Stig Nilsson

norsk forfatter, dramatiker, skribent og musiker

Stig Westeraas Nilsson (født 1952)[3] er en norsk forfatter, dramatiker, låtskriver, artist, video- og podcastprodusent, tidligere forlagsredaktør i Kolofon Forlag AS[4] og tidligere høgskolelærer i journalistikk, journalist i dagsaviser og programleder i NRK radio og fjernsyn.

Stig Nilsson
FødtStig Westeraas Nilsson
24. nov. 1952[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Kristiansund[1]
BeskjeftigelseLåtskriver, dramatiker, plateartist, forlagsredaktør
NasjonalitetNorge
UtmerkelserMøre og Romsdal fylkes kulturpris (2010)
Prøysenprisen (1976)[2]

Nilsson har skrevet om lag 400 sanger og sangtekster til egne plateproduksjoner og for andre artister, deriblant Sissel Kyrkjebø,[5] Jørn Hoel,[6][7][8][9][10][11] Frode Alnæs,[12]Lynni Treekrem,[13] Hanne Krogh,[14][15][16] Arja Saijonmaa,[17] Tor Endresen[18] og Karoline Krüger.[19] Om lag 150 av Nilssons sanger og sangtekster er innspilt og utgitt på plate.[trenger referanse]

Som dramatiker har Nilsson levert manus til blant andre Det norske Teatret,[20], Operaen i Kristiansund,[21] Nord-Trøndelag Teater og friteatre. Mest kjent er librettoen til Lady Arbuthnott - Frua på Elverhøi[22]. 19 skuespill og musikaler signert Stig Nilsson er registrert i Dramatikerforbundets Manusbanken.[23]

Stig Nilsson har utgitt fem egne LP-plater og album. Debutplaten Æ e fra Ballsund, æ ble belønnet med Prøysenprisen. Han har også utgitt flere digitale singler og album på strømmetjenester, blant annet på Spotify,[24] og forfattet tolv bøker.

Stig Nilsson er medeier og produsent i plateselskapet og musikkforlaget Fabeltjenester AS.

Diskografi

rediger
Album
Singler (Solo)
  • «Mainn med ljån» (singel, 2018)
  • «Da æ ælska» (singel, 2018)
  • «Kjære du» (singel, 2018)
  • «Acta est fabula (Skuespællet e slutt)» (singel, 2019)
  • «Når den du ælske dør» (singel, 2020)
  • «Gud, ikkje fræls amrikanern» (singel, 2020)
  • «Øl på mårrakvistn» (singel, 2020)
  • «Tru på æventyr» (singel, 2021)
  • «Solgull» (singel, 2021)
  • «Eit steg tebake» (singel, 2021)

Singler (Med Dead Men Talking)

  • Simple Song (singel, 2023)
  • You've Got It Wrong (singel, 2023)
  • Pity (singel, 2023)
  • Better Than Nothing At All (singel, 2023)
  • Old Mans Heart (singel, 2023)
  • Trouble (singel, 2023)
  • Too Lonesome For One (singel, 2023)
  • I'll Carry You (singel, 2023)

Bibliografi

rediger
  • 1977 – Viser frå havgapet, Noregs Boklag[25]
  • 1978 – Blåklokkeklang. Noregs Boklag
  • 1980 – Baksida fram , Noregs Boklag[26]
  • 1991 – Fanget i Mareberget, Valdisholm Forlag[27]
  • 2003 – Avis frå A til Å, Samlaget[28]
  • 2006 – Prots trollmann med kor, Enter Forlag (biografi[29]
  • 2009 – Frode Alnæs, mannen som er en gitar, Schibsted forlag (biografi)[30]
  • 2010 – Sissel - en sangfugl fløy inn fra vest, Schibsted (biografi)[31]
  • 2010 – Belle 'kje å hæl mæ, kristiansundsordbok utgitt på Undine forlag[32]
  • 2021 - Jarlen av Hankø, en biografi om en Askeladd, Kolofon Forlag (biografi)[1]

Priser og utmerkelser

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ a b snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.proysenhuset.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Lauritsen, Vibeke (21. april 2023). «Stig Nilsson – forfattar og musikar». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 4. januar 2024. 
  4. ^ Johansen, Henrik Høgmo (9. februar 2022). «(+) Stig Nilsson (69) gir seg ikke – blir forlagsredaktør: – Det er for kjedelig å ha fri». Aura Avis (norsk). Besøkt 3. april 2022. 
  5. ^ «Sissel Kyrkjebø* - Soria Moria». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  6. ^ «Jørn Hoel - Det Ingen Andre Får». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  7. ^ «Jørn Hoel - Kjærlighetens Teater». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  8. ^ «Jørn Hoel - En Blå Løk». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  9. ^ «Jørn Hoel - På Grunn Av Dæ». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  10. ^ «Jørn Hoel - Jørn Hoels Beste - Æ Så Mæ Tilbake». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  11. ^ «Jørn Hoel - Jørn Hoels Heteste». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  12. ^ Kristin. ««Født i Kuling» | Frode Alnæs». Besøkt 27. juni 2019. 
  13. ^ «Lynni Treekrem - Tusenfryd». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  14. ^ «Hanne Krogh - Hanne». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  15. ^ «Hanne Krogh - 40 Beste». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  16. ^ «Hanne Krogh - Ta Meg Til Havet». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  17. ^ «Mikis* & Arja* - Mikis & Arja». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  18. ^ «Tor Endresen - II: CD, Album For Sale | Discogs». www.discogs.com. Besøkt 27. juni 2019. 
  19. ^ «Karoline Krüger - Fasetter». Discogs (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  20. ^ «Skjærgårdsflørt». KULTURSPEILET.no. 23. mars 2001. Arkivert fra originalen 28. november 2020. Besøkt 27. juni 2019. 
  21. ^ «Utvidet rolleliste for årets Donna klar». Operaen i Kristiansund. Besøkt 27. juni 2019. «Øvrige aktører bak årets Donna Bacalao: | Tekst: Stig Nilsson | Musikk: Frode Alnæs (---).» [død lenke]
  22. ^ «Lady Arbuthnott». Besøkt 27. juni 2019. 
  23. ^ «MANUSBANKEN - Skjærgårdsflørt». www.manusbank.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2020. Besøkt 27. juni 2019. 
  24. ^ «Stig Nilsson». Spotify (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  25. ^ Viser frå havgapet - Deichman.no (norsk). 
  26. ^ Nilsson, Stig; Hoem, Arnt (1980). "Baksida fram": fleire viser. Oslo: Noregs boklag. ISBN 9788252204551. 
  27. ^ Nilsson, Stig; Andersen, John (1991). Fanget i Mare-berget. Rakkestad: Valdisholm. ISBN 9788274120280. 
  28. ^ Nilsson, Stig (2003). Avis frå a til å. Samlagets bøker for høgare utdanning. Oslo: Samlaget. ISBN 9788252162592. 
  29. ^ Nilsson, Stig (2006). Prots: trollmann med kor. Oslo: Enter. ISBN 9788292804001. 
  30. ^ Nilsson, Stig (2009). Frode Alnæs: mannen som er en gitar. Oslo: Schibsted. 
  31. ^ Nilsson, Stig (2010). Sissel: en sangfugl fløy inn fra vest. Oslo: Schibsted. 
  32. ^ a b «Fylkesprisen til Stig Nilsson». FRAM - frammr.no. Møre og Romsdal fylkeskommune. 2012. Arkivert fra originalen 27. juni 2019. Besøkt 27. juni 2019. «Stig Nilsson har heilt sidan 16-årsalderen gjort ein vesentleg innsats for kulturlivet i fylket. Han har gjeve ut plater, forfatta visebøker, skrive barnebok og biografiar m.a. om dirigenten og korpedagogen Per Oddvar Hildre og gitaristen og komponisten Frode Alnæs. Han er også mannen bak ei ordbok med meir enn 1500 ord og uttrykk frå fleire generasjonar på Kristiansundsdialekt.» 
  33. ^ Rock`n`pop, og litt til. Brummunddal: Absolutt forlag. 2021. ISBN 9788269254617. 
  34. ^ «Prisfest i Kristiansund». www.tk.no (norsk). 7. mars 2010. Besøkt 27. juni 2019. 

Eksterne lenker

rediger