Reinert Torgeirson
Reinert Torgeirson.jpg
Født7. desember 1884
Ålesund
Død30. november 1969 (84 år)
Beskjeftigelse Redaktør
Parti Arbeiderpartiet, Norges Kommunistiske Parti
Nasjonalitet Norsk

Reinert Torgeirson (født 7. desember 1884 i Ålesund, død 30. november 1969) var en norsk forfatter, avismann og redaktør, hjemmehørende i Norges Kommunistiske Parti.

Han var medlem av Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund og ble formann i avdelingen i Trøndelag. Han var han også forretningsfører i NSU.[1]

Torgeirson arbeidet som journalist i Trondheimsavisa Ny Tid fra 1910 til 1915. Fra 1919 til 1923 var han leder for Arbeiderpartiets forlag. I 1918 ble han også vararepresentant til partiets sentralstyre.

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte han Norges Kommunistiske Parti. Deretter var han redaktør for flere av NKPs aviser: Møre Arbeiderblad (Ålesund) 1924-25, Glomdalens Arbeiderblad (Kongsvinger) 1925, Arbeidet (Bergen) 1925-29 og Arbeideren (Oslo) 1931-32.

Torgeirson hadde et års studieopphold i Sovjetunionen 1929-1930, da han var MLS-student ved Kominterns Lenin-skole i Moskva.[2]

Fra 1935 var han ansatt i Arbeidermagasinets forretningsavdeling. Han forlot NKP i 1937.

BibliografiRediger

  • Under rødt flag. Digte (1915)
  • Haandbog i lags- og studiearbeidet (sammen med Arvid G. Hansen) (1916)
  • Digte (1920)
  • Den store leveranse : skuespil i fem handlinger (1923)
  • Jonsokfest (1937)
  • Ålesund og Sunnmøre i dikt og sang (1944)
  • Byen brenner ! : roman (1945)
  • Lihaugguttene (1945)
  • Skaraguttene (1948)
  • For gammel? : amatørskuespill i 2 akter (1951)
  • Folketeaterforeningen gjennom 25 år, 1929-1954 (1954)

ReferanserRediger

  1. ^ Side 297. Einhart Lorenz: Det er ingen sak å få partiet lite. NKP 1923–1931, Pax, Oslo (1983) ISBN 82-530-1255-1
  2. ^ Side 371. Ole Martin Rønning: Stalins elever. Kominterns kaderskoler og Norges Kommunistiske parti 1926-1949. Doktoravhandling i historie, Universitetet i Oslo 2010.

KilderRediger

  • Jakob Friis & Trond Hegna Arbeidernes Leksikon bind VI, 1936. s. 788