Tor Bergner

Tor Bergner (fullstendig navn Tor Olof Gunnarsson Bergner, født 24. juni 1913 i Luleå, død 12. februar 1990 i Stockholm)[1] var en svensk poet, trubadur, og komponist, også kjent under artistnavnet Broder Tor.

Tor Bergner
Født24. juni 1913Rediger på Wikidata
Død12. feb. 1990Rediger på Wikidata (76 år)
Beskjeftigelse Skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Han vokste opp i Hede i Härjedalen. Bergner tilhørte de såkalte klarabohemerna på 1930- og 1940-tallet. Han turnerte med sine viser i hele Norden, og som komponist satte han toner til dikt av blant andre Nils Ferlin, Helmer Grundström og Emil Hagström.

FilmmusikkRediger

  • 1956Krut och kärlek
  • 1984På tur med Tor

Filmografi rollerRediger

  • 1951Starkare än lagen
  • 1953Barabbas
  • 1953Ogift fader sökes
  • 1953En skärgårdsnatt
  • 1955Älskling på vågen
  • 1955Het är min längtan
  • 1956Krut och kärlek

MusikkutgivelserRediger

  • Visor i vinden, 1951
  • Tack gitarr : 8 visor. Stockholm : Leland, 1954
  • Fjällens lilja, 1956
  • Vågen slår - vinden går. Stockholm : Reuter & Reuter, 1965
  • Visor genom vandringsår. Stockholm : Southern Music, 1968
  • Råd till en ung flicka och 9 andra visor. Stockholm : Reuter & Reuter, 1976

DiskografiRediger

  • Tor Bergner besjunger Nils Ferlin, Birger Vikström, Emil Hagström, Helmer Grundström och sig själv... LP. HMV: SCLP 114, 196-?
  • Visor genom vandringsår. LP. Scan-Disc: SCLP 117, 1968.
  • Broder Tor. LP. Scan-Disc: SCLP 114, 1973
  • Vagant. LP. Polydor: 2379093, 1975
  • Broder Tor i S:ta Clara. LP. A disc: ADI 90996, 1981
  • Tack gitarr. LP. PVP: LP 03, 1983

BibliografiRediger

  • Näverdosa, 1961
  • En trubadur som fältherre, fra: Beredskapsminnen från övre Norrland 1939-1944, Tornedalica, nr 12, 1971
  • Nasarbox, 1981

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ [Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010): Bergner, Tor Olof Gunnarsson]

KilderRediger

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Hasse Alfredson og Tage Danielsson
Mottaker av Evert Taube-stipendet
Neste mottaker:
Gunnar Turesson
Forrige mottaker:
Torgny Björk
Mottaker av Trubadurprisen
Neste mottaker:
Ove Engström