Aino Trosell

Aino Trosell
Aino Trosell.JPG
Født21. mai 1949Rediger på Wikidata (71 år)
MalungRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman (2000), Ivar Lo-prisen (2006), Poloniprisen (1999), Hedenvind-plaketten (1996)Rediger på Wikidata

Aino Trosell (født 1949 i Malung, Sverige) er en svensk forfatter og dramatiker.

Trosell legger selv vekt på sin oppvekst i en arbeiderfamilie som grunnlag for sitt forfatterskap.[trenger referanse] Faren var skogsarbeider og skinnskredder, moren fabrikkarbeider. Etter en tidlig skilsmisse fikk familien økonomiske problemer. Sytten år gammel flyttet Trosell til Göteborg for å gå på gymnaset, samtidig som hun arbeidet på psykiatrisk sykehus. Hun gikk Socialhögskolan og ble ansatt som sosialarbeider, et yrke hun oppga etter ti måneder. Deretter utdannet hun seg som sveiser og arbeidet i ti år på verft.[trenger referanse] Fra 1985 er hun forfatter på heltid.

Trosell debuterte i 1978 med romanen Socialsvängen. Hun sprer sitt forfatterskap over mange genrer, men blir i hjemlandet ofte omtalt som arbeiderdikter eller «proletärförfattar».[trenger referanse]

Blant de mange priser hennes arbeide er belønnet med er Ivar Lo-Johanssons personlige pris og den svenske landsorganisasjonens Ivar Lo-pris, men også Svenska Decakarademins pris for årets beste kriminalroman og Poloniprisen for årets kvinnelige krimforfatter.[trenger referanse]

BibliografiRediger

  • Socialsvängen (1978)
  • Hjärtstocken (1979)
  • Samnanger (1983)
  • Facklorna (1985)
  • Kärleksbrottet (1990)
  • Offshore (1991)
  • Röda lacket (1994)
  • Under södra korset (1994)
  • Jäntungen (1994)
  • I Vintergatan (1997)
  • På en öde ö i havet (1998)
  • Ytspänning (1999)
  • Om hjärtat ännu slår (2000)
  • Isbränna och andra berättelser (2000)
  • Lita på Mary – barnebok (2000)
  • Se dem inte i ögonen (2002)
  • Tvångströjan (2004)
  • En gränslös kärlekshistoria (2005)
  • Nyårsnatt (2005)

DramaRediger

  • Tårar vinner inga krig (1982)
  • Vi lever vi lever (1987)
  • Dyk(1989)
  • Eld i berget (988)
  • Lusten finns – Gråten är borta (1992)
  • Tokans dröm (1992)
  • Masungen (1993)
  • Pojkjäveln (1996)

Priser og utmerkelserRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Sven Westerberg
Vinner av Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman
Neste mottaker:
Åke Edwardson