Vegard Vigerust

norsk forfatter og lyriker
Vegard Vigerust
Født18. november 1925[1]Rediger på Wikidata
DovreRediger på Wikidata
Død27. mai 2020[2]Rediger på Wikidata (94 år)
Beskjeftigelse LyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sarpsborgprisen (1954)Rediger på Wikidata

Vegard Vigerust (født 18. november 1925 i Dovre, død 27. mai 2020 i Asker) var en norsk forfatter og filolog med norsk hovedfag. Han debuterte i 1954 med Stålstuten, en satirisk bygderoman og begynte også som lyriker i 1972 med diktsamlingen Istid. I 2002 utga han på eget forlag Vel møtt, livsmot!, en samling dikt på bokmål og epistler med refleksjoner og tilbakeblikk.

Han skrev artikler, blant annet i Den Norske Turistforenings årbøker og i Dovrebygde, lokalhistorisk skrift for Dovre. I 1994 utkom Evig unge Dovre, med dikt på dølemål og små lokalhistoriske prosastykker, i 1997 Minneblad og dølakvad i samme genre. Vigerust har ellers bidratt med tekster til CD-ene Syng, Dovre (1998) og Troillspel (2001) av gruppa Østenfor Sol, noen av komposisjonene er også av Vigerust. Han laget teksten til den historiske kavalkaden Gudbrandsdalsspelet oppført på Vinstra i 1981.

Som lektor var Vigerust ansatt i Søndre Land, Ski, Oslo (NKS), Levanger og Asker. For det lokale amatørteatret skrev han Asker, du mitt Asker!, en historisk kavalkade om bygda, dessuten prologer for lokale jubileer av forskjellig slag og for den årlige kulturuka. Han var styremedlem i Asker Kunstforening.

BibliografiRediger

  • Stålstuten (1954)
  • Guten som ville kjøpe Norsk Rikskringkasting[sic] (1957)
  • Helten fra Songdøla (1962)
  • Sæval (1966)
  • Mikla (1970)
  • Istid (1972)
  • Jord (1975)
  • Skimt (1978)
  • Sangen om Svånåtindane (1980)
  • Strender (1982)
  • Vel møtt, livsmot! (2002)
  • Vel møtt, livsmot 2! (2009)

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger