Åpne hovedmenyen
Vsevolod Pudovkin
Vsevolod-Pudovkin.jpeg
Født16. februar 1893 (juliansk)
Penza
Død30. juni 1953 (60 år)
Moskva, Jūrmala
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Statsuniversitetet i Moskva, Gerasimov-instituttet for kinematografi (19201925), Q4031944
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, skribent, filmskuespiller
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti (1939–)
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Medlem av Sovjetunionens filmfotografunion
Utmerkelse
11 oppføringer
Stalinprisen (1941), Røde fane-ordenen, Leninordenen (1935), Folkets kunstner i Sovjetunionen (1948), Arbeidets røde fanes orden (1944), Stalinprisen (1947), Stalinprisen (1950), Fortjenstfull kunstner i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk (1940), Leninordenen (1950), Arbeidets røde fanes orden (1953), Medaljen for tappert arbeide under Den store fedrelandskrigen 1914–1945

Vsevolod Illarionovitsj Pudovkin (russisk: Всеволод Илларионович Пудовкин, født 16. februar 1893 i Penza i det daværende russiske keiserdømmet, død 20. juni 1953 i Riga) var en russisk filmregissør og filmteoretiker.[1]

Innhold

BiografiRediger

Under første verdenskrig tilbrakte Vsevolod Pudovkin tre år i en tysk fangeleir. Han ble inspirert til å arbeide i film etter å a sett D.W. Griffiths film Intoleranse (1916). Han var sammen med Sergej Eisenstein elev hos Lev Kulesjov hvor han utviklet seg både som regissør og skuespiller. I 1932 ble Pudovkin professor ved Moskvas filmakademi.

Filmografi (utvalg)Rediger

som regissørRediger

  • 1925Sjakkfeber (kortfilm)
  • 1926Moderen
  • 1927 – St. Petersburgs siste dager
  • 1928 – Storm over Asia
  • 1933 – Dessertøren
  • 1939 – Moskva brenner
  • 1941 – General Suvorov
  • 1946 – Svartehavets helt

som skuespillerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016.