Rjukandefoss

fossefall i Hemsedal kommune

Rjukandefoss (alternativ skrivemåte Rjukanfossen) er et fossefall i elva Mørkedøla og ligger rett vest for Tuv og cirka seks kilometer fra sentrum i Hemsedal. Fossen er en segmentert hestehalefoss med en total fallhøyde på 18 m. Den kaster mye vann, spesielt i snøsmeltingen, og navnet kommer av den rykende vanntåken fossen lager.

Rjukandefoss
LandNorges flagg Norge
BeliggenhetTuv i Hemsedal, Buskerud
ElvMørkedøla
Fossetypesegmentfoss, hestehalefoss
Fallhøyder
 – Totalt fall

18 m
VernestatusMørkedøla ble varig vernet i 1986 (Verneplan III)
Tekniske inngrepingen
Merknad3042-92/40
Posisjonskart
Rjukandefoss ligger i Buskerud
Rjukandefoss
Rjukandefoss
Rjukandefoss (Buskerud)
Kart
Rjukandefoss
60°52′31″N 8°27′51″Ø

Rjukandefoss blir av flere også kalt Rjukandefossen, men det er egentlig navnet til en foss som ligger i Henjaelvi i Sogndal og renner ut i Sognefjorden. Kartverket bekrefter dessuten at den eneste korrekte alternative skrivemåten til Rjukandefoss er som Rjukanfossen,[1] en skrivemåte som imidlertid lett kan forveksles med både Rjukanfossen vest i Vestfjorddalen i Tinn kommune i Telemark, Rjukanfossen i Åmli kommune og Rjukanfossen i Bykle kommune, begge i Agder. Dessuten ligger det en Rjukanfoss i elva Flatdøla i Seljord i Telemark og en annen Rjukanfoss i Sireåna i Lund kommune i Rogaland.

Rjukandefoss er skilt ut som en nær 88 dekar stor selvstendig eiendom og har gnr. 92 bnr. 40 i Hemsedal kommune. Dette inkluderer en liten parkeringsplass langs riksvei 52 (Hemsedalsvegen), fra hvor det er en sti på rundt 200 meter med små plankebroer frem mot fossen.

Referanser rediger

Kilder rediger