Wikipedia:Dagens danske artikkel/september 2005

Dagens danske artikkel-arkiv for 2005

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember


I dag er det tirsdag, 23. april 2024; klokka er 17:29 (UTC)


Oppdater denne sida

Dagens danske artikkel for september 2005 rediger

Et arkiv og oversikt over dagens artikler som ble eller kommer til å bli vist på hovedsiden


1. september
 
Lund Domkirke

Lund Domkirke er Nordens største metropolitankirke. Grundlagt omkring 1100 og blev muliggjort gennem frikostige donationer fra Knud 4. den Hellige. Byggeriet blev indledt under ærkebiskop Assers tid og 1. september 1123 blev kryptens højalter indviet. I 1145 stod kirken færdig og blev indviet af ærkebiskop Eskil. Den gamle kirke har gennem tiderne blevet ændret og bygget til flere gange, og den kirke vi ser i dag, har ikke meget med den oprindelige Lund-domen at gøre. Den eneste detalie, der er urørt, er apsisen.

I kirkens højkor har dramatiske episoder i Danmarkshistorien udspillet sig, for her var ikke bare mødesal for domkapitlet, men også for topkonferencer mellem kongen, adelen og gejstligheden.Her er Valdemar 2. Sejr blevet kronet af ærkebisp Anders Sunesen. Her blev ærkebisp Jens Grand i 1294 arresteret af Erik Menveds bror Christoffer.
vis - diskusjon - historikk


2. september
 
Dannebrog, Danmarks flag

Danmark er et land i det nordlige Europa og indgår sammen med de to selvstyrende områder Færøerne og Grønland i et konstitutionelt monarki som Kongeriget Danmark.

Danmark består af halvøen Jylland og 405 navngivne øer, hvoraf de 82 er beboede. Landet omgives af 3 vandgrænser Vesterhavet, Kattegat og Østersøen og har en fast grænse til Tyskland mod syd. Øen Fyn afgrænses af Lillebælt og Storebælt, og hovedstaden København findes på øen Sjælland, som er forbundet til Sverige via Øresundsforbindelsen.

Dansk historie begynder ved foden af den kilometerhøje væg af indlandsis, der for ca. 15.000 år siden begyndte at vige nordpå i forbindelse med en klimaændring.
vis - diskusjon - historikk


3. september
 
Oversvømmelser i New Orleans

New Orleans er den største by i den amerikanske delstat Louisiana. Byen kaldes også Crescent City (halvmånebyen) på grund af den form den har med sin placering langs Mississippi-floden. Selve byen har omkring 490.000 indbyggere (år 2000), men med forstæder) er der omkring 1,2 millioner indbyggere.

Byen afgrænses mod syd af Mississippi-floden og mod nord af Lake Pontchartrain. I andre byer taler man om "Uptown" og "Downtown", men her taler man om "Riverside" og "Lakeside". Kommer man til byen fra nord, kan man køre over Lake Pontchartrain Causeway, der med sine 38 km er verdens længste bro.

Regnvand, oversvømmelse i forbindelse med orkaner og storme, højtstående grundvand - alt det vand, der kommer ind i byen, bliver spærret inde af de diger, man har bygget for at holde det ude. Den sidste orkan Katrina ramte New Orleans og førte til den største naturkatastrofe i amerikansk historie.
vis - diskusjon - historikk


4. september

Farum Kommune er en kommune i Frederiksborg Amt i Nordsjælland. Den hører arealmæssigt til Danmarks mindste, ligger nord for Furesø og Farum sø. Imellem de to søer har kommunen et ganske kort stykke også en grænse mod syd til Værløse Kommune ved Fiskebæk. De bliver snart til en fælles kommune med navnet: Furesø Kommune

Kommunen omfatter Farum by og de to landsbyer Stavnsholt mod øst og Bregnerød mod nord. Imellem de to søer går en nord-sydgående trafikkorridor med motorvej, landevej og togforbindelse, som deler kommunen i Farum Øst og Farum Vest.

Efter kommunevalget i 2001 genvalgtes Peter Brixtofte til borgmester, men denne fratrådte stillingen i 2002 i forbindelse med den afsløring af uregelmæssigheder i embedsførelsen, der er kendt som Brixtofte-skandalen.
vis - diskusjon - historikk


5. september
 
Turning Torso, 7. maj 2005

Turning Torso er en skyskraber i Malmø, Sverige, som er designet af Santiago Calatrava og forventes færdigbygget i november 2005. Så vil den være den højeste bygning i Skandinavien og Europas næsthøjeste beboelsesejendom.

Tårnet får 54 etager og når en højde på 190 meter. Designet er baseret på en skulptur af Calatrava med navnet Twisting Torso. Tårnets design er delt i ni kuber med hver fem etager. Den øverste kube er roteret 90 grader med uret i forhold til stueetagen.

Et væsentligt formål med byggeriet af Turning Torso har været at genetablere en markant skyline i Malmø efter fjernelsen i 2002 af den meget høje skibskran Kockumskranen.

Turning Torso vandt i 2005 MIPIM-prisen i Cannes for bedste internationale beboelsesejendom.
vis - diskusjon - historikk


6. september
 
RMS Queen Mary 2

Queen Mary 2 er verdens største passagerskib og startede på sin jomfrurejse i Southhampton den 12. januar 2004.

Rederiet Cunard Line byggede det som en efterfølger til et tidligere skib med samme navn: Queen Mary, som i sin tid også var et af verdens største passagerskibe og sejlede over Atlanterhavet i perioden 1936 til 1967.

Queen Mary 2 (QM2) er flagskibet hos Cunard-rederiet og gennemfører regulære transatlantiske overfarter.

Skibet har 15 restauranter, fem svømmebassiner, et casino, et kæmpe dansegulv og ikke mindst: et planetarium ombord.
vis - diskusjon - historikk


7. september

Kaj Øgaard Sørensen er redaktøren bag Hareskov-Værløse Avis, som han har udgivet en gang om ugen lige siden den 7. september 1945. I dag - 60 år senere - runder han et usædvanligt jubilæum.

Der blev afholdt en stor reception på Rådhuset til ære for Kaj, da han holdt 50 års jubilæum i 1995, hvor han fik en sti opkaldt efter sig. Han blev tildelt Værløse Kommunes Kulturpris i 2002. I 2004 fik Kaj sit eget museum: Museet for Kajs Avis. En gruppe borgere byggede et lille stråtækt hus tæt ved Værløse Museum, hvor nogle af Kajs byggesten til avisen nu opbevares, bl.a. hans trykkemaskine.

Kaj's store idol er Gutenberg, der gjorde det muligt for hvermand at lave en avis. Og så nævner han ofte Ernst Henrich Berling som en anden god inspiration.
vis - diskusjon - historikk


8. september
 
Kornhøst. august 2005

Korn er oprindelig græs, der er blevet forædlet.

De klassiske 4 danske kornsorter er rug, hvede byg og havre. Rugen stammer ligesom hvede, byg og havre fra "den frugtbare halvmåne" i Mellemøsten. Majs stammer fra Mexico - Ris og hirse kommer fra Østasien.

Kendskabet til korndyrkning er nået til Skandinavien omkring 3900 f.Kr..

Lige nu er høsten i fuld gang landet over.
vis - diskusjon - historikk


9. september

Brian Laudrup (født 22. februar 1969) var en dansk fodboldspiller af høj klasse. Han spillede for en række af Europas største fodboldklubber og vandt det nationale fodboldmesterskab 6 gange.

Hans force var de snævre og skarpe driblinger samt indlæg fra fløjen og baglinjen til sine medspillere. Brian spillede i alt 14 sæsoner som professionel.

Brian Laudrup spillede 82 kampe på landsholdet og scorede 21 mål. I 1992 var han med til at vinde europamesterskabet i fodbold i Göteborg, Sverige.

Han blev kåret til Årets Fodboldspiller i 1989, 1992, 1995 og 1997.
vis - diskusjon - historikk


10. september
 
Tycho Brahe

Tycho Brahe (Tyge Ottesen Brahe) (1546-1601) var en dansk videnskabsmand, som grundlagde den moderne observerende astronomi.

Tychos mest betydningsfulde indsats var, at han indså, at fremskridt i astronomien forudsatte systematiske observationer nat efter nat. Han udgav i 1573 en bog De nova stella, hvor betegnelsen nova stadig betyder en pludseligt opflammende stjerne

Han var også hof-astrolog og beregnede sig frem til 32 dage, som ville være yderst uheldige at foretage sig noget på.

Den 10. september er en af disse Tycho Brahes Dage ....
vis - diskusjon - historikk


11. september
 
Storebæltsbroen

Storebæltsbroen er en del af Storebæltsforbindelsen og den 11. september 1995 blev Sjælland bliver skinnefast med Europa, da arbejderne forbandt jernbaneskinnerne fra Fyn og Sjælland i tunnelen under Storebælt.

Storebæltsbroen havde været næsten 100 år undervejs, før den blev til virkelighed og åbnede i juni 1998.

To broer og et stykke vej på Sprogø udgør den ca. 18 km lange forbindelse mellem øst- og vestdanmark.

Jernbanen føres under østrenden i en dobbelttunnel.
vis - diskusjon - historikk


12. september
 
Københavns nuværende rådhus

Københavns Rådhus er placeret på Rådhuspladsen i København og blev indviet for nøjagtigt 100 år siden i dag.

Det er tegnet af arkitekten Martin Nyrop og opført i perioden 1892-1905. Det tidligere rådhus lå på Gammeltorv/Nytorv og var i funktion fra ca. 1479 til det nedbrændte i 1728 under den store brand.

Borgerrepræsentationen har til huse på rådhuset, kendte mennesker modtages dér og bespises med rådhuspandekager. Det runde jubilæum fejres med en rockkoncert lørdag aften på den kendte plads - med gratis adgang for alle.
vis - diskusjon - historikk


13. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/13. september 2005
vis - diskusjon - historikk


14. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/14. september 2005
vis - diskusjon - historikk


15. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/15. september 2005
vis - diskusjon - historikk


16. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/16. september 2005
vis - diskusjon - historikk


17. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/17. september 2005
vis - diskusjon - historikk


18. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/18. september 2005
vis - diskusjon - historikk


19. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/19. september 2005
vis - diskusjon - historikk


20. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/20. september 2005
vis - diskusjon - historikk


21. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/21. september 2005
vis - diskusjon - historikk


22. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/22. september 2005
vis - diskusjon - historikk


23. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/23. september 2005
vis - diskusjon - historikk


24. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/24. september 2005
vis - diskusjon - historikk


25. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/25. september 2005
vis - diskusjon - historikk


26. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/26. september 2005
vis - diskusjon - historikk


27. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/27. september 2005
vis - diskusjon - historikk


28. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/28. september 2005
vis - diskusjon - historikk


29. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/29. september 2005
vis - diskusjon - historikk


30. september

Wikipedia:Dagens danske artikkel/30. september 2005
vis - diskusjon - historikk


Dagens danske artikkel-arkiv for 2005

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember


I dag er det tirsdag, 23. april 2024; klokka er 17:29 (UTC)


Oppdater denne sida