Åpne hovedmenyen
Moritz Bleibtreu
Moritz Bleibtreu.jpg
Født13. august 1971 (47 år)
München
Far Hans Brenner
Mor Monica Bleibtreu
Søsken Cilli Drexel
Beskjeftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Romy, Silver Bear for Best Actor (2006)

Moritz Bleibtreu (født 13. august 1971 i München) er en tysk skuespiller.

Innhold

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Bleibtreu vokste opp som sønn av østerrikske foreldre i Hamburg. Moren var skuespillerinnen Monica Bleibtreu (1944–2009), faren skuespilleren Hans Brenner (1938–1998). Bleibtreus bestefar var forfatteren Renato Attilio Bleibtreu. Hans oldemor Maximiliane Bleibtreu, hennes søster Hedwig Bleibtreu og deres foreldre Amalie Bleibtreu og Sigmund Bleibtreu var likeså skuespillere.[trenger referanse] Moritz Bleibtreu er gjennom sin far halvbror til skuespillerinnen Cilli Drexel.

BarneskuespillerRediger

Allerede som barn stod han foran kameraet, og han ble særlig kjent i en tysk barne-TVserie som hans mor, Monica Bleibtreu, og hennes daværende mann, Rainer Boldt, hadde skrevet, Neues aus Uhlenbusch med Hans-Peter Korff.[trenger referanse] Denne barneserien ble som Barna i Uhlenbusch også sendt på norsk fjernsyn.

Deretter spilte han i en annen av Rainer Boldts tyske tv-serier, Ich Hatte Einen Traum, igjen med Hans-Peter Korff. Hans tredje rolle var i 1986 ved siden av sin mor i den tyske mini-serien Mit meinen heißen Tränen. Bleibtreu forlot etter ellevte klasse skolen.[trenger referanse] Han dro til Paris, der han arbeidei i et halvt år som au pair.[trenger referanse] Deretter gikk turen til New York, der han tok undervisning i skuespill.

KarriereRediger

Bleibtreu fortsatte sin karriere 21 år gammel på Schauspielhaus i Hamburg. Dette ble supplert av roller i mindre tyske tv-serier. I 1993 medvirket han med en mindre rolle i Schulz & Schulz 5.

Han ble kjent ved en rekke tyske tv-filmer, men især for sine roller i de tyske filmer Lola, Knockin’ on Heaven’s Door og Eksperimentet og De grunnleggende bestanddeler, som er basert på Michel Houellebecqs roman. For sin innsats i denne filmen mottok Bleibtreu Sølvbjørnen for beste hovedrolle. Bleibtreu har også mottatt en rekke andre priser for sin innsats som skuespiller i Tyskland.

Filmen som virkelig gjorde Bleibtreu kjent for et større publikum, også utenfor Tyskland,[trenger referanse] var Baader Meinhof, der han spilte hovedrollen som Andreas Baader. Med filmselskapet til Fatih Akin medvirket han i de tyske filmer Im Juli, Solino og Soul Kitchen.

Bleibtreu medvirket i banefilmer, blant annet i 2004 i den danske filmen Fakiren fra Bilbao.

Bleibtreu nevnte i år 2007 at han i 1998 hadde besluttet å «ikke at medvirke i tv-produksjoner mer, fordi filmen er mere aktiverende for tilskuerne, mens tv er mer pasifiserende».[trenger referanse]

Siden begynnelsen av 2010 har man kunne se en figur av Bleibtreu på Madame Tussauds i Berlin.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1993 Schulz und Schulz (TV)
  • 1994 Unschuldsengel (TV)
  • 1994 Kinder des Satans (TV)
  • 1995 Stadtgespräch
  • 1996 Die Gang (TV)
  • 1996 Das erste Mal (TV)
  • 1996 Knockin' on Heaven's Door
  • 1998 Løp, Lola, Løp!
  • 1998 Liebe Deine Nächste
  • 1998 Das Gelbe vom Ei (TV)
  • 1998 Luna Papa
  • 1999 Fandango
  • 1999 Invisible Circus
  • 2000 I juli
  • 2000 Lammbock
  • 2000 Eksperimentet
  • 2001 Dirigentens valg
  • 2002 Solino
  • 2003 Germanikus
  • 2004 Agnes og hans brødre
  • 2004 Fakiren fra Bilbao
  • 2004 Basta – Rotwein oder Totsein
  • 2005 Vom Suchen und Finden der Liebe
  • 2005 München
  • 2006 De grunnleggende bestanddeler
  • 2006 Free RAINER
  • 2007 Das Haus der Lerchen
  • 2008 Baader Meinhof
  • 2009 Soul Kitchen
  • 2010 Goethe!
  • 2010 Goebbels hemmelighet - I ondskapens tjeneste
  • 2011 Mein bester Feind
  • 2012 Die vierte Macht
  • 2014 Yves Saint Laurent
  • 2015 Kvinnen i gull
  • 2017 Bye Bye Germany

Eksterne lenkerRediger