Åpne hovedmenyen
Aino Trosell
Aino Trosell.JPG
Født21. mai 1949 (70 år)
Malung
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman (2000), Ivar Lo-prisen (2006), Poloniprisen (1999), Hedenvind-plaketten (1996)

Aino Trosell (født 1949 i Malung, Sverige) er en svensk forfatter og dramatiker.

Aino Trosell legger selv vekt på sin oppvekst i en arbeiderfamilie som grunnlag for sitt forfatterskap. Faren var skogsarbeider og skinnskredder, moren fabrikkarbeider. Etter en tidlig skilsmisse fikk familien økonomiske problemer. Sytten år gammel flyttet Trosell til Göteborg for å gå på gymnaset, samtidig som hun arbeidet på psykiatrisk sykehus. Hun gikk Socialhögskolan og ble ansatt som sosialarbeider, et yrke hun oppga etter ti måneder. Deretter utdannet hun seg som sveiser, og arbeidet i ti år på verft. Fra 1985 er hun forfatter på heltid.

Trosell debuterte i 1978 med romanen Socialsvängen. Hun sprer sitt forfatterskap over mange genrer, men blir i hjemlandet ofte referert til som arbeiderdikter eller «proletärförfattar». Blant de mange priser hennes arbeide er belønnet med er Ivar Lo-Johanssons personlige pris og den svenske landsorganisasjonens Ivar Lo-pris, men også Svenska Decakarademins pris for årets beste kriminalroman og Poloniprisen for årets kvinnelige krimforfatter.

BibliografiRediger

  • Socialsvängen (1978)
  • Hjärtstocken (1979)
  • Samnanger (1983)
  • Facklorna (1985)
  • Kärleksbrottet (1990)
  • Offshore (1991)
  • Röda lacket (1994)
  • Under södra korset (1994)
  • Jäntungen (1994)
  • I Vintergatan (1997)
  • På en öde ö i havet (1998)
  • Ytspänning (1999)
  • Om hjärtat ännu slår (2000)
  • Isbränna och andra berättelser (2000)
  • Lita på Mary – barnebok (2000)
  • Se dem inte i ögonen (2002)
  • Tvångströjan (2004)
  • En gränslös kärlekshistoria (2005)
  • Nyårsnatt (2005)

DramaRediger

  • Tårar vinner inga krig (1982)
  • Vi lever vi lever (1987)
  • Dyk(1989)
  • Eld i berget (988)
  • Lusten finns – Gråten är borta (1992)
  • Tokans dröm (1992)
  • Masungen (1993)
  • Pojkjäveln (1996)

Priser og utmerkelserRediger

Eksterne lenkerRediger