Rådet för brottsförebyggande

Rådet för brottsförebyggande (svensk) eller Rikoksentorjuntaneuvosto (finsk) er et statlig forvaltningsorgan i Finland som planlegger og iverksetter tiltak for å forebygge kriminalitet. Rådet er underlagt det finske justisministeriet. I sin nåværende form har rådet vært virksomt siden 1999.

Rådet för brottsförebyggande
Stiftet1999[1]
LandFinland
HovedkontorHelsingfors
VirkeområdeFinland
FokusKriminalitet
Medlemmer17
Nettstedwww.rikoksentorjunta.fi

Rådet har som målsetning å redusere følgene av kriminalitet samt å øke tryggheten. Virksomhetens tyngdepunkt ligger i realiseringen av Finlands nasjonale program for kriminalitetsforebyggelse og det nasjonale programmet for forebyggelse av vold. Det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet fremmes gjennom å gi sakkyndig bistand, delta i utdelingen av økonomiske tilskudd som justisministeriet bevilger, og informere om gode fremgangsmåter for å forebygge kriminalitet.

Rådet för brottsförebyggande består av en leder, en nestleder og 15 andre medlemmer med varamedlemmer.[2] Rådet utnevnes av Finlands statsråd for tre år om gangen. Blant medlemmene er representanter for de ministerier og statlige myndigheter som er sentrale for kriminalitetsforebyggelse, kommunalforvaltningen, kirken, næringslivet, organisasjoner som arbeider for kriminalitetsforebyggelse, den kriminologiske forskningen samt den sosialpolitiske planeringsekspertisen.

Under rådet hører et arbeidsutvalgt samt rådets sekretariat med ni fast ansatte.

Tilsvarende myndigheter i resten av Norden rediger

Tilsvarende organ heter i Sverige Brottsförebyggande rådet, i Norge Det kriminalitetsforebyggende råd og i Danmark Det Kriminalpræventive Råd.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger