, Pia! (TV-Serie)
  • 1997 – Das Vorsprechen (kortfilm)
  • 1997 – Sperling und der falsche Freund (TV)
  • 1997 – Die Mädchenfalle – Der Tod kommt online (TV)
  • 1998 – Tatort – Fürstenschüler (TV)
  • 1998 – Die Bubi Scholz Story (TV)
  • 1999 – Polizeiruf 110 – Sumpf (TV)
  • 1999 – Südsee, eigene Insel
  • 2000 – Vertrauen ist alles (TV)
  • 2000 – Fisimatenten
  • 2000 – Crazy
  • 2000 – Luftpiraten – 113 Passagiere in Todesangst (TV)
  • 2001 – Der Tunnel
  • 2001 – Honolulu
  • 2001 – Leo und Claire
  • 2001 – Liebe und Verrat (TV)
  • 2002 – Was nicht passt, wird passend gemacht
  • 2002 – 99€ Film
  • 2002 – Schleudertrauma (TV)
  • 2002 – Nackt
  • 2002 – Napoléon
  • 2002 – Dr. Schiwago (Doctor Zhivago)
  • 2002 – Trenck – Zwei Herzen gegen die Krone (TV)
  • 2003 – Der Wunschbaum (TV)
  • 2003 – Leise Krieger (Kurzfilm)
  • 2004 – Der Untergang
  • 2004 – Cowgirl
  • 2005 – Vom Suchen und Finden der Liebe
  • 2005 – Offset
  • 2005 – Der Fischer und seine Frau

UtmerkelserRediger

  • Goldene Kamera 2005
  • DIVA-Award 2005
  • Jupiter 2005
  • Superwoman Of The Year 2004
  • Stil-Ikone 2004
  • New Faces Award 2001
  • Else-Adrian-Preis 1992

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Alexandra Maria Lara, 00000024246
  3. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Alexandra Maria Lara, 26167372818f4f39a58df29aed935503
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014

Eksterne lenkerRediger