Ragnhild Bretteville Jensen

Ragnhild Bretteville Jensen
FødtRagnhild Aars
25. mars 1872Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død22. september 1951Rediger på Wikidata (79 år)
OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Sigurd Bretteville JensenRediger på Wikidata
Far Jacob Jonathan AarsRediger på Wikidata
Søsken Kristian Birch-Reichenwald Aars, Harald AarsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, oversetter, lærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ragnhild Bretteville Jensen (født Aars 25. mars 1872 i Christiania, død 22. september 1951 i Oslo) var en norsk forfatter, oversetter og lærer som skrev oppbyggelig litteratur.

Liv og virkeRediger

Ragnhild Bretteville Jensen kom i 1906 til Froland som prestefrue, og gikk der inn for organiserte aktiviteter for å forbedre helsestellet. Hun samlet bred lokal støtte, og etablerte en diakonisseforening på stedet. I tilknytening til denne ble det også stiftet en ungpikeforening, Unge Pigers forening, og fru Bretteville Jensen var leder for begge.[1]

Senere flyttet hun med ektemannen til Kragerø, og deretter til Oslo, hvor han i mange år var prest i Trefoldighet menighet. Over alt viste hun en sterkt sosial interesse. I Oslo var hun i en årrekke religionslærer i den høyere skole.

Hun var medlem av den departementale komité til revisjon av Landstads salmebok[2], og hun skrev også småskriftet Salmeboken i hjemmene – litt om Landstads salmebok om det samme emnet.

Hennes forfatterskap besto av få, spredte utgivelser, og konsentrerte seg om religiøs, oppbyggelig litteratur. Novellesamlingen Innerst inne fra 1933 skiller seg i så måte ut.[3]

Blant hennes oversettelser til norsk var boken Paulus – Jesu Kristi tjener av J. Disselhoff.[4]

FamilieRediger

Ragnhild Bretteville Jensen var datter av skolebestyrer Jacob Jonathan Aars av slekten Aars (1837-1908) og Anna Ernesta Birch-Reichenwald (1839-1919), datter av statsråd og sorenskriver Christian Birch-Reichenwald (1814-1891). Hun var søster av filosofen Kristian Birch-Reichenwald Aars (1868-1917) og arkitekten Harald Aars (1875-1945). Hun ble 27. juni 1895 gift i Kristiania med læreren og presten Sigurd Bretteville Jensen (1869-1951).[5] Hun otales også som Ragnhild Bretteville Jensen d.e..

BibliografiRediger

  • 1913: Hva unge kvinder bør vite – en mors ord, Cammermeyer, Kristiania
  • 1924: Sendt fra Gud, utgitt under initialene R. B.-J. den Norske omstreifermission, Kristiania
  • 1933: Innerst inne, Lunde, Bergen
  • 1935: Salmeboken i hjemmene – litt om Landstads salmebok, Andagtbokselskapet, Oslo

ReferanserRediger

  1. ^ Dannevig, Birger (1979). Froland. Froland kommune. s. 612-613. 
  2. ^ Aftenposten 1951.09.26. Norge, Oslo. 1951. s. 2. 
  3. ^ Jensen, Ragnhild Bretteville (1933). Innerst inne. Bergen: Lunde. 
  4. ^ Akers-Posten 1913.12.06. Norge, Oslo. 1913. s. 3. 
  5. ^ Slekten Aars i Norge. Oslo: Cammermeyers Bogh. 1950. s. 102. 

KilderRediger