Vsevolod Pudovkin

Vsevolod Pudovkin
Vsevolod-Pudovkin.jpeg
Født16. februar 1893[1]Rediger på Wikidata
Penza[2][3]Rediger på Wikidata
Død30. juni 1953[4][1][5][6]Rediger på Wikidata (60 år)
Moskva[7][3], JūrmalaRediger på Wikidata
Gravlagt NovodevitsjijkirkegårdenRediger på Wikidata
Utdannet ved Statsuniversitetet i Moskva, Gerasimov-instituttet for kinematografi (19201925), 6. Moskva GymnasiumRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, skribent, filmskuespillerRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti (1939–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, SovjetunionenRediger på Wikidata
Medlem av Sovjetunionens filmfotografunionRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Stalinprisen (1941), Røde fane-ordenen, Leninordenen (1935), Folkets kunstner i Sovjetunionen (1948), Arbeidets røde fanes orden (1944), Stalinprisen (1947), Stalinprisen (1950), Fortjenstfull kunstner i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk (1940), Leninordenen (1950), Arbeidets røde fanes orden (1953), Medaljen for tappert arbeid under Den store fedrelandskrigen 1914–1945Rediger på Wikidata

Vsevolod Illarionovitsj Pudovkin (russisk: Всеволод Илларионович Пудовкин, født 16. februar 1893 i Penza i det daværende russiske keiserdømmet, død 30. juni 1953 i Riga) var en russisk filmregissør og filmteoretiker.[8]

BiografiRediger

Under første verdenskrig tilbrakte Vsevolod Pudovkin tre år i en tysk fangeleir. Han ble inspirert til å arbeide i film etter å a sett D.W. Griffiths film Intoleranse (1916). Han var sammen med Sergej Eisenstein elev hos Lev Kulesjov hvor han utviklet seg både som regissør og skuespiller. I 1932 ble Pudovkin professor ved Moskvas filmakademi.

Filmografi (utvalg)Rediger

som regissørRediger

  • 1925Sjakkfeber (kortfilm)
  • 1926Moderen
  • 1927 – St. Petersburgs siste dager
  • 1928 – Storm over Asia
  • 1933 – Dessertøren
  • 1939 – Moskva brenner
  • 1941 – General Suvorov
  • 1946 – Svartehavets helt

som skuespillerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118742876, besøkt 21. juli 2015
  3. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Пудовкин Всеволод Илларионович, besøkt 28. september 2015
  4. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Vsevolod Illarionovich Pudovkin, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Vsevolod-Illarionovich-Pudovkin, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Wsewolod Illarionowitsch Pudowkin, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id pudowkin-wsewolod-illarionowitsch
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014
  8. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger