Suzanne Osten

Suzanne Osten (født 20. juni 1944 i Stockholm) er en svensk dramatiker, regissør, professor og æresdoktor.

Suzanne Osten
Suzanne Osten.jpg
Født20. juni 1944[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
Stockholm[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Stig Dagermanprisen, Illis quorum (2014), Svenska Akademiens teaterpris (2003), Moa-prisen (2007)Rediger på Wikidata

Suzanne Osten var lenge en betydningsfull person for barneteateret i Sverige, der hun har skrevet flere barneteater, de fleste inspirert av barnepsykoteoretikeren og primalterapeuten Alice Miller. Hun staret «Unga Klara» i 1975, der hun fortsatt er kunstnerisk leder. Om Unge klara har Oster uttalt «– vi vågar vara allvarliga och sanna. Det har vi lärt oss av barnpubliken. Inget ämne är för svårt. Ingen konstnärlig ambition kan vara för hög. – Vi söker nya vägar för KONST för barn.»

Fra og med 2005 har hun også fungert som professor i regi på Dramatiska institutet.

FilmdebutenRediger

Hennes debut innen film kom i 1982 med filmen Mamma. Filmen omhandlet hennes egen oppvekst, der hun levde med en mor rammet av schizofreni. Filmen var basert på hennes egen bok Jenta, mammaen og søpla, og blir fortsatt satt opp som teaterstykke.

Tala! Det är så mörktRediger

Tala! Det är så mörkt fra 1993 er en av Ostens mest kjente filmer. Filmen handler om et møte mellom nynazisten Søren og den jødiske legen Jacob, og det forholdet som utvikler seg mellom dem og deres møter som lege og pasient. Filmen vant en Grand Prix pris ved Créteil International Women's Film Festival i 1993. Tematisk tar filmen opp nynazismens fremvekst på 1980- og 1990-tallet samt årsakssammenhengen med arbeidsløshet og rotløshet blant dagens unge.

Kommende filmerRediger

Per dags dato er Osten i et transnasjonalt samarbeid mellom Norsk filmfond og Svenske Filmlance om filmen Walter & Virginia. Som det står å lese på produsentforeningens nettsider, handler filmen om, Walter, 70, bor på et luksuriøst aldershjem. På grunn av flere slag husker han ikke så mye fra sitt tidligere liv som tiljublet og omsvermet regissør. En dag kommer Virginia til aldershjemmet og Walter oppdager igjen forelskelsen og begjæret. I begynnelsen vil ikke Virginia ha noe med ham å gjøre. Walter innser at bare ved å få kontakt med seg selv kan han igjen vinne kjærligheten. Filmen er enda ikke blitt realisert.

FilmografiRediger

  • Wellkåmm to Verona (2006)
  • Besvärliga människor (2001)
  • Bengbulan (1996)
  • Bara du & jag (1994)
  • Tala! Det är så mörkt (1993)
  • Skyddsängeln (1990)
  • Livsfarlig film (1988)
  • Bröderna Mozart (1986)
  • Mamma (1982)

Priser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 150ba007c0ad471d80ae971ba536f062, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0652305, besøkt 13. oktober 2015
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger