Thomas Christian Wyller

Thomas Christian Fredrik Wyller (født 16. september 1922 i Stavanger, død 24. april 2012) var en norsk statsviter og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han var særlig opptatt av Stortingets rolle i det norske samfunnet. Han var sønn av Trygve Wyller, bror til Egil A. Wyller og far til Trygve Wyller, Torgeir Bruun Wyller og Vegard Bruun Wyller.

Thomas Christian Wyller
Født16. september 1922[1]Rediger på Wikidata
StavangerRediger på Wikidata
Død24. april 2012[1]Rediger på Wikidata (89 år)
Far Trygve WyllerRediger på Wikidata
Søsken Egil A. WyllerRediger på Wikidata
Barn Trygve Wyller, Torgeir Bruun Wyller, Vegard Bruun Bratholm WyllerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, professor, historiker, statsviterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Fritt Ords Pris (2000)Rediger på Wikidata

Wyller satt store deler av andre verdenskrig i Grini fangeleir og tok del i motstandskampen inne i leiren. I boken W/25x fortalte han om motstandskampen; tittelen er Wyllers dekknavn under krigen.

I 1948 var han formann i Det Norske Studentersamfund.

Thomas Christian Wyller ble i 2000 tildelt Fritt Ords pris.

KronikkerRediger

BibliografiRediger

  • 1970 Vårt politiske system : en innføring
  • 1982 Ta plass! : NSB 1920-1980
  • 1989 Vilje og visjon : ungdom 1945-46
  • 1992 Skal folket bestemme? : folkeavstemning som politisk prosess
  • 1999 Demokratiet og miljøkrisen : en problemskisse
  • 2002 W/25X : motstandskampen på Grini
  • 2005 Verdikommisjonen : refleksjoner over et eksperiment
  • 2006 Hvem skal bestemme – Stortinget eller folket?
  • 2007 Ytringer (ISBN 9788275960892)
  • 2010 I krig og fred (ISBN 9788275961400)
  • 2011 Verdenskrig og hverdagsliv (ISBN 9788282330473)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Thomas_Christian_Wyller

Eksterne lenkerRediger