Wolfgang Staudte

Wolfgang Staudte (født 9. oktober 1906 i Saarbrücken i Tyskland, død 19. januar 1984 i Maribor i Slovenia) var en tysk filmregissør, manusforfatter og skuespiller.[7]

Wolfgang Staudte
Wolfgang Staudte 907-1747 (1).jpg
FødtWolfgang Georg Friedrich Staudte
9. okt. 1906[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Saarbrücken[5]Rediger på Wikidata
Død19. jan. 1984[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (77 år)
MariborRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Filmregissør, stemmeskuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, teaterskuespiller, filmprodusentRediger på Wikidata
Ektefelle Ingmar ZeisbergRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser Stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, DDRs nasjonalpris, Deutscher Filmpreis/Ehrenpreis (1975), Helmut Käutner-prisen (1984)Rediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Wolfgang Staudte var sønn av skuespillerparet Fritz Staudte og Mathilde Firmans og vokste opp i Berlin. Etter avsluttet skolegang begynte han i 1923 en lærlingsutdannelse som bilmekaniker og tok eksamen etter toårige ingeniørstudier ved Ingenieur-Akademie Oldenburg med en toårs praksis på Mercedes-Benz og Hansa-verk.

FilmkarriereRediger

Staudtes karrier som regissør begynte på 1930-tallet da han i 1935 laget reklamefilmer og, som en «ildprøve» for unge talenter, laget fire studiofilmer for det halvstatlige Tobis Filmkunst GmbH i 1941. Dessuten arbeidet han som en skuespiller i, blant annet, Veit Harlans propagandafilm Jud Süß (1940).

Hans første lange spillefilm Akrobat schö-ö-ö-n inscenerte han i 1942/1943. I 1944 ble Staudtes film Der Mann, dem man den Namen stahl forbudt, av ukjente grunner. Deretter tapte han sitt fritak fra soldattjeneste. Det var først etter intervensjon fra intendanten for Schiller-Theater i Berlin, Heinrich George, som insisterte på at Staudte måtte få redigere hans film Das Mädchen Juanita, at en kommandering til fronten ble forhindret mot slutten av 1944.

Staudtes viktigste arbeide kom ti år etter andre verdenskrig, da han arbeidet med DEFA i Østtyskland. Tyngdepunktet i hans arbeide var å løfte frem grensene for tysk nasjonal stolthet. Hans arbeide i antinazistiske filmer, som Morderne er blandt oss (1946), var også en personlig bearbeidelse av hans filmkarriere under nazistene (for han hadde spilt i den antisemittiske filmen Jud Süß).

Etter 1956 arbeidet han i Vesttyskland. På 1970-tallet ble hans arbeide ikke lengre betraktet som særlig moderne. Han gikk over til fjernsyn, og arbeidet på programserier som Der Kommissar og Tatort.

Filmografi i utvalgRediger

Som regissørRediger

  • 1946 : Morderne er blandt oss («Die Mörder sind unter uns»)
  • 1949 : Rotation
  • 1951 : Keiserens undersått («Der Untertan»)
  • 1953 : Sultanens kurer («Die Geschichte vom kleinen Muck»)
  • 1955 : Ciske - Et barn trenger kjærlighet («Ciske de Rat»)
  • 1957 : Flukten fra fremmedlegionen
  • 1957 : Rose Bernd
  • 1960 : Det siste vitne («Der letzte Zeuge»)
  • 1960 : Livets karusell («Kirmes»)
  • 1964 : En herrereise («Herrenpartie»)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118616943, besøkt 14. august 2015
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000004917, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id staudte-wolfgang, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ Akademie der Künste Berlin, ADK member ID 51382
  7. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger