Robert Shaw (skuespiller)

britisk skribent og skuespiller (1927-1978)

Robert Shaw (1927–1978) var en britisk skuespiller og forfatter som medvirket i flere internasjonalt kjente filmer. Han huskes best fra filmer som Haisommer, Stikket og En mann fremfor alt.

Robert Shaw
Robert Shaw - Radio TV Mirror, July 1957.jpg
Robert Shaw i The Buccaneers (1957)
FødtRobert Archibald Shaw
9. aug. 1927[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Westhoughton, StorbritanniaRediger på Wikidata
Død28. aug. 1978[5]Rediger på Wikidata (51 år)
Toormakeady, IrlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, skribent, romanforfatter, dramatiker, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1948)[6], Truro SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Mary Ure (19631975)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1947
IMDbIMDb

BiografiRediger

Shaw filmdebuterte i den britiske komedien Jeg stjal en million (1951) og har utover det hatt fremtredende roller i filmer som From Russia with Love (1963), Arnennerslaget (1965), En mann fremfor alt (1966), Slaget om Storbritannia (1969), Den unge eventyrer (1972), Stikket (1973), Pelham 1-2-3 kapret (1974), Haisommer (1975), Robin og Marian (1976), Dypet (1977), Styrke 10 fra Navarone (1978) og Avalanche Express (1979).

Shaw tv-debuterte i tv-filmen The Cherry Orchard (1946) og hadde deretter gjesteopptredener i kjente serier som John Drake (1960), The Wide World of Mystery (1974) og fire episoder av ITV Television Playhouse (1957–1960). Han medvirket også i et titalls tv-filmer. Han mest nevneverdige tv-rolle var hovedrollen som kaptein Dan Tempest i den britiske tv-serien The Buccaneers (1956–1957).

Shaw var også en sceneskuespiller og opptrådte både i England og på Broadway.

Han ble nominert til både en Oscar og en Golden Globe i 1967 for sin rolle i En mann fremfor alt. I 1973 ble han nominert til en BAFTA Awards for sin rolle i Young Winston.

Shaw var også forfatter og utgav i perioden 1960-1971 flere bøker, blant dem en trilogi bestående av titlene The Flag (1965), The Man in the Glass Booth (1967) og A Card from Morocco (1969). Flere av hans bøker har blitt bearbeidet til skuespill.

EkteskapRediger

Shaw var gift tre ganger og fikk i alt ni barn

  • Jennifer Bourke (1952–1963) -- fire barn
  • Mary Ure (1963–1975) -- fire barn
  • Virginia Jansen (1976–1978) -- to barn

En av hans sønner, Ian Shaw, er også skuespiller. Også hans andre kone var skuespiller.

Shaw døde av hjerteinfarkt i 1978, 51 år gammel.[7]

FilmografiRediger

BøkerRediger

  • The Hiding Place (1960) (bok)
  • The Sun Doctor (1961) (bok)
  • The Flag (1965) (bok)
  • Situation Hopeless... But Not Serious (1965) (scene adapsjon av The Hiding Place)
  • The Man in the Glass Booth (1967) (bok)
  • A Card from Morocco (1969) (bok)
  • Cato Street (1971) (skuespill)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id shaw-robert[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID edf79cc9753547a6a20543ce3642ef5e, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Robert-Shaw-British-actor[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ RADA Student & graduate profiles, www.rada.ac.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ McIver, Brian (14. juni 2012). «Revealed: The Scottish roots behind hellraiser Robert Shaw as Jaws hits cinemas again». Daily Record (engelsk). Besøkt 16. juli 2022. 

Eksterne lenkerRediger